Elke dag vlees eten is niet hélemaal gezond en bovendien nog slecht voor je ecologische voetafdruk.. Maar geen nood: want ook aan vegan en vegetarische restaurants en hotspots is er in Antwerpen geen gebrek. Een paar leuke adresjes met een uitgebreid vegetarisch (of zelfs vegan) aanbod op het menu!

Onze favoriete vegan en vegetarische restaurants in Antwerpen

1. Native

De keuken van Native in Antwerpen is best te omschrijven als een ‘organische’ keuken: eerder dan zich aanpassen aan de manier waarop we als westerlingen gewoon zijn om te eten (denk: een bord met vlees of vis, met daarbij een portie groentjes en een dosis koolhydraten) passen de gerechten bij Native zich aan aan zowel het seizoen, als wat de lokale markt te bieden heeft.

Een salade met Belgische Quinoa, zachte geitenkaas en gekarameliseerde pompoen of een quiche met seizoensgroenten met hummus en sla, keuze te over. Geheel vegetarisch is de kaart bij Native niet, maar er is wel een ruim aanbod!

Waar? Muntstraat 8, 2000 Antwerpen 

2. Camion

‘Plant based, in een casual jasje’, zo omschrijven eigenaressen Camille & Boqion de nieuwste lunch-hotspot voor vegans en veggies in Antwerpen. Ook hier wordt volop ingezet op lokale producten en gerechten met een verhaal. Op het menu bij Camion? Een toast Camaion gekapt met vegan prepare, pesto, olijvencrumble en kappers of rodebietpannenkoekjes met hazelnootkaas en gepekelde groentjes. Bon appetit!

Waar? Paleisstraat 7, 2018 Antwerpen

3. Hümm – House of hummus

Wat begon als een klein lunchrestaurant met hummus in de hoofdrol groeide inmiddels uit tot een volwaardige foodhotspot met originele gerechten die invloeden vertonen van keukens overheen heel de wereld. Ook de inrichting bij Hümm – dat recent een tweede Antwerpse vestiging opende op de Dageraadplaats – is trouwens top: in een urban jungle sfeertje en gezeten op een Furnified stoel geniet je er van een biologisch wijntje en een paar trending fingerfood-receptjes natuurlijk.

Waar? Dageraadplaats 33 en Kronenburgstraat 90, Antwerpen

4. Wild / Project

Dineren in het kleine zaakje van Wild Project is een beetje als thuiskomen bij vrienden: in een erg gezellig en huiselijk decor geniet je er van de meest originele en bovenal all vegan recepten. Wie dacht dat je zonder vlees, vis, eieren en melk al snel nog maar weinig kanten uitkan, heeft het mis, want de gerechten bij Wild zijn stuk voor stuk pareltjes die blijk geven van een grote diversiteit aan smaak en producten van topkwaliteit. Zelfs voor notoire vleeseters zéker het proberen waard!

Waar? Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen

5. Bites & Wines

Zoals de naam het zelf al zegt focust deze veganistische foodhotspot zich niet enkel op eten, maar dragen ze ook hun drankenaanbod hoog in het vaandel. Eigenares van de bar zelf omschrijft het concept van Bites & Wines als Tapas-wines-dinner-desserts. Wat de menukaart betreft zijn de gerechten voor 95% veganistisch, al kan een vegetarisch variantje ook wel eens voorvallen.

Waar? Oude Beurs 60, 2000 Antwerpen 

6. Cesar

Waar je ook erg letterlijk plant based kan dineren in een onberispelijk interieur is bij Cesar. De veganistische en vegetarische hotspot is immers niet alleen een leuke plek om te lunchen, het is tevens een interieurzaak waar je meubels en design kan shoppen. Neem de hippe ontwerpen helemaal in je op terwijl je geniet van een seasonal yoghurt bowl of een toast met vegan quinoa nuggets.

Waar? Kasteelpleinstraat 26, 2000 Antwerpen

7. Beni Falafel

Zin in een snelle, maar gezonde hap en ben je vegetarisch? Dan is falafel natuurlijk wat je nodig hebt! Bij het kleine, maar gezellige zaakje Beni Falafel vind je ‘the best falafel in town’: heerlijk smeuïge falafel, in kruidig flatbread met kraakverse groentjes en een stel overheerlijke topping sauzen naar keuze: wat wil een mens nog meer, toch? Ah, een beetje hummus on the side misschien!

Waar? Lange Leemstraat 188, 2018 Antwerpen

8. Hart

Een tijdje weggeweest, maar sinds begin oktober weer helemaal van de partij met een stel nieuwe eigenaars: de 100 procent vegan hotspot Hart! In een licht en gezellig interieur geniet je bij Hart van zowel een uitgebreid plant based ontbijt als van een groene lunch, bruch of een zoetig tussendoortje! ‘Hard genieten vanuit het hart’ is dan ook niet voor niets het motto van de plek. Leuke extra: ook voor kinderen is er een fijne speelplek aanwezig.

Waar? Minderbroedersrui 34, 2000 Antwerpen

Lees ook: