Klassieke openingsuren van 12 tot 14u en van 18 tot 22u hoe langer hoe meer een zeldzaamheid. Vandaag openen restaurants al terwijl wij nog met slaapoogjes uit ons bed stappen. We kunnen er gezond gaan ontbijten, afspreken voor de lunch, in de namiddag de krant lezen bij een gourmetkoffie en in de vooravond binnenlopen voor een cocktail en een bar bite, waarna we eventueel blijven plakken voor het diner. Evelien tipt waar je de klok rond geniet.

Zelfs Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, eigenaars van Hertog Jan, gaan dat hybride pad bewandelen. Eind dit jaar sluit hun prestigieuze sterrenrestaurant en zullen ze hun aandacht o.a. verleggen naar Bistro L.E.S.S., het restaurant dat ze nu ook al van een afstand uitbaten. In februari verhuist L.E.S.S. naar een nieuw pand in het centrum van Brugge. De urban look and feel die ze voor ogen hebben, zal beter aansluiten bij de gerechten die ze serveren: eigentijdse sharing tapas. L.E.S.S. zal voortaan ook de hele dag geopend zijn. ’s Ochtends wordt er kwaliteitskoffie geserveerd met homemade pastry (waarvoor De Mangeleer al volop aan het experimenteren is). Na de lunch is er dan opnieuw een koffie- en gebakmoment, dat naadloos overgaat in wijnbar-dinnertime.

In Antwerpen opende Rode Duivel Mousa Dembélé dit voorjaar De Gulde Schoen: een boetiekhotel met eigen restaurant en bar, The Gilded. Dit historisch pand uit de 14de eeuw heeft een imposant, weelderig interieur in blauw- en goudtinten. Ook hier kun je jezelf van ’s morgens tot ’s avonds laten pamperen. Naast ontbijt, lunch en avondeten, wordt er in de namiddag een luxueuze afternoontea geserveerd, waarin Britse traditie gekoppeld wordt aan Aziatische finesse.

Ook in Mechelen zien we dezelfde trend. Na twee jaar verbouwen is het vroegere Egmond & Hoorne onherkenbaar getransformeerd tot het monumentale familierestaurant De Fortuyne. De eigenaars noemen het een restaurant ‘op maat van de stadsmens’. Hier kun je vanaf 11u30 komen loungen in een eigentijds decor tegen een achtergrond van middeleeuwse baksteen én met een fantastische binnentuin. Na de lunch is er high tea met homemade zoetigheden, ’s avonds is het tijd voor foodsharing.

Maar natuurlijk zijn vooral de Limburgers mee met deze trend. In geen enkele andere provincie zit ‘genieten’ zo ingebakken in het DNA. Een koffietje gaan drinken gaat er steevast gepaard met slagroom, advocaat en nog net geen hele taart. Geen wonder dat we daar meerdere restaurants vinden die het hybride pad zijn ingeslagen. Osteria Moretti wordt uitgebaat door twee alumni van Hof van Cleve, Vrijmoed, Slagmolen en Hertog Jan. Je bent hier al vanaf de ochtend welkom. In de namiddag kies je voor wat antipasti of een glas wijn met als afsluiter ’s avonds een uitgebreid vier- of vijfgangendiner. Bij Marloo’s, dat in het voormalige pand van Taratata is gehuisvest, ga je dan weer voor de American pancakes, granola, Italiaanse gehaktballen, een ambachtelijke koffie of gegrilde zalm: alles is mogelijk. Ten slotte bezocht ik ook Het Cordaat, een nieuw restaurant op de Corda Campus in Hasselt. In dit groots uitgevallen – maar toch gezellige – pand kun je voorlopig enkel lunchen en dineren, maar de chef liet me verstaan dat het de bedoeling is om binnenkort de hele dag gasten te ontvangen.

Lees ook: Limburgs dineren op z’n best bij het Cordaat.

OOK ZIN IN ALL DAY LONG?

Bistro L.E.S.S. (VANAF FEBRUARI IN BRUGGE)
The Gilded (ANTWERPEN)
De Fortuyne (MECHELEN)
Osteria Moretti (HASSELT)
Marloo’s (HASSELT)
Het Cordaat (HASSELT)

 

Meer recensies van Evelien:

(Openingsbeeld: De Fortuyne Mechelen)