Gezonder, lekkerder en ecologischer eten; dat wil iedereen toch. Toegegeven? Echt moeilijk is dat niet, want er zijn anno nu heel wat vleesvervangers en lekkere, vegetarische recepten te vinden. Onze webredactrice – die liever puur veggie kookt dan met vleesvervangers – gooide haar vooroordelen over boord en sloeg aan het testen. Haar verdict.

Waarom vaker kiezen voor veggie

EVA vzw (de organisatie achter de VeggieChallenge) lijst op haar website 3 goeie redenen op om wat vaker vegetarisch te eten:

1. Het is gezond!

Plantaardige voeding bevat meer vezels en mineralen, wat goed is voor je gezondheid. En meer groenten en fruit eten verlaagt ook je kans op een hoge cholesterol, overgewicht en diabetes type 2.

2. Je helpt de planeet

Door meer plantaardig te eten, heb je een impact op heel de planeet. Het is beter voor het behoud van de biodiversiteit en het bestrijden van klimaatverandering. Als 50.000 Belgen een maand lang veggie eten, besparen we samen 950.000 kg CO2 en 1.450.000.000 liter water. Dat komt neer op 58 000 000 keer douchen.

3. Je redt de dieren

In België worden jaarlijks zo’n 285 miljoen dieren gedood voor voeding. Op wereldbasis zijn dat er 60 miljard. De gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven 1800 dieren. Je redt dus ook echt dierenlevens door mee te doen met de VeggieChallenge.

De Braadworst van Garden Gourmet – 6/10

Een mix van: 35,3% gerehydrateerde tarwe-eiwitten 35,3%, 14,2% ui, water, 7,3% gerehydrateerde soja-eiwitten, mayonaise (zonnebloemolie, alcoholazijn, eigeel, mosterd, gejodeerd zout, suiker, paprikapoeder), plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem), (kippen-)eiwitpoeder, appelpuree, zout, specerijen (koriander, foelie, nootmuskaat, witte peper), maïszetmeel, aardappelzetmeel, tarwebloem, alcoholazijn, gistextract, aroma’s, tijm-extract, erwten-eiwitten, kleurstof (lycopeen).

Het verdict: “Deze komen als slechtste uit de test maar ze buizen vond ik wat te streng. De ‘Braadworsten’ zien eruit als echt worstjes tot dat je ze rauw vastneemt; dan voel je dat ze harder en minder beweeglijker zijn qua textuur. Echt lang hoef je ze niet te bakken in de pan en ik serveerde met typisch Vlaamse ‘wortelstoemp’ (andere recepten vind je hier). Voor mij hadden de worstjes die typisch ‘duffe’ groentesmaak van een vleesvervanger en ik vond ze bovendien wat droog. Een schep mayo was nodig om de smaak te verdoezelen en dat wil je als ‘maker van’ heus niet horen. Verder vind ik het grootste nadeel van zo’n worsten dat je ze moeilijk kan bijkruiden. Net daarom denk ik dat-ie op de BBQ nét iets rokeriger kan worden klaargemaakt (ik geef het deze zomer nog een kans!). De worsten zijn bovendien niét vegan, en ook dat vind ik een min.”

Prijs: € 3,30 voor 180 gram (3 worsten) o.a. te koop bij Albert Heijn, Delhaize, Carrefour en Colruyt.

Het Gehakt van Greenway – 7/10

Een mix van: water, 15% erwtenbloem, 7% erwteneiwitten, koolzaadolie, 4% gebakken ajuin, voedingsvezels (bamboe, witloof), aroma’s, methylcellulose (als verdikkingsmiddel), maltodextrine, azijn, zout, kruiden, specerijen, groentenpoeders, bietenrood (als kleurstof), gebrande suiker, zink, vitamine B12, ijzer en melkzuur.

Het verdict: “Mijn verwachtingen van deze waren hoog want op het eerste zicht, ziet ‘t er net hetzelfde uit als kippen-, varkens- of rundsgehakt. Bij mijn eerste rauwe proevertje werd ik niet meteen omvergeblazen maar met wat kippenkruiden eroverheen, gaf ik het een kans. Wat meteen opviel: je hebt flink wat meer olie nodig om ‘t niet te doen aanbakken in de pan (logisch ook, gezien het vet ontbreekt). Eenmaal gebakken, mixte ik alles doorheen een klassieke spaghetti bolognaise (hier vind je het recept) en eerlijk? Ik zag de meerwaarde niet meteen. De smaak en textuur kan je nog het beste vergelijken met plat, ongebakken gehakt. Naar mijn mening is een vegetarische spaghetti zonder vleesvervanger net zo goed én het is een stuk goedkoper.”

Prijs: € 4,25 voor 200 gram o.a. te koop bij Delhaize en Colruyt.

Le Burger van De Vegetarische Slager – 7/10

Een mix van: 71% sojastructuur (water, soja-eiwit, tarwezetmeel en tarwe-eiwit), ui, zonnebloemolie, kippenei-eiwit van vrije uitloop, zetmeel, specerij-extracten, palmvet, natuurlijk aroma, gekarameliseerde suiker, dextrose, aroma, specerijen, zout, verdikkingsmiddel (verwerkt Eucheumawier), vitamine B12 en ijzer.

Het verdict: “Zowat elke veggie (en niet-veggie) is fan van de befaamde Poulettekes en Specks’kes Fumés van ‘De Vegetarische Slager’ (laat je hier inspireren door hun recepten) maar ik probeerde iets anders: Le Burger. Ik maakte ze op een heerlijke manier klaar; tussen een écht hamburgerbroodje, met zelfgemaakte babaganoush, guacamole, yoghurtdressing, gegrilde paprika en rauwe rode kool. Ze bakken in een rundsbouillon kon die typische ‘vleessmaak’ jammer genoeg niet faken. Het bleef veggie smaken en dat was best oké, al zou ik een portobello of halloumi als burger net zo lekker vinden. Opgelet: ook deze zijn niét vegan.”

