Zoete zonde: beignets met ricotta

Ergens tussen goudgeel en warm oranje, daar zit de herfst. Met een bord vol oker proef je de gloed van dat heerlijk seizoen. Dessert om van te smullen vanavond? Beignets met ricotta.

Ricottabeignets

  • 20 g poedersuiker
  • 100 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 500 g ricotta
  • zeste van 2 sinaasappels
  • vanille-essence
  • 2 eieren + 1 dooier
  • druivenpitolie
  • zout

Zo maak je de beignets

Zeef de poedersuiker, de bloem en het bakpoeder in een grote kom. Voeg de ricotta, sinaasappelzeste, wat vanille-essence en 1/4 tl zout toe. Meng alles.
Klop de eieren met de extra eierdooier tot het verdriedubbeld is in volume. Met de handmixer neemt dit 3 min in beslag. Schep dit door het ricottamengsel en laat het 4 u opstijven in de koelkast. Verhit de druivenpitolie in een grote pan of frituurpan tot 175°C. Schep lepels deeg in de olie, laat ze goudbruin worden en keer ze dan. Draai het vuur lager als de beignets te bruin worden voor ze gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd de beignets eventueel warm in de oven tot al het beslag is opgebruikt.

Zo bereid je de citroen-kardemomsuiker

  • 50 g suiker
  • zeste van 1 citroen
  • 1 tl kardemom gemalen

Roer alle ingrediënten door elkaar.

Zo maak je de lemoncurd

  • 2 citroenen
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 125 g boter ongezouten
  • 2 eieren

Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Zet de kom au bain-marie op een pan met een laagje kokend water. Laat de ingrediënten op een zacht vuur in de kom smelten en roer alles tot een gladde massa, tot alle boter gesmolten is.
Voeg dan het citroensap toe, roer goed en voeg dan de losgeklopte eieren toe. Blijf roeren tot de massa mooi dik wordt; dit duurt ongeveer 20 min. Controleer van tijd tot tijd of er nog genoeg water in de pan zit. Als de lemoncurd de dikte heeft van yoghurt, is hij goed.

Zo konfijt je de kumquats

  • 4 kumquats
  • 4 el suiker
  • 100 ml water

Snijd de kumquats in dunne plakjes, bestrooi ze met suiker en doe ze in een pan met het water. Laat ze op een laag vuurtje sudderen tot het water verdampt is en de kumquats gekaramelliseerd zijn.

Zo serveer je het gerecht

Maak een stapel van de beignets, bestrooi ze met de suiker en geef er de lemoncurd bij. Werk alles af met gekonfijte kumquats.

Recept beignets met ricotta

Meer lekkers

Recept: Ann Van der Auwera, foto: Wout Hendrickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content