Reizen zit er in 2020 niet echt in, maar niet getreurd, dankzij deze tips hou je (enkel met je gezin!) een heerlijke Italiaanse avond.

Graag een thema-avond houden om je even terug op vakantie te voelen? Italië is een perfecte start. Met heerlijke gerechten (pasta en pizza), zalige cocktails en de juiste muziek, tover je meteen Italië bij je thuis.

Een lekker Italiaans gerecht

Het enige wat hier moeilijk, is kiezen. Of je nu kiest voor een lekkere pasta of een overheerlijke pizza… Italiaans is om duimen en vingers bij af te likken.

1. Pasta met inktvis en chorizo

Zoals deze linguine met inktvis en chorizo uit ‘Zero Waste’.

Recept: linguini met inktvis en chorizo

Dit heb je nodig:

  • pijlinktvissen
  • 4 uien
  • 1 prei of het groen van 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 3 tenen knoflook
  • 4 tomaten
  • olijfolie
  • 3 el rode wijn
  • 500 g linguine
  • 140 g chorizo
  • peper en zout

Zo maak je de linguini met inktvis

  • Maak de pijlinktvissen schoon. Trek aan de kop en maak tegelijkertijd een draaibeweging alsof u de kop wil losschroeven. Op die manier trekt u niet alleen de kop los, maar ook de ingewanden en het inktzakje. Binnenin de inktvis zit ook nog de rugpen, een lang doorschijnend stuk kraakbeen dat u kunt verwijderen door het voorzichtig los te trekken. Gooi dit weg.
  • Maak de bouillon. Pel en snij de uien in 2.
  • Maak de prei schoon en hak samen met de wortel grof. Stoof 2 versneden uien (bewaar de overige uien voor de tomatensaus), prei en wortel in een pan met de inktviskoppen. Zet onder met water en voeg een paar peterseliesteeltjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 min. pruttelen.
  • Maak de saus. Giet de inktvisbouillon door een zeef. Hak de overige uien en 2 tenen knoflook, snij de tomaten in 8. Fruit de uien en knoflook in een pan met olijfolie, voeg de tomaten toe en laat even meestoven. Giet er de inktvisbouillon en rode wijn bij. Laat 20 min. pruttelen en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en voeg de linguine toe. Laat koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de inktvis en chorizo in ringen, hak de laatste teen knoflook fijn. Verhit olijfolie in een braadpan en fruit de knoflook goudbruin. Voeg de inktvis en chorizo toe en bak tot de inktvis niet meer glazig is. Haal van het vuur en meng met de tomatensaus.
  • Laat de linguine uitlekken en voeg eveneens toe aan de saus.
  • Serveer de linguine in borden en versier met gehakte peterselie.

Zelf meer recepten ontdekken? Dat kan in Zero Waste van Pepeat Uitgeverij. Het is hier te koop voor 29,95 euro. 

2. Spaghetti courgetti met paprikasaus en bourlimi

Geen fan van pasta? Probeer dan deze gezonde spaghetti courgetti van Sandra Bekkari.

Recept: spaghetti courgetti met paprikasaus van Sandra Bekkari

Dit heb je nodig:

  • 4 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • zwarte peper
  • 2 courgettes
  • 200 gram Berloumi
  • 5-tal kerstomaatjes
  • Basilicum voor de afwerking

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd 4 rode paprika’s in vieren, verwijder de zaadlijsten en leg de stukken paprika op een bakplaat met bakpapier. Wanneer de schil zwart wordt, haal je de paprika’s uit de oven. Laat afkoelen op een bakplaat met een handdoek erover of steek de paprika in een plastic zak om de schil gemakkelijker te verwijderen.
  • Fruit ondertussen 1 kleine rode ui en 1 teentje knoflook glazig in een beetje olijfolie. Mix met de paprika in de blender. Voeg 1 el olijfolie, Provençaalse kruiden en wat zwarte peper toe en mix opnieuw.
  •  Snijd de uiteinden van 2 courgettes en maak slierten met een spiraalsnijder. Doe de slierten in een ovenschaal, kruid met zwarte peper en besprenkel met wat olijfolie.
  • Meng en zet, afgedekt, 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de 200g Berloumi in een antiaanbakpan zonder vetstof, ongeveer 2 minuten aan iedere zijde. Verwarm een 5-tal kerstomaatjes even in de pan waarin je de ui en knoflook gefruit hebt. Werk het gerecht af met wat basilicum.

3. Gezonde pizza

Recept: gezonde pizza met kappertjes en verse tonijn

Zin in pizza, maar graag eens gezonde bodem proberen? Ga voor dit lekkere deeg op basis van rode biet.