Prijs: € 3,46 voor 160 gram (2 burgers) o.a. te koop bij Albert Heijn, Delhaize, Carrefour en Colruyt.

De Crispy Chicken Style Burger van Valess – 8/10

Een mix van: 60% magere melk, paneermeel (tarwemeel, gist, zout), zonnebloemolie, getextureerd tarwe-eiwit, kippenei-eiwit, verdikkingsmiddel (calciumalginaat, methylcellulose), havervezel, tarwemeel, voedingszuur (kaliumlactaat), stabilisator (polyfosfaat), gemodificeerd tarwezetmeel, natuurlijk aroma, uipoeder, zout, zwart zout, ijzer.

Het verdict: Valess is een merk van FrieslandCampina en lanceerde anno 2005 als eerste vleesvervangers met weidemelk in de basis. Hun producten zijn rijk aan calcium en proteïne; een goeie optie voor flexitariërs en vegetariërs. Deze Chicken Style Burger heeft de smaak van kip maar het is vooral de krokante bite die verrast. Leg je ‘m tussen een broodje dan zou je de smaak, vanwege de iets plattere textuur, kunnen verwarren met een crispy kabeljauwburger (wat ook heerlijk is!). Alle producten en recepten van Valess vind je hier.

Prijs: € 3,80 voor 180 gram o.a. te koop bij Carrefour.

De Plantaardige Gyros van Vivera – 9/10

Een mix van: 85% gerehydrateerd soja-eiwit, plantaardige oliën, azijn, natuurlijke aroma’s, zout, kruiden en specerijen, ui, zeezout, water, knoflook, paprika concentraat, maltodextrine, ijzer en vitamine B12.

Het verdict: “Het Nederlandse bedrijf achter deze vleesvervanger heeft al 32 jaar ervaring en dat proef je. Deze Plantaardige Gyros komt als de beste uit de ‘vleesvervangertest’ want 1) de smaak zit goed en 2) de textuur lijkt op échte gyros. Kortom: alles wat je van een goeie vleesvervanger verwacht. Ik maakte de gyros klaar in een wrap (een lekker wraprecept – en meer inspiratie – vind je hier) en mijn vriend merkte niet eens het verschil! Ze hebben ook plantaardige vissticks, zalmfilet, shoarma kipstukjes, balletjes, spek… noem maar op die ik asap wil uitproberen.”

Prijs: € 2,99 voor 175 gram o.a. te koop bij Colruyt en Albert Heijn.

Cordon bleu met knolselder van Greenway – 9/10

Een mix van: Naast gehakt, plantaardige boomstammetjes, chipolata’s en saucisse met bloemkool, liggen er sinds kort ook cordon bleus van Greenway in de winkel. Ze bestaan uit lokaal geteelde, Belgische knolselder, een smeuïge kaassaus op basis van aardappel én plantaardige baconblokjes.

Het verdict: “Eén woord over deze gloednieuwe aanvulling van Greenway: heerlijk. Dankzij de kaassaus en plantaardige spekblokjes proef je het verschil met een dierlijke cordon bleu niet. De korst is krokant en je kan er heel wat lekkere receptjes mee uitproberen (ga bijvoorbeeld eens voor de pizzaiola-way, met kerstomaatjes, ui, look, zwarte olijven, kappertjes, verse basilicum en oregano, parmezaanse kaas en tagliatelle). Extra plus? De twee plantaardige cordon blues zitten verpakt in nieuwe PET-schalen die voor 80% bestaan uit gerecycleerd materiaal.”

Prijs: € 4,89 voor 170 gram o.a. te koop bij Delhaize en Carrefour.

 

De Sea Salad van BonMush – 9/10

Een mix van: water, koolzaadolie, wortelsalade (wortel, water, suiker, zout, voedingszuur (azijnzuur), aroma, oesterzwam (7,3%), scharrelei-eiwitpoeder, azijn, scharreleigeelpoeder, mosterd (azijn, mosterdzaden, zout, specerijen), dextrose, zout, aroma, smaakversterker (dinatrium-5’-ribonucleotide), stabilisator (xanthaan gom), gemodificeerd zetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat), gistextracten, glucosestroop en zonnebloemolie met hoog oliezuurgehalte.

Het verdict: “Wie van vis houdt en op zoek is naar een vervanger zit doorgaans goed met producten op basis van oesterzwam. De Belgische producten en spreads van BonMush zijn bijvoorbeeld een prima keuze en vooral hun Sea Salad vind ik top. Deze veggie smeersalade voor op de boterham smaakt naar krab en daar zitten de umami-toetsen uit oesterzwam voor iets tussen. Waarom je verder voor deze vervanger zou kiezen? In tegenstelling tot soja, tofu of seitan hoeft oesterzwam niet de hele wereld rond te vliegen want je kan het ook in België kweken! Hij kan lokaal worden verbouwd en voedt zich met restjes van koffiebranderijen en brouwerijen. Je kan ze bovendien verticaal kweken; grote agrarische ruimtes zijn dus niet nodig. PS probeer ook hun ‘nep’ preparé, kipcurry, tonijnsalade… of vissticks, burgers, broodbeleg (hier ontdek je verrassende recepten)… en oordeel zelf!”

Prijs: € 2,79 voor 135 gram o.a. te koop bij Colruyt, Spar en Albert Heijn.

Verrukkelijk vegetarisch