Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen? Dat kan door in de keuken (nog) minder afval te produceren. Wees creatief: met koffiedik, pomelmoesschillen of de kroontjes van radijsjes kun je heerlijke dingen op tafel toveren. Geen idee waar te beginnen? In Zero Waste helpen Jeroen De Pauw en andere chefs je op weg. Wij verklappen alvast enkele recepten. Vandaag: verse geitenkaas met pompelmoes en waterkers. 

Voor 4 personen

Info: vegetarisch – glutenvrij

Dit heb je nodig:

  • 1 pompelmoes
  • 50 g suiker
  • 10 cl water
  • 2 verse geitenkaasjes van 50 g elk
  • 1 handvol zonnebloempitten
  • 2 bosjes waterkers
  • 1 rode ui
  • 5 cl olijfolie
  • 2,5 cl balsamicoazijn
  • 1 snuifje peper
  • 2 snuifjes zout

Zo maak je het:

  • Maak de gekonfijte pompelmoesschillen. Schil de pompelmoes met een dunschiller. Snij de schillen in fijne reepjes en doe ze in een pannetje met koud water. Breng aan de kook en blancheer de schillen, zodat ze minder bitter smaken. Schep de schillen uit de pan met een schuimspaan, leg in een kommetje met koud water.
  • Doe de suiker en het water in een steelpannetje en voeg ook de uitgelekte schillen toe. Breng aan de kook en laat de schillen 30 min. konfijten op een laag vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de zonnebloempitten over een bakplaat en rooster 6 min. in de oven.
  • Was de waterkers onder de koude kraan en zwier droog.
  • Pel en snij de rode ui in dunne reepjes.
  • Snij met een scherp mesje de witte vliesjes van de pompelmoes: snij de uiteinden van de pompelmoes, zet de vrucht rechtop en snij het witte vlies weg tot op het vruchtvlees (dit kun je nog gebruiken om witte azijn mee te aromatiseren). Snij het vruchtvlees van de pompelmoes in schijfjes van 5 mm dik en hou deze apart. Schep de gekonfijte schillen in een kommetje en doe er de olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout bij. Meng tot een vinaigrette.
  • Verdeel de waterkers, een half geitenkaasje per persoon, de uireepjes en 1 el vinaigrette per persoon over borden. Werk af met de pompelmoes en de geroosterde zonnebloempitten.

Augmented Reality

Extra bijzonder aan dit boek: je kunt van verschillende recepten video’s bekijken, simpelweg door er met je smartphone over te gaan.

Hoe werkt het:

  1. Download de app ‘ADmented’
  2. Scan de afbeelding hierboven (of in het boek)
  3. Zie stap voor stap hoe het gerecht bereid wordt
  4. Deel eventueel de video met vrienden

Zelf meer recepten ontdekken? Dat kan in Zero Waste van Pepeat Uitgeverij. Het is hier te koop voor 29,95 euro. 

Meer recepten: