Van gastronomisch restaurant tot trendy hotspot: Helsen foodbar in Kasterlee
Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Vorige week ging Evelien langs bij Helsen foodbar.
Mijn vriendinnen en ik organiseerden vijftien jaar geleden legendarische feestjes met een uitzonderlijk profetische visie. Trendy restaurantjargon als social bites en small sharing plates moest nog uitgevonden worden, maar wij implementeerden het concept dinner party toen al met de schaaltjesmethode. We plunderden de supermarkt tegen sluitingstijd en zetten de haastig gedekte tafel vol olijven, houmous, Marokkaans brood, gehaktballetjes, gerookte zalm, pistachenoten, geitenkaasballetjes in olijfolie, sla uit een zakje, kerstomaten en sardientjes uit blik. Onze energie staken we liever in het shaken van iets te straffe cocktails en de slappe lach krijgen, dan in uren staan zweten in de keuken. De zotternij van toen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een meer mature poging tot elegantie en verfijning: de cocktails zijn nog even straf, ik zet nog steeds meer dan tien schalen op tafel maar ik kook nu wel alles zelf. Blijkbaar keren ook steeds meer restaurants zich af van het klassieke drie gangenpatroon en kiezen ze volop voor het sharing concept. Op de gemiddelde menukaart staan geen voor-, hoofd- en nagerechten meer, maar is elke combinatie van hapjes, kleine en grote gerechten mogelijk.
Zo is het ook bij Helsen Foodbar in Kasterlee. Tot begin dit jaar was het nog een gastronomisch restaurant, maar nu is Helsen getransformeerd tot foodbar. De witte, cottage-achtige stijl van het gebouw heeft wel nog steeds de allures van een klassezaak waar je standaard een vijfgangenmenu door je strot geduwd krijgt en niet de trendy vibe van een foodbar. De openingsuren verschoven naar een gezinsvriendelijk ritme van 11u tot 17u, behalve op vrijdag en zaterdag want dan opent de tent om 18u. Het interieur kreeg een opfrisbeurt, maar het voelt nog niet helemaal aan als foodbar omdat –ik zeg maar iets- er geen bar is en je gewoon aan tafeltjes moet zitten. Maar dat zijn details.
Mijn kroket met runderwang verraadt de ambachtelijke stielkennis van de chef, hier staat geen prutser in de keuken

Uiteindelijk betalen we € 70 voor alle gerechten, één glas witte wijn en twee home made limonades. Bij het concept foodbar had ik op voorhand andere verwachtingen, zoals een lagere rekening. De porties zijn klein en daardoor dus relatief duur. Gelukkig is die prijs wel ergens te verantwoorden: alles werd stijlvol geserveerd in mooie keramiek en de smaken zaten er boenk op.
Score max. 5 sterren
★★★★
Helsen Foodbar
Pastorijstraat 27
2460 Kasterlee