Zon, zee, strand en een beetje stad. Daar hoef je helemaal niet ver voor te reizen, het kan allemaal in eigen land. Knokke is één van die badplaatsen waar je heerlijk kan wandelen, shoppen, eten en luieren. Klinkt zalig, toch? Sophie Allegaert, één van de bezielers van de handige logies-website O Dierbaar België, tipte ons deze selectie zalige vakantiewoningen in Knokke.

1. ‘t Klein Keuvelhof

Achter de chique avenues van het Zoute, middenin de weidse polders van Knokke, herinnert ’t Klein Keuvelhof je aan wat écht telt. Rust, stilte, uitgestrekte vergezichten en de zilte zee die wat verder wacht. Deze hoeve is dan ook de perfecte plek om je batterijen op te laden, dichtbij zee maar ver genoeg van de zeedijkdrukte. Rust uit in een comfy fauteuil met zicht op de velden en geniet van de overvliegende ooievaars in de eindeloze tuin. Grote raampartijen zetten de omringende natuurpracht in de spotlight.

Hazegrasstraat 148, 8300 Knokke-Heist. Vanaf €1150 per weekend. Boek het hier.

2. Boutique Floor

Heist is het kleine broertje van Knokke. En hoewel ze dezelfde Zeedijk delen, is de vibe hier toch een tikkeltje anders. Knokke is misschien wel chique en flashy, maar Heist is ongedwongen en authentiek. Je voelt je hier instant op je gemak. En al helemaal als je voor Boutique Floor kiest, dit elegante boetiekappartement maakt deel uit van Floor I Seaside en bevindt zich in een zijstraat van die Zeedijk. De ruimte wordt optimaal benut, de meubelen werden zorgvuldig uitgekozen en hoewel het een huis voor slechts vier personen is, beschik je toch over twee badkamers. In die badkamers vind je bovendien verzorgingsproducten van het Belgische Ray, op de bedden pronkt kwaliteitslinnen van de Witte Lietaer.

Louis Parentstraat 8, 8301 Knokke-Heist. Vanaf € 165 per nacht. Boek het hier.

3. B&B 95

Deze parel ligt verscholen in de Lisseweegse polders. In b&b 95 huur je een suite, telkens met aanpalende badkamer. Hier leef je even tussen grote designnamen, talloze pièces uniques en schitterende vintage vondsten. Voeg daar nog wat hedendaagse kunstwerken aan toe en je krijgt een uniek logeeradres. Al fietsend bereik je het charmante Lissewege en het strand van Zeebrugge of Knokke.

Scharphoutstraat 95, 8350 Brugge. Vanaf € 300 per weekend. Boek het hier.

4. Opa Ben

Toen Kathy en Pieterjan voor hun tuinbedrijf op zoek gingen naar meer ruimte, belandden ze bij hun buurman, door het gezin liefkozend Opa Ben genoemd. Zijn verbouwingen sleepten immers al jaren aan en veel schot zat er niet in de zaak. Kathy en Pieterjan kochten het en promoveerden het tot vakantiewoning, vernoemd naar zijn voormalige eigenaar. Rust uit door de heldere ruimtes die uitkijken op de tuin of op de loungehoek met petanquebaan.

Hoornstraat 47, 8340 Damme. Vanaf € 425 per nacht. Boek het hier.

5. Dune du Palace

Al sinds 1914 domineert het elegante Palace Hotel het strand van Zeebrugge en dit iconische gebouw serveert de beste verzichten. Rechts die imposante haven met zijn duizenden lichtjes, links het breedste, meest eenzame strand aan de kust. Twee tegengestelde werelden die hier samen komen. Met op de tweede verdieping van dit beschermde monument een bijzonder appartementDune du Palace. Een project van architect Glenn Buydaert, de helft van het Belgisch designmerk Bultin. Geniet van het ellipsvormige keukeneiland op maat tot de iets hoger gelegen zithoek. Overal spot je kunst, koffietafelboeken en design. Dus matcht de Parentesi lamp van Flos met het kleurrijke werk van Lieselot Wille, de zelfgedraaide keramiek van de vrouw des huizes en het oeuvre van Jack Kerouac. Een spontane mix die esthetische zielen instant verwarmt. En ondertussen strijdt ook de zee voortdurend voor je aandacht.

Baron de Maerelaan 2, 8380 Brugge. Vanaf € 375 per weekend. Boek het hier.

Samen met fotograaf Heikki Verdurme bezielt Sophie Allegaert de website O Dierbaar België. Het duo deelt er hun favoriete logeeradressen: betaalbare designhotels, luxe vakantiewoningen, charmante b&b’s, boomhutten in het groen en alles daar tussenin. Om het makkelijk te maken, hebben ze alle adressen opgedeeld in collecties zoals ‘romantisch weekend met je lief’, ‘uitje met je vriendentroep’ of ‘family proof’. In aanloop naar de zomer hebben ze daar nog eens drie gloednieuwe, superhandige collecties aan toegevoegd:

  • Beachlovers (logies aan zee)
  • Seaview (logies met zeezicht)
  • Love Oostende (logies in Oostende)

Lees ook: