Het is dé trend onder foodies momenteel: poké, oftewel kommetjes met rauwe vis en ander lekkers. Wil je het zelf ook eens proberen? Deze 3 recepten uit Poké zijn lekker, gezond en Instagramproof.

Poké watteuh?

Poké is een eeuwenoude traditie in Hawaï. Het woord betekent ‘snijden‘ of ‘snede‘ en de gerechten bestaan uit stukjes verse, rauwe vis, bestrooid met Hawaïaans zeezout en vermengd met krokant limu moui; lokaal geoogst zeewier. Pokés zijn immens populair, niet zo vreemd: ze zijn uitermate veelzijdig en kunnen aan specifieke smaken en dieetwensen worden aangepast. Foodies Celia en Guy, de auteurs van het boek, leerde het gerecht kennen tijdens een reis en bundelden de heerlijkste recepten. Wij verklappen alvast drie recepten uit het boek.

Poké gerookte zalm met avocado + roze eieren

Voor 4 personen

Ingemaakte kwarteleitjes

  • 250 ml gekookt water
  • 125 ml rijstazijn
  • 3 el suiker
  • 2 tl zout
  • 1 rauwe rode biet, geschild en in plakken gesneden
  • 12 kwarteleitjes

Basis

  • 240 g bruine kortkorrelrijst

Poke

  • 300 g koude gerookte zalm, huid verwijderd indien nodig, in blokjes van 1 cm

Garnering

  • 1 avocado, in plakjes
  • kizami nori (reepjes nori)
  • 1 citroen, in partjes
  • een paar sprietjes korianderkiemen
  • zwart en wit sesamzaad

“Dit gerecht was onze eerste brunch-poké voor Kerb. We wilden een Hawaïaanse variatie op kedgeree maken. Het bevat alle elementen van onze klassieke poké zalm, maar dit keer gebruikten we gerookte zalm. De roze kwarteleieren zijn even wat werk, maar zeker de moeite waard.”

  • Maak eerst het zuur voor de kwarteleieren.
  • Meng water, azijn, suiker en zout in een pan, zet op matig vuur en wacht tot het kookt.
  • Voeg de rode biet toe en laat nog 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat het vocht helemaal afkoelen.
  • Breng een pan met water aan de kook en doe hier voorzichtig de kwarteleitjes in en laat ze 2 minuten koken. Giet de eitjes af en doe ze in een kom met ijswater, zodat ze niet verder garen. Pel de eitjes zodra ze zijn afgekoeld en leg ze in het bietjeszuur. Laat het zuur 30 minuten intrekken; de eitjes zijn nu mooi roze van kleur.
  • Kook de rijst en laat afkoelen.
  • Stel de poké samen: verdeel de rijst over de kommetjes en schep hier de gerookte zalm, plakjes avocado en kizami nori op. Snijd de kwarteleitjes doormidden en leg ze, met de dooier omhoog, in de kommetjes. Garneer met een partje citroen en bestrooi met korianderkiemen en sesamzaad.

Je kunt de poké nog pimpen met wat tamari of sojasaus.

Zure zeebaars met grapefruit, munt + waterkerskiemen in ponzudressing

Voor 2 personen als voorgerecht

Ponzudressing met grapefruit

  • 1 ½ el grapefruitsap
  • 1 ½ el citroensap
  • 2 el mirin
  • 5 el sojasaus
  • 1 el suiker
  • 2 el rijstazijn

Poké

  • ½ roze grapefruit, in partjes, witte vliesjes en pitjes verwijderd
  • een paar verse muntblaadjes
  • een handjevol waterkerskiemen
  • 160 g verse zeebaarsfilets, ontgraat en de huid verwijderd, in blokjes van 1 ½ cm
  • zwart sesamzaad

“Wij zijn gek op ponzudressing! Het is fris, pittig, zuur en laat het gerecht echt knallen. Het is ook een prima alternatief voor een marinade met olie. Dit zomerse hapje is erg lekker als voorgerecht. We hebben hier zeebaars gebruikt, maar een andere vlezige witte vis is ook prima.”

  •  Maak de dressing van tevoren: meng de ingrediënten in een kom en laat even intrekken.
  • Je kunt de ingrediënten ook aan de kook brengen in een steelpan. Haal van het vuur en laat afkoelen. Giet de dressing na het afkoelen in een potje en bewaar in de koelkast. De dressing blijft zeker een week goed.
  • Meng de grapefruit, munt en waterkerskiemen in een kom en voeg de dressing toe.
  • Roer door en schep op een mooie serveerschaal. Doe de zeebaars erbij en garneer met wat zwart sesamzaad.

Poké met tobiko en zalm

Voor 4 personen

Basis

  • 240 g bruine kortkorrelrijst

Salade

  • 3 wortels, geschrapt
  • 2 kleine komkommers

Dressing

  • 125 ml sojasaus of tamari
  • 60 ml dashibouillon
  • 60 g suiker
  • 125 ml rijstazijn

Marinade

  • 75 g pittige mayonaise
  • 1/2 el tobiko (kuit van vliegende vis)
  • 2 tl yuzu kosho (dit is echt superheet, dus voeg steeds een beetje toe, tot je het pittig genoeg vindt)

Poké

  • 2 grote, verse zalmfilets (ong. 400 g), huid verwijderd, in blokjes van 1. cm

Garnering

  • 2 groene chilipepers, in fijne ringetjes
  • 2 el nori furikake

De feloranje tobiko heeft een heerlijke rokerige smaak en interessante textuur. Geserveerd op de zalm ziet het eruit als een vulkaanuitbarsting.”

  • Kook de rijst en laat afkoelen.
  • Snijd met een dunschiller lange repen van de wortels en komkommers en doe deze in een kom. Klop de andere ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet over de salade.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade en wentel de zalm hier voorzichtig doorheen.
  • Begin met het samenstellen van de poké: schep bruine rijst in een kom, schep hier de salade op en dan de vis. Garneer met groene chilipeper en furikake.
  • Je kunt deze poké pimpen met extra tobiko en er een kommetje ingemaakte komkommer bij serveren.

 Deze recepten komen uit Poké. Auteurs Celia Ferrar & Guy Jackson – uitgeverij Good Cook – € 14,95 – 143 pagina’s.

Meer heerlijke recepten: