Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Vorige week ging Evelien langs bij Helsen foodbar.

Mijn vriendinnen en ik organiseerden vijftien jaar geleden legendarische feestjes met een uitzonderlijk profetische visie. Trendy restaurantjargon als social bites en small sharing plates moest nog uitgevonden worden, maar wij implementeerden het concept dinner party toen al met de schaaltjesmethode. We plunderden de supermarkt tegen sluitingstijd en zetten de haastig gedekte tafel vol olijven, houmous, Marokkaans brood, gehaktballetjes, gerookte zalm, pistachenoten, geitenkaasballetjes in olijfolie, sla uit een zakje, kerstomaten en sardientjes uit blik. Onze energie staken we liever in het shaken van iets te straffe cocktails en de slappe lach krijgen, dan in uren staan zweten in de keuken. De zotternij van toen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een meer mature poging tot elegantie en verfijning: de cocktails zijn nog even straf, ik zet nog steeds meer dan tien schalen op tafel maar ik kook nu wel alles zelf. Blijkbaar keren ook steeds meer restaurants zich af van het klassieke drie gangenpatroon en kiezen ze volop voor het sharing concept. Op de gemiddelde menukaart staan geen voor-, hoofd- en nagerechten meer, maar is elke combinatie van hapjes, kleine en grote gerechten mogelijk.

Zo is het ook bij Helsen Foodbar in Kasterlee. Tot begin dit jaar was het nog een gastronomisch restaurant, maar nu is Helsen getransformeerd tot foodbar. De witte, cottage-achtige stijl van het gebouw heeft wel nog steeds de allures van een klassezaak waar je standaard een vijfgangenmenu door je strot geduwd krijgt en niet de trendy vibe van een foodbar. De openingsuren verschoven naar een gezinsvriendelijk ritme van 11u tot 17u, behalve op vrijdag en zaterdag want dan opent de tent om 18u. Het interieur kreeg een opfrisbeurt, maar het voelt nog niet helemaal aan als foodbar omdat –ik zeg maar iets- er geen bar is en je gewoon aan tafeltjes moet zitten. Maar dat zijn details.

Mijn kroket met runderwang verraadt de ambachtelijke stielkennis van de chef, hier staat geen prutser in de keuken

Een slimme commerciële zet is dat je hier nu terecht kunt voor elke vorm van ‘honger’: een broodje ’s middags, een gezonde lunch in je eentje of happy hour met vrienden. Op de kaart staan enkele trendy sandwiches uitgelegd in restauranttaal, genre avocado-ei-geroosterde noten of caesar-hoevekip-parmezaan. Een eenvoudige toast champignon, een salade of spaghetti kan ook, maar mijn vriendin en ik –die van de feestjes van vijftien jaar geleden- zijn gekomen voor de bites en small plates. De prijzen variëren tussen 2 en 11 euro, wat op het eerste zicht een koopje lijkt. Uiteraard zien we het groots en bestellen ineens zowat de helft van de kaart. De dikke, gezouten amandelen (€ 3,5) zijn een klassieke starter, ideaal om de eerste honger weg te knabbelen. Al snel volgt een gemarineerde sardine (€ 2,5/stuk), het Libanees brood met uitstekende babaganoush (€ 5,5) en de rokerige paprikadip met pane caresatu (€ 4,5), flinterdunne krokante crackers. Mijn kroket met runderwang (€ 2/stuk) verraadt de ambachtelijke stielkennis van de chef, hier staat geen prutser in de keuken. Vooral de combinatie met aïoli is hemels. De Zeeuwse mosselen ‘Retour des Indes’ (€ 9) zijn afgewerkt met wat kokosmelk, grofgehakte pindanoten en kruiden: prima smaak, goede kwaliteit. We gaan verder met de Thaise zalm (€ 8) die gemarineerd is in een heerlijke vinaigrette met citrusachtige zuren. De Marokkaanse meatballs (€ 9) zijn pittig gekruid en hebben een aangename, fluffy textuur. Het tomatensausje erbij is lekker chunky en werd afgewerkt met een lepeltje zure room. We zijn verrukt over de kwaliteit van de hapjes, maar zijn nog niet helemaal voldaan. Nog één gerechtje dan: de Thai Noodle salade met zalm en paksoy (€ 14). Die is gelukkig wel vrij vullend en zeer goed afgewerkt met een subtiele kruiding.

Uiteindelijk betalen we € 70 voor alle gerechten, één glas witte wijn en twee home made limonades. Bij het concept foodbar had ik op voorhand andere verwachtingen, zoals een lagere rekening. De porties zijn klein en daardoor dus relatief duur. Gelukkig is die prijs wel ergens te verantwoorden: alles werd stijlvol geserveerd in mooie keramiek en de smaken zaten er boenk op.

Score max. 5 sterren

★★★★

Helsen Foodbar
Pastorijstraat 27
2460 Kasterlee

 

Lees nog meer food-recensies van onze expert: