Wandelen naast rivieren, beekjes en vijvers geeft altijd dat tikkeltje extra. Je kan genieten van de ongerepte natuur, de fauna en de flora. Zo verzamelden we hier 9 idyllische trektochten langs de mooiste meren van België maar ook onderstaande wandelroutes langs het water zijn de moeite waard.

1. Een stukje Scandinavië in de Kempen

De ideale plek om van het goede weer te genieten is wandelgebied Connecterra in Limburg. Dit lijkt Scandinavië wel! Begroeide heuvels, bos en rustige meertjes wisselen elkaar af. Over de bonte bloemenpracht fladderen zorgeloze vlinders. Opmerkelijk: dit natuurgebied, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Hoge Kempen, werd door mensenhanden gekneed.

De heuvels zijn oude mijnterrils, die doelgericht werden bezaaid en aangeplant, terwijl de vijvers een overblijfsel zijn van grindontginning. Startpunt is het onthaalcentrum met cafetaria en zomers terras, waar je aan één van de vier uitgestippelde wandelingen kunt beginnen.

Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen (Eisden) (via Google Maps).

Connecterra

2. Watermolens spotten aan de Kleine Nete

Water dat van een rad klatert, werkt extra rustgevend. Voor een mooi en actief exemplaar moet je naar de Watermolen van Grobbendonk waar de Kleine Nete en Aa samenvloeien. Hier stippel je makkelijk je eigen wandeling uit langs de Kleine Nete.

Watermolen, Watermolenweg 1, 2280 Grobbendonk (via Google Maps).

Watermolen Nete

3. Schilderachtige sporen aan de Leie

Aan de kronkelende Leie even buiten Gent nestelden zich schilderachtige plaatsjes zoals Sint-Martens-Latem, Bachte-Maria-Leerne of het statige kasteel van Ooidonk. De streek was aan het begin van de twintigste eeuw een onuitputtelijke inspiratiebron voor artiesten. Je kan bijvoorbeeld de Albijn Van den Abeeleroute (9 km) volgen en je zult je vergapen aan meanders, overhangende bomen en plezierbootjes.

Startpunt wandelroute: Palepelstraat, 9830 Sint-Martens-Latem (via Google Maps).

Leie wandelen

4. Fluisterbootje op De Blankaart

In de drassige weiden en hooilanden van de IJzervallei ligt een fantastisch natuurgebied rond de vijver De Blankaart, vlakbij Diksmuide. Een echt vogelparadijs, waar zeldzame soorten vanuit heel Europa komen broeden. De perfecte plek voor een natuurwandeling. Al houdt niemand je tegen om ook in te schepen voor een tocht met een fluisterbootje.

Natuurgebied De Blankaart, Iepersesteenweg 56, 8600 Diksmuide (via Google Maps).

© Edgard Verhasselt.

Meer weekend-trips

Openingsbeeld: Lotte Ravelingien.