Zero waste: drie recepten om je restjes op te gebruiken

Graag wat groener? Start alvast in de keuken door geen afval te creëeren. Hoe je dat doet? Gewoon door nieuwe receptjes te proberen natuurlijk. Foodblogster- en styliste Marta Majewska verklapt je drie heerlijke recepten om met je restjes aan de slag te gaan.

Geroosterde wortels met een dip van wortelloof en StMoret ®

Geroosterde wortels met een dip van wortelloof en StMoret ®

Geroosterde wortels met een dip van wortelloof en StMoret ®

Helemaal crazy for carrots en je weet niet goed wat te doen met dat eenzame restje wortels in de koelkast? Tover een aperitiefhapje op tafel door de wortels te roosteren en te serveren met een dip op basis van een heerlijk verse kaas. Gezond en snel!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g wortels
  • 3 el olijfolie
  • 3 el honing
  • 15 g wortelloof
  • 150 g St Môret® natuur
  • 1/2 teentje look

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Was de wortels – mét loof – schoon onder stromend koud water. Snij het loof van de wortels.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de wortels over de bakplaat. Besprenkel de wortels met de olie en de honing en meng onder elkaar.
  • Rooster de wortels ongeveer 60 minuten tot ze gaar zijn. Schep halverwege om.
  • Doe het wortelloof, de St Môret® en de look in een blender en mix tot een gladde dip.
  • Serveer de wortels met de wortelloofdip.

TIP: Nog andere groenten over? Rooster ze samen met de wortels en serveer.

Hartige taartjes met St Môret®, spinazie en erwten

Hartige taartjes met St Môret®, spinazie en erwten

Hartige taartjes met St Môret®, spinazie en erwten

Nog erwten over van gisteren? Stop ze in een hartig jasje en laat ze smullen van deze schattige taartjes. Ideaal voor in de lunchbox of als tussendoortje!

Ingrediënten voor 16 taartjes

  • 1 rol bladerdeeg
  • 30 g verse spinazie
  • 1 el olijfolie
  • 30 g erwten, gekookt
  • 100 g St Môret® natuur
  • 1 ei

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm de olijfolie in een diepe pan en laat de spinazie slinken.
  • Snij 16 kleine rondjes uit het deeg. Schep een lepeltje St Môret® in het midden van elk rondje.
  • Verdeel de spinazie en de erwten over de rondjes deeg.
  • Bestrijk de uiteinden van het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak gedurende 15 minuten. Klaar!

TIP 1: Werk af met wat tuinkers en serveer. Lekker warm én koud!
TIP 2: Tomaat of courgette over? Vervang de erwten en spinazie en geef er zo een mediterraanse toets aan.

St Môret® Apérifrais rolletjes

St Môret® Apérifrais rolletjes

St Môret® Apérifrais rolletjes

Restjeskoken doe je niet alleen met restjes uit de koelkast. Vertrek van de kruiden uit eigen (moes)tuin en combineer met een minimum aan ingrediënten. Voor deze aperitiefrolletjes heb je slechts 4 componenten nodig.

Ingrediënten voor 8 rolletjes

  • 4 filodeeg vellen (van ongeveer 25 x 35 cm)
  • 200 g St Môret® Apérifrais Provençale
  • 5 el olijfolie
  • Verse kruiden (tijm, oregano, salie)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het filodeeg uit en snijd de vellen diagonaal in vieren.
  • Neem 8 van de 16 vellen filodeeg en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi met de verse kruiden en leg er de overige 8 vellen bovenop.
  • Leg telkens op een kort uiteinde van het deeg 5 St Môret® Apérifrais Provençale-kaasjes. Rol alle vellen vanaf onderaan strak op tot rolletjes.
  • Kwast de rolletjes met wat olijfolie en bak gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer meteen.

TIP: Rol een restje paprika tussen het filodeeg. Ook lekker met tijm, basilicum of bieslook.

Meer inspiratie nodig? Bezoek dan zeker Marta’s website hier.

Nog meer lekkere recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content