Denk je dat je duizenden kilometers moet reizen om bijzondere plaatsen te ontdekken? Think again! België kan je wel eens aangenaam verrassen. Natuurlijke heetwaterbronnen, reuzewatervallen of besneeuwde bergtoppen zijn er jammer genoeg niet… Toch zit ons land vol met verborgen parels die meer aandacht verdienen.

10 x Belgische landschappen met een wow-factor

1. De Lommelse Sahara

Vind je een reisje naar de woestijn van Oman of Marokko net iets te duur? Breng dan eens een bezoek aan de Lommelse Sahara, een gebied dat onstaan is door… vervuiling. De straling van een oude zinkfabriek zorgde ervoor dat alle vegetatie in de regio verdween. Het woestijnachtige gebied is nu volledig verlaten, maar trekt jaarlijks wel tal van nieuwsgierige bezoekers.

2. De Waterval van de Bayehon

Het is de op één na grootste waterval van België, vlak na de Watervallen van Coo. Deze 9 meter lange waterval ligt in de Hoge Venen in de buurt van het dorp Longfaye.

3. De Japanse Tuin van Hasselt

Voor een authentiek stukje Japan moet je in Limburg zijn. De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van Europa. In de herfst of zomer moet je zeker eens een show meepikken. Gewoonweg fantastisch!

4. De doorzichtige kerk van Borgloon

Dit prachtige meesterwerk in Borgloon werd bedacht door twee briljante architecten die in hun kunstwerk een merkwaardige optische illusie verwerkten. Afhankelijk van waar je staat zal je de kerk wel, niet of deels zien. Een spectaculair uitzicht dat op z’n mooist is bij zonsondergang.

5. De Sint-Annatunnel in Antwerpen

Na een heerlijk dagje shoppen en eten in Antwerpen, wandelen we graag nog even door de Sint-Annatunnel. Dit indrukwekkende bouwwerk is 650 meter lang en ligt volledig onder water. Laat de drukte van de stad achter via de oude houten roltrappen en kom uit aan de andere kan van de Schelde. Daar kan je genieten van een prachtig uitzicht op het historisch centrum van Antwerpen.

6. De hangende tuinen van Thuin

Dit bijzondere terraslandschap is het gevolg van de middeleeuwse geschiedenis van de stad Thuin. De hangende tuinen zijn overblijfselen van de vestingwerken van de stad. Nu worden ze gebruikt als wijngaarden.

7. De krokusvelden

Wie had dat ooit gedacht: ook in België groeit saffraan! Daarom vind je in Wallonië verschillende krokusvelden. De fabelachtige paarse velden kan je bewonderen in Wasseiges, vlak bij Verviers.

8. De Toren van Eben-Ezer

Raar, maar tegelijk ook fascinerend: een perfecte beschrijving van de Toren van Eben-Ezer. Dit fantastische bouwwerk uit de jaren 60 ligt in de buurt van het Jekerdal en is nu een vuursteenmuseum. Bovenop de toren staan vier gevleugelde dieren die al even mysterieus zijn als het gebouw zelf.

9. De Canadese totem van Virton

Om te begrijpen hoe deze totempaal in Virton terechtgekomen is, moet je teruggaan naar de jaren 50. Door de komst van de NAVO werden er verschillende luchtmachtbasen opgericht in Europa. De stad Virton was de thuisbasis van honderden Canadese militairen. Als dank aan de bewoners schonken de Canadezen de stad een prachtige totempaal.

10. Montagne de Bueren

Graag een aantal calorieën verbranden nadat je genoten hebt van de heerlijke Luikse gebakjes? Beklim dan de Montagne de Bueren: een gigantische trap met aan het einde een geweldig uitzicht. Na de stevige inspanning kan je rustig uitblazen terwijl je uitkijkt over de hele stad.

Meer uitstapjes in eigen land:

Openingsbeeld: Pinterest, Kris Van de Sande