In Zot Van de Noordzee onthult Jean sur Mer allerlei leuke vissersverhalen, tips en heerlijke visgerechten die je in gedachten zullen meevoeren naar de kust. De hoofdrol in het boek is duidelijk weggelegd voor de vis, een product waarmee we ontelbaar veel recepten kunnen maken. Speciaal voor jullie stellen we drie topgerechten voor uit Zot Van de Noordzee. Bon appétit!

Pieterman Aardpeer

Ingrediënten voor 4

400 g pietermanfilet

50 g boter

50 g gehakte pecannoten

100 ml sherryazijn

150 g geschilde aardpeer

1 grannysmithappel (in zeer kleine stukjes gesneden)

Kerrie zout

Bereiding

  • Zet een pan met de boter op een heet vuur.
  • Zodra de boter witbruisend is, leg je de pietermanfilet op de velkant in de pan.
  • Voeg ook de gehakte pecannoten toe.
  • Zodra de boter bruin kleurt, haal je de vis uit de pan en blus je de pecannoten met de sherryazijn.
  • Voeg de aardpeer en de appel toe.
  • Breng op smaak met kerrie en zout.

Presentatie

Verdeel de vis en de inhoud van de pan over 4 borden.

Tip: bak in de pan, samen met de aardpeer en de appel, geweekte haver.

Zeebaars komkommer

Ingrediënten voor 4

2 schoongemaakte zeebaarzen (ca. 1,5 kg per stuk) ca. 2 kg nat zeezout

4 eiwitten

flinke bos gemengde tuinkruiden (dille, tijm, venkelloof, rozemarijn…)

280 g Griekse yoghurt

8 minikomkommers

12 bramen

4 teentjes knoflook

een paar takjes dille

4 el olijfolie wittewijnazijn

muntblaadjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de minikomkommers in de lengte doormidden. Marineer ze een uurtje in de wittewijnazijn.
  • Halveer de bramen. Pers de knoflook in de yoghurt en meng goed.
  • Vul de buik van de vissen op met de tuinkruiden. Meng het zeezout met het eiwit.
  • Neem een ovenschaal met bakpapier en beleg de bodem met een laagje zeezout van ongeveer een halve cm dik. Leg de vissen op het zout en bedek ze met de rest van het zeezout. Laat de kop en de staart vrij. Zorg dat er over het lijf een halve cm zout ligt.
  • Schuif de schaal in de oven voor ongeveer 30 minuten. De tijd is afhankelijk van het gewicht; is de vis minder zwaar, dan iets korter.
  • Wanneer de vis uit de oven komt, verwijder je de zoutkorst.

Presentatie

  • Leg de komkommer op een schaal en beleg met de knoflookyoghurt, dille, bramen en munt.
  • Zet de vis in het midden van de tafel. Zo kan iedereen zelf het vlees lospellen.

Vlaswijting boerenkool

Ingrediënten voor 4

480 g vlaswijting

zout

olijfolie

5 teentjes knoflook

1 bosje platte peterselie

4 grote bladen boerenkool

300 g voorgegaarde wulken (wijngaardslakken)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.
  • Zout de vis aan beide zijden, 1 uur voor het garen.
  • Neem een ovenschaal waar de stukken vis juist in passen. Zet de vis net niet onder met olijfolie. Voeg 5 tenen fijngesneden knoflook (niet persen!) en de fijngesneden platte peterselie toe.
  • Laat 20 minuten garen in de oven.
  • Kook 1 liter water met 20 g zout. Blancheer hierin de grof gesneden bladen boerenkool ongeveer 15 seconden. Spoel ze in ijskoud water.
  • Wanneer de vis gaar is, voeg je de boerenkool en de wulken toe.

Presentatie

Serveer in een soepbord, met een witte boterham en roomboter.

Zot van de Noordzee

Zot van de Noordzee – Jean Sur Mer
Uitgeverij: Manteau
Prijs: 24,99 euro

Meer heerlijke recepten: