Een van de leukste dingen aan reizen – misschien wel het allerleukste – is proeven van de lokale gastronomie en gezellig samen tafelen. Ook in ons eigen zuiden kan je je smaakpapillen goed laten verwennen. Bovendien hoef je dat extra glas wijn niet af te slaan, want bij deze zes toprestaurants kan je ook heerlijk overnachten.

Tip: reserveer lang vooraf, want deze restaurants zijn erg in trek én verrassend betaalbaar!

 

1. Ongewone combi’s in L’Essentiel

In Temploux bij Namen ontvangen Bénédicte en Raphaël Adam je graag voor een bijzondere smaakervaring. Ze gaan voor verrassende combinaties, zoals tonijnsashimi met ganzenlever, of venkelsalade met kokos, chorizo en tomaat. Na de maaltijd wandel je naar je kamer in een vakwerkhuis met designmeubels.

Menu vanaf € 50. Kamers vanaf € 120 voor 2 personen.

2. Reis de wereld rond in L’Air du Temps

San Degeimbre is geboren in Korea en getogen in België. In zijn restaurant tussen Waver en Namen ligt de klemtoon op vis en groenten, die uit zijn vijf hectare grote moestuin komen. Voeg daarbij een topsommelier en elf hippe kamers in het groen en je hebt het fijnproeversparadijs gevonden.

Menu vanaf € 95. Kamers vanaf € 120 voor 2 personen.

3. Geniaal raffinement in L’Eau Vive

In de watermolen van Rivière bij Profondeville kun je genieten van de creaties van topchef Pierre Résimont. Zijn make-overs van Franse klassiekers zijn altijd fris en strak. Denk: kreeft met komkommer en gember. Even strak is logies Le Cube achter de tuin, of rijd naar Medissey voor een kamer met zwembad.

Menu vanaf € 80. Kamers vanaf € 120 voor 2 p., woning € 400 voor max 6 p. 

4. Een man met smaak leidt Le Prieuré St-Géry

Passie en elegantie kenmerken chef Vincent Gardinal al 25 jaar. Hij maakt van je bezoek aan zijn Henegouws dorpje een poëtische ervaring. Perfecte garing van lokale producten gegarandeerd, en het oog wil ook wat: de gerechten lijken wel haute-coutureontwerpen. Elegantie typeert ook de kamers en appartementen.

Menu vanaf € 38. Kamers vanaf € 99 voor 2 personen.

5. Maxime, de zuidelijkste lieveling van Michelin

Tweesterrenchef Maxime Collard biedt aangenaam geprijsde menu’s in La Table de Maxime in Our, op 30 km van de Grotten van Han. Als het wat eenvoudiger mag, ga je naar zijn bistro. Keuze aan logies is er ook: kamers boven het restaurant, of een luxepaalwoning, of de charmante Terrasses de l’Our.

Menu vanaf € 60. Kamers vanaf € 125 voor 2 personen.

6. Waals lekkers bij Hostellerie Gilain

Chef Alain tovert met Waalse ingrediënten in de keuken, Laurence met haar charme in de zaal. Het uitzicht op het platteland bij Dinant helpt ook. Logeren kan boven het restaurant of in Villa Champagne met zwembad, te huur voor 8 tot 14 personen, op een kwartier rijden.

Menu vanaf € 80. Kamers € 155 voor 2 personen. Woning vanaf € 419 per weekend voor max. 14 personen.

Meer uitstapjes in eigen land:

M.m.v. Marie Honnay. Foto’s: WBT E.A.