Niet alleen voor natuur-, maar ook cultuurliefhebbers heeft Wallonië heel wat in petto. Deze drie musea zijn erg verschillend van elkaar, maar ze hebben één ding gemeen: je móet ze een keer bezocht hebben!

Lees ook: 4 x uniek logeren in Wallonië

1. Een mijn vol design

De oude mijnwerkerssite van Le Grand-Hornu bij Bergen herbergt drie beklijvende musea. Het omvat een van de oudste wooncomplexen voor arbeiders ter wereld, een pronkstuk van het Belgische industriële erfgoed en Unesco-geklasseerd. In het ingenieurshuis huist het MAC’s dat trends in hedendaagse kunst signaleert. Deze zomer zie je er een expo over de ‘brute’ beeldcultuur van de Amerikaan Mat Mullican. Last but not least is er het Centre d’Innovation et de Design, waar deze zomer de expo Serial Eater loopt over de vormgeving van voeding.

2. Kuifje & co

Van alle bekende Waalse striptekenaars is Hergé wel de beroemdste. Via een houten loopbrug kom je in het strak, witte Hergé-museum, dat langs buiten oogt als een vakje van een strip. Je wandelt de strip binnen en komt oog in oog te staan met Kuifje, Bobbie en zijn papieren familie. De vroegere inkleurster van de Studios Hergé koos zachte kleurtinten voor de wanden van het interieur. In de diverse zalen zie je onder meer hoe grondig Hergé zich documenteerde met reisverslagen over de landen van Kuifjes avonturen, en hoe ook de film zijn werk beïnvloedde.

3. Hyperrealisme in Luik

In een park langs de Maas vind je La Boverie in Luik. Dit indrukwekkend neoclassicistisch paleis, restant van de wereldexpo uit 1905, doet qua stijl denken aan het Afrikamuseum in Tervuren en werkt nauw samen met het Louvre. Deze zomer staat het hyperrealisme er centraal, een trend die in de jaren 70 in de  Verenigde Staten opdook. Veertig beelden brengen je er in verwarring; zo levensecht ogen ze. Het effect is amusant of verstommend, maar elke keer betekenisvol. De veredelde versie van Madame Tussauds!

M.m.v Marie Honnay. Foto’s: WBT E.A.

Meer voor cultuurliefhebbers: