Graag wat meer vegan op het menu, maar heb nood aan inspiratie? Het aantal verrassend gemakkelijke vegan recepten is groter dan je denkt. Vegan lovers en auteurs Miki Duerinck & Kristin Leybaert verzamelden hun favoriete recepten in het nieuwe ‘Veggie of vegan, lekker simpel’. Wij delen alvast drie van hun favoriete gemakkelijke vegan recepten.

Als je van plan bent om veggie of vegan te koken, is het handig een reeks recepten bij de hand te hebben. Niet ingewikkeld, niet tijdrovend en met ingrediënten die gemakkelijk te vinden zijn. Miki en Kristin verzamelden een aantal recepten. Wij delen er alvast drie.

Crispy bloemkoolroosjes met kruidige tartaarsaus

Wie had gedacht dat je zo’n gewone bloemkool kunt omtoveren tot een zalig verwenhapje? Alles wat je moet doen is de rauwe bloemkoolroosjes paneren en frituren. We maken er een kruidige tartaarsaus bij waarin ook stukjes bloemkool zitten.

  • Klaar in 20 minuten
  • Hapje voor 6 personen of voorgerecht voor 4

Dit heb je nodig voor de bloemkoolroosjes:

  • 12 bloemkoolroosjes
  • 1 ei of 4 eetlepels bloem + 1 dl water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g paneermeel
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 koffielepel chilivlokken
  • 1/2 koffielepel zout
  • frituurolie

Dit heb je nodig voor de tartaarsaus:

  • 100 g bloemkool
  • 2,5 dl mayonaise of veganaise
  • 2 koffielepels dragon
  • 3 eetlepels gehakte
  • peterselie
  • 3 augurkjes, in kleine stukjes
  • 16 zure zilveruitjes, in tweeën
  • peper en zout

Zo maak je het:

Maak eerst de tartaarsaus.

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook ze in 2 minuten beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd of hak de bloemkoolroosjes in nog kleinere stukjes.
  • Roer de stukjes bloemkool, augurk en zilverui door de mayonaise of veganaise en voeg de peterselie en dragon toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Maak nu de bloemkoolroosjes.

  • Verwarm de frituurolie op 170 °C.
  • Roer het ei los en meng het citroensap erdoor samen met een snufje zout.
  • Vermeng de bloem met het water, het citroensap en een snufje zout.
  • Vermeng het paneermeel met sesamzaad, tijm, chilivlokjes en zout.
  • Haal de bloemkoolroosjes een voor een door het ei of bloempapje en vervolgens door het paneermeel.
  • Frituur ze 2 minuten zodat ze goudbruin kleuren.

Tip: lekker met boekweit of rijst

Indiase wrap met yoghurt‑koriandersaus

Je kunt deze wrap maken met gewone tortilla’s, maar mocht je ergens Indiase chapati’s vinden, zoveel te beter! Het sausje voor erbij is een absolute must. Ben je geen fan van koriander? Vervang hem gerust door munt.

  • Klaar in 30 minuten
  • Voor 4 wraps

Dit heb je nodig voor de wraps: 

  • 4 grote tortilla’s of chapati’s
  • 600 g bloemkool, in plakjes
  • 400 g tomaten, in stukjes
  • 250 g gare kikkererwten (mag uit blik, uitgelekt)
  • 300 g spinazie, grof gehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 20 g verse gember, gemalen
  • 1 chilipepertje, gehakt
  • 1 koffielepel kurkumapoeder
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • zout
  • kokosolie, ghee of rijstolie

Dit heb je nodig voor de yoghurtkorinadersaus:

  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1/4 koffielepel komijnpoeder
  • 1/4 koffielepel korianderpoeder
  • 1/4 koffielepel kurkumapoeder
  • 1/4 l yoghurt of sojayoghurt + 2 eetlepels citroensap
  • 1/4 bosje verse koriander, gehakt
  • wat olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Maak eerst de yoghurt-koriandersaus.

  • Bak de knoflook kort in de olie.
  • Laat het komijn-, koriander- en kurkumapoeder even meestoven.
  • Vermeng de sojayoghurt met het citroensap.
  • Giet het specerijenmengsel bij de yoghurt of sojayoghurt en voeg verse koriander, peper en zout toe.

Maak nu de Indiase wraps.

  • Verwarm wat olie in de wok en roerbak de bloemkoolplakjes.
  • Voeg de knoflook, de gember en het pepertje toe.
  • Roer de tomatenstukjes erdoor en kruid met kerriepoeder, kurkuma en zout.
  • Voeg de kikkererwten en de spinazie toe en wok verder tot de spinazie geslonken is.
  • Verwarm de tortilla’s of chapati’s een voor een in een droge pan.
  • Vul de tortilla’s of chapati’s en giet het sausje erover.

Tomaten-auberginestoofpotje met kikkererwten, munt en kaneel, en zoeteaardappelpartjes

Als je dit stoofpotje geproefd hebt, zul je nooit meer vergeten hoe heerlijk de combinatie is van munt met kaneel. En zeker met de pittige zoeteaardappelpartjes erbij! Zet ze alvast in de oven voor je aan het stoofpotje begint, dan is alles tegelijkertijd klaar.

  • Klaar in 40 minuten
  • Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

  • 1 ui, in grote stukken
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 gele of rode paprika, in stukken
  • 2 aubergines, in blokjes
  • 6 tomaten, in stukjes
  • 200 g gare kikkererwten (mag uit blik, uitgelekt)
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 koffielepel kaneel
  • 3 eetlepels gedroogde munt (bijvoorbeeld uit theezakjes)
  • peper en zout
  • olijfolie

Dit heb je nodig voor de zoeteaardappelpartjes:

  • 4 zoete aardappelen (samen ongeveer 800 g)
  • olijfolie
  • chilivlokjes en zout

Zo maak je het:

Bak eerst de zoete aardappeltjes.

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de ongeschilde zoete aardappelen in de lengte in vieren. Leg de parten op een ingevette ovenschaal.
  • Bestrijk de snijvlakken met wat olijfolie en kruid ze met wat chilivlokjes en zout.
  • Bak de zoete aardappelen 30 minuten in de oven.

Maak intussen het auberginestoofpotje.

  • Stoof de ui in wat olijfolie gaar.
  • Voeg de knoflook en de paprika toe en bak ze even mee.
  • Voeg de aubergine- en tomatenstukjes toe. Kruid met kurkuma, kaneel, gedroogde munt, peper en zout.
  • Voeg de kikkererwten en 2 dl water toe en laat het stoofpotje 20 minuten stoven op een zacht vuurtje, zodat de auberginestukjes door en door gaar zijn.

Meer gemakkelijke vegetarische en vegan recepten ontdekken? ‘Veggie of vegan, lekker simpel’ van Miki Duerinck en Kristin Leybaert komt uit bij Standaard uitgeverij. (€22,50)

Meer vegetarische of vegan inspiratie: