Zin in zoet? Verras je gasten met deze heerlijke flan karamel. Genieten maar. 

Flan karamel

Ingrediënten

Voor de karamel 

  • 200 g suiker

Voor de flan

  • 240 ml volle room (40%)
  • 240 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl zeste van citroen
  • Snufje zeezout
  • 4 eieren
  • 80 g suiker
  • 100 g blauwe bessen

Zo maak je het

  • laat de suiker lichtbruin kleuren in een pan (niet roeren!). Zodra hij begint te kleuren, haal onmiddellijk van het vuur en giet in vormpjes (wij hebben een grote vorm gebruikt, maar kleine vormpjes zijn makkelijker). Draai de vormpjes tot ze helemaal ingesmeerd zijn met karamel.
  • Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe merg én stokje in een pannetje bij de melk, de room, het zeezout en de zeste. Breng aan de kook.
  • Klop de eieren met de suiker tot een lichte, schuimige massa. Haal het vanillestokje uit de hete melkroom, giet die dan langzaam bij de eieren en roer goed door.
  • Giet de flan in de vormpjes. Verwarm de oven voor op 150°C en breng water aan de kook. Zet de vormpjes in een diepe bakschaal en giet er heet water bij tot de vormpjes half onder staan. Bak in de oven tot de flan stijf genoeg is (ca. 50 tot 75 min).
  • Haal de vormpjes uit het water en laat volledig (minstens 1 u) afkoelen.
  • Snij de flan voorzichtig los en draai al even voorzichtig om op een diep bord. Serveer met verse blauwe bessen.

Tekst: Ann Van Der Auwera, foto: Wout Hendrickx 

Meer recepten: