Home Lifestyle Reizen 5 wijntoppers in de Loirestreek

5 wijntoppers in de Loirestreek

5 wijntoppers in de Loirestreek

De Loire ken je van de koninklijke kastelen. Ontdek er nog meer bijzonders te land, te water en in de lucht. En de beste wijnhuizen, natuurlijk!

 

1. Bubbels proeven bij La Maison Ackerman

MaisonAckerman Surprise! een Belg richtte het grootste wijnhuis in de regio Saumur-Champigny op. Jean-Baptiste Ackerman besloot zelf een techniek te ontwikkelen om schuimwijn te maken volgens de méthode champenoise. Zijn eerste fines bulles bottelde hij in 1838 in de tufstenen wijnkelders. Dat was meteen een schot in de roos. Bij een blindproeverij scoorden ze beter dan de ‘echte’ champagnes en de gouden medailles uit Parijs volgden meteen. De Brut Royal werd over de hele wereld populair voor de goeie prijs-kwaliteitverhouding, van Monte Carlo tot Calcutta. En ook voor zieken aanbevolen! Deze grote successtory duurt tot op vandaag voort. Bij de proeverij waren wij onder de indruk van de Ackerman L’Origine die 7 jaar op fles rijpt. Delicate bubbels, voor de helft van de prijs van een fles AOC-champagne! Heel bijzonder is ook de Royal rouge, een rode bubbelende dessertwijn die het uistekend doet bij aardbeiendesserts, chocola en bosbes, aan € 6,80 per fles.

2. Foodpairing in een designklooster

Fontevraud De hoge bogen van de abdij van Fontevraud herbergen nu een prachtig designhotel. De prijs voor binnenhuisarchitectuur 2015 ging naar de inrichting met lange abdijtafels, strakke lijnen en sobere aankleding. Vandaag zijn de kloostercellen fraaie staaltjes van ingetogen design. En je eet geen soep en droog brood meer rond de binnentuin van het klooster, maar meesterwerkjes van de gepassioneerde chef. Thibaut Ruggeri, winnaar van de Bocuse d’Or, tovert 5 wonderen op tafel voor € 83, begeleidende wijnen inbegrepen. Wij krijgen amandeltoast en courgettensoep, daarna kalfstartaar met zoethout. “Dat verwijst ook naar vroeger, die soberheid en het gebruik van lokale producten. We hebben hier prachtige vis uit de Loire, onze eigen moestuin… En bij die uitgepuurde gerechten worden de beste wijnen uit de streek geschonken.”

 

3. Wijnproeven aan boord

Balade en bateau Saumur Ook tijdens een boottochtje op de Loire wordt er gedegusteerd. Je ziet er de kastelen vanuit een heel ander perspectief, hoog boven je uittorenend. En onderweg worden er Loirewijnen geschonken. “Mijn vader vond me te jong, en een vrouw in de sector was toen niet evident, ” vertelt wijnmaakster Amélie Neau. “Daarom heb ik nog tien jaar in een bank gewerkt. Die financiële kennis komt me goed van pas nu mijn vader gestopt is en ik als enig kind toch de wijnbouw kan overnemen,” Haar wijn Loups Noirs smaakt lekker maar ik vind de Saumur brut van Robert & Marcel, de kapitein, nog beter.

4. Glaasje op, fietsen maar!

Loire à Velo Glaasje op, laat je rijden? Per fiets zit je safe om te gaan wijnproeven. Het fietspad La Loire à vélo is goed aangeduid met bordjes en loopt 800 km langs de Loire van de kust tot Blois. Dat kan ook met bagagevervoer, zodat je koffers klaarstaan op je volgende logeeradres. In de omgeving van Saumur is de grottenfietsroute indrukwekkend, tientallen kilometers dwars door mergelgrotten. Er gaan zelfs autowegen door deze lange gangen, een bizarre ervaring. De tufstenen grotten bieden de perfecte condities qua vochtigheid, donker, constante temperatuur voor wijnkelders en voor champignonkwekerijen. Er valt dan ook veel lekkers te proeven op de route. Een halte om niet te missen is alvast Le Domaine de Rocheville. De eignaar werkte vroeger bij warenhuis Leclerc, maar was altijd al gepassioneerd door wijn en stichtte dit moderne eco-wijnhuis gebouwd in natuursteen, inox en glas. Alle druiven worden met de hand geplukt. Sulfiet gebruiken zie hier niet, ze bevriezen de gistcelen. We proeven er een zalige apero van terrine van meerval en saffraan van Tours bij zijn biowijnen Le Page 2010, Le Prince 2014 (prijs Feminalise), Le Roi 2010 en Le Fou du Roy, het neusje van de zalm. “Wij werken ecologisch, van de wijnstok tot in het glas,” legt hij uit. Een etentje vanaf 8 personen kan op aanvraag. Naast de deur kun je logeren in een luxueuze grotwoning met wellness en tuintje.

5. Ballonvaren boven de wijngaarden

Ballon Loire Vroeg ‘s ochtends of bij valavond is het een heel aparte ervaring om boven de wijngaarden te zweven. “Aan boord van een ballon zie je de band tussen de wijngaarden en de Loire goed”, legt de ballonpiloot uit. “De wijngaarden van Saumur Champigny groeien op de hellingen langs de Loire en worden afgeboord door het woud van Fontevraud.” Prachtige landschappen glijden onder je voorbij, met de kronkelende rivier, de laatste wilde stroom van Frankrijk onder je. Na je vlucht krijg je 5 % korting in de 42 wijndomeinen waar je bent overgevlogen.

De SNCF brengt je in 5 uur sporen van Brussel naar Angers, vanaf 118,40 heen en terug.

Evy Van Elsacker Reisredactrice Evy Van Elsacker verklapt je verrassende genietplekjes over de hele wereld op feeling.be

Lees hier de vorige blogs van Evy: