Home Lifestyle Reizen 3 x must do’s in Senegal
3 x must do's in Senegal

Senegal: dat is zon, natuur en authentiek Afrika, op minder dan zes uur vliegen van Brussel. Kathleen Billen, vrouw van de Belgische ambassadeur in Senegal, kent het land vanbinnen en vanbuiten en schreef er een gids over vol persoonlijke tips en goeie adressen. Dit zijn haar 3 absolute aanraders.

 

1. In (de streek rond) Dakar

Een bezoek aan het piepkleine -en ongelofelijk fotogenieke- eilandje Gorée, voor de kust van Dakar, is een must voor iedereen die naar Senegal reist. Op Gorée lijkt de tijd te hebben stilgestaan: op het eiland bevinden zich de restanten van het 'slavenhuis' van waaruit Afrikaanse slaven werden verscheept naar de beide Amerika's. 

Op drie kwartier rijden van Dakar ligt het Roze Meer – dat werkelijk roze is door z'n hoge zoutgehalte. Je kan er dobberen zoals in de Dode Zee. Decennia lang bevond zich hier de eindhalte van de fameuze Paris-Dakar-race. Een avontuurlijk idee: huur een 4×4 jeep en race door de woestijn. 

 

2. Richting Noorden (naar Saint-Louis)

De tocht er naartoe – 3,5 u per auto – alleen al is boeiend: een stop in het aangename stadje Thies, rijden door baobab wouden en een savanna die steeds droger wordt. Voor een echte woestijnervaring kan je trouwens onderweg overnachten in Lompoul waar je een tocht kan maken op de kamelen en in een echte Moorse Bedouinentent kan slapen.

Het eiland Saint-Louis was de voormalige hoofdstad van de Franse West-Afrikaanse kolonies en ademt dan ook cultuur en geschiedenis uit, … en vooral vergane glorie. Een onvergetelijke ervaring om er met paard en kar de stad te doorkruisen en dan heerlijk culinair verwend te worden in Hotel Residence. Vlakbij is er ook het prachtig vogelreservaat met een indrukwekkende pelikaankolonie. Wil je helemaal onthaasten dan kan je er een weekje aanbreien op de Bou El Mogdad, waar je langzaam langs de eindeloze landschappen glijdt vlakbij Mauretanië. 

 Senegal
Foto: privé-archief Kathleen Billen

3. Richting Zuiden

Zon, zee en strand vind je al niet al te ver van Dakar. In het zuiden vind je de vrij ongerepte Somone en de zeer toeristische badplaats Saly. In deze bruisende stad is er voor elk wat wils: het natuurreservaat van Bandia, een autocircuit, Acrobaobab waar je in baobabs kan klimmen, bootuitstapjes, restaurants, leuke winkeltjes en een bruisend nachtleven. Je kan er ongestoord genieten van de natuur, de zon en de rust.

Zeker als je richting Sine Saloum trekt waar de zee en de rivierarmen elkaar ontmoeten. Een patchwork van water en mangroves, prachtige zonsondergangen, exotische vogels en vissen in overvloed, uitstapjes met de pirogue naar de ontelbare eilandjes en vissersdorpjes. Ontspanning en authenticiteit gegarandeerd!

 

Het boek van Kathleen Billen, 'Senegal, reisgids met de beste adresjes' (256 p's) ligt vanaf 5 september in de winkel. Prijs: € 19,95, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

Lees ook: