1 oktober is het World Veggie Day; hét uitgelezen moment om jullie aan te sporen wat vaker vegetarisch te eten. Via deze link vind je heel wat lekkere recepten maar ook als je géén zin hebt om te koken, schotelen we je graag wat verrukkelijke vegetarische alternatieven voor.

Waarom veggie?

Als volledig veggie je een stapje te ver is: ook flexitariërs maken het verschil! Wie één dag per week plantaardig eet, bespaart 104 kg CO₂-uitstoot per jaar (*)? Dat is gelijk aan:

  • 53 Eurostar-ritjes van Londen naar Amsterdam en terug.
  • Een autorit van 13 uur.
  • De hoeveelheid elektriciteit die een gemiddeld Belgisch gezin wekelijks verbruikt.
  • 52.000 liter water per jaar; ofwel 5.200 keer het toilet doorspoelen, 3.484 keer het wasmachine laten draaien of 1.040 keer te douchen.

Vegetarische take-away gerechten

Weinig tijd en toch zin in vegetarisch? Deze take-away gerechten zijn origineel en verrukkelijk:

1. De Veggie Box van Sushi Shop x Alain Milliat

Sapjesmaker Alain Milliat en Sushi Shop bundelden hun krachten en stellen een 100% vegetarische Sushi Box voor. Alain Millia, afkomstig uit Orliénas in Frankrijk, bedacht 6 nieuwe smaken gebaseerd op verse fruitsappen. Zo is de Mango Carrot Tulip een zoete mengeling van verse mango-tartaar en versneden wortel, gekruid met citrus van Timut peper. De nieuwe Mandarin Spring is dan weer een zonnige roll van mandarijn en basilicum.

De Sushi Box x Alain Millait limited edition box (15 stuks) is vanaf oktober 2020 verkrijgbaar in alle Sushi Shops in België aan € 15,90. Hij bevat 3 Mango Carrot Tulips, 6 Mandarin Springs, 3 Maki Avocado kazen, 3 veggie rolls, edamame en koolsla.

2. De vegetarische pasta’s van Bavet

Het legendarische pastarestaurant Bavet zet 2 vegetarische spaghetti’s op het menu: The Bolo Bastard en The Holy Mary. Het gehakt in The Bavet en hun spicy bolognesesaus met creamy cheese van The Holy Grail wordt bij The Bolo Bastard (€ 11 voor medium portie) en The Holy Mary (€ 12,50 voor medium portie) vervangen door gehakt van De Vegetarische Slager. Same same, but different!

Bestel je veggie pasta via bavet.eu en laat leveren door Uber Eats of Deliveroo.

3. Deliveroo goes veggie

In samenwerking met Deliveroo daagt Greenway verschillende restaurants uit om minstens één week vleesklassiekers om te toveren tot een vegetarisch alternatief. Vanaf 1 oktober worden bij 38 deelnemende resto’s bestaande vleesgerechten  omgetoverd tot een vegetarische versie met plantaardige producten. Zo wordt bij Ellis Burgers de Crazy Red Veggie Burger het vegetarisch equivalent van de Mexican Pepper Burger, bestel je bij Poule & Poulette vegetarische aperoballetjes, een vol-au-vent of Caesar Salad met vegan filetstukjes van ‘Just Like Chicken’ én proef je bij Bocca de Vegan Bolo Pasta met vegan gehakt van Greenway.

Benieuwd naar de meest populaire gerechten die per stad via Deliveroo worden besteld?

  • Kortrijk – Falafel sandwich van Fluffy Falafel
  • Gent – Vegetarische spaghetti van Kastart
  • Antwerpen – Pizza Dirty Vegan van Otomat
  • Leuven – Pad Thai Kai of Tofu van Thai House
  • Brussel – Veggie pizza van Al Bacceto
  • Luik – Veggie Burger van The Huggy’s Bar
  • Namen – Quinoa vegan pot-au-feu van Le Pain Quotidien

Veget’aime: 6 culinaire klassiekers op veggie wijze

Toch zin om zélf te koken? Op 1 oktober lanceert Bond Beter Leefmilieu de campagne ‘Veget’aime’. Hiermee dagen ze uit om culinaire klassiekers eens vegetarisch te proberen. 6 dagen lang delen ze originele, plantaardige recepten op hun Facebook en Instagram; denk aan vol-au-vent, tomatensoep met balletjes, bloemkool met witte saus, puree en worst én moelleux au chocolat. Hou hun social dus zeker in de gaten!

Meer kookinspiratie

(*) volgens Stijn Bruers, the rational ethicist.