Dit heb je nodig:

Voor dit deeg is het belangrijk dat je tomatenpuree gebruikt in plaats van verse tomaten.
Tomatenpuree is veel geconcentreerder waardoor de kleur rood intenser is. Met toevoeging
van tomatenpoeder wordt de bodem nog roder. Tijdens het bakken geeft deze bodem een
heerlijk aroma af. Wil je een Italiaanse touch, voeg dan wat kruiden naar wens toe.

• 250 g rode biet
• 300 g bloem
• 7 g gedroogde gist of 21 g verse gist
• 9 g zout
• 250 g tomatenpuree
• optioneel: 10 g tomatenpoeder
• optioneel: 100 ml water
• scheut olijfolie

Zo maak je het:

  • Snijd de rode bieten in kleine stukken en mix deze in een keukenmachine tot een glad geheel. Blijft het mengsel korrelig? Voeg dan eventueel wat lauw water toe. Je puree is klaar als er een mooi, glad mengsel ontstaat. Hiermee ga je je pizzadeeg maken.
  • Begin met het wegen, meten en mixen van bloem, gist en zout. Doe de bloem in een mengkom of de kom van je keukenmachine. Voeg nu het gist en het zout toe door twee aparte kuiltjes te maken in de bloem. Zorg ervoor dat gist en zout elkaar niet raken. Komen ze direct in contact met elkaar dan neemt de werking van het gist af.
  • Voeg nu de bietenpuree, tomatenpuree en eventueel het tomatenpoeder toe en begin met mengen. Voor machinaal mengen gebruik je een deeghaak. Heb je geen mixer of keukenmachine dan meng je het in het begin met een vork totdat er een bal ontstaat en kneed je het verder met je handen. Is het deeg nog te droog en vormt het geen bal dan doe je er wat water bij.
  • Hierna haal je de bal uit de kom en vet je je werkblad in met wat olie. Kneed met de hand het deeg soepel en elastisch in ongeveer 6–8 minuten.
  • Laat nu het deeg 1 uur op een warme plek rijzen in een ingevette kom onder een natte theedoek. Hierna verdeel je het deeg in stukken en kun je deze uitrollen tot pizza’s.

Nu kun je starten met de topping. Ga voor klassiek met tomaatjes, raketsla, gedroogde ham en mozarella óf probeer eens iets anders, pizza met kappertjes en verse tonijn bijvoorbeeld.

Het juiste drankje

1. Disaronno Fizz

Wie aan Italië denkt, denkt aan Disaranno. Drink het puur of ga voor een lekkere cocktail. De Disaronno Fizz is gemakkelijk en overheerlijk!

Dit heb je nodig:

  • 45 ml Disaronno
  • Vers citroensap
  • Sodawater of mineraalwater

Zo maak je het:

Schenk Disaronno in een glas vol ijs, voeg een beetje vers citroensap toe en sodawater. Voorzichtig mengen. Santé!

2. Crodino Spritz

Liever geen alcohol, dan zijn er gelukkig alternatieven. Zoals deze heerlijke cocktail op basis van Crodino.

Dit heb je nodig:

  • 1 flesje Crodino ­
  • 5cl bruiswater ­
  • 100g ijsblokjes ­
  • rietje
  • 1 schijfje gedroogde limoen ­ 
  • 2 schijfjes gedroogde komkommer

Zo maak je het:  ­

  • Vul het glas met ijs ­
  • Giet de Crodino en het bruiswater over het ijs en roer kort ­
  • Werk af met de garnituren en een rietje

Afsluiten met een Italiaanse serie

Wil je de avond helemaal compleet maken? Eindig dan met een goede Italiaanse serie of film. Wij selecteerden alvast 3 tips op Netflix.

1. Il Processo

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De moord op een tienermeisje raakt een officier van justitie die het slachtoffer kent, een advocaat die carrière wil maken en een verdachte die zegt dat ze onschuldig is.

2. Gomorra

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In deze serie staat maffia-activiteit in Napels centraal. Wanneer het hoofd van een maffiafamilie gevangen is genomen, ontstaat er een interne strijd.

3. Call me by your name

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Over de ontluikende liefde tussen een 17-jarige jongen en een Amerikaanse student, op een Italiaans landgoed in de jaren 80 tijdens een wel héél hete zomer. Ondanks het leeftijdverschil tussen hen, wordt het voor beide jongens steeds moeilijker om niet toe te geven aan hun ‘verboden’ verlangens.

 

Meer tips voor een geslaagde avond thuis: