Home Lifestyle Reizen 7 tips om buikleed op vakantie te vermijden

7 tips om buikleed op vakantie te vermijden

7 tips om buikleed op vakantie te vermijden

Je kent het wel: je vertrekt op vakantie vol enthousiasme en goede moed. Eenmaal aangekomen op jouw bestemming steekt hetzelfde probleem opnieuw de kop op: buikleed. Hieronder vind je 7 tips hoe je darmklachten op vakantie kan voorkomen. 

1. Blijf water drinken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het belangrijk dat je veel water drinkt. Door de zon en de warme temperaturen gaan we meer zweten en dat kan maagklachten en constipatie veroorzaken. De oplossing: voldoende water drinken.

2. Vermijd kraantjeswater

In sommige landen kan je als toerist beter geen water van de kraan drinken. In veel hotels is er dan ook flessenwater voorzien. Indien dit niet het geval is, ga dan zeker naar een lokaal winkeltje om flessenwater te kopen. Als je volledig zeker wil zijn, open de fles dan altijd zelf. Een tip: vraag jouw drankjes altijd zonder ijsblokjes. Je kan de herkomst van de ijsblokjes niet achterhalen en je weet dus niet of ze kraantjeswater gebruikt hebben.  

3. Eet veel vezels

Op vakantie eten we anders: groenten en fruit verdwijnen al snel van ons menu. Probeer toch dagelijks een stukje fruit of groeten te eten. Vermijd wel rauwe groenten, rauwe vis en ongebakken vlees. Probeer ook regelmatig bruin brood of muesli te eten op vakantie in plaats van een sneetje wit brood. Kort samengevat: ga voor vezelrijk voedsel.

4. Let op waar je eet

Om onnodig buikleed te voorkomen, kijk je beter uit waar je precies gaat eten. Wanneer je veel vliegen ziet, kies je beter een ander restaurant uit. Eten moet goed afgedekt worden en de aanwezigheid van insecten zegt niet veel goeds over de hygiëne van het etablissement.

5. Vermijd alcohol

Iedereen drinkt wel graag een glaasje op vakantie. Als je buikleed wil vermijden, drink je beter met mate. Alchocol droogt ons lichaam immers uit wat tot darmklachten kan lijden.

6. Blijf in beweging

Als je beweegt, blijven je darmen ook in beweging. Voorkom dat je darmen in vakantiemodus overgaan. Doe daarom een strandwandeling in de namiddag of zwem een paar lijntjes in het zwembad van het hotel. Zo werk je aan je conditie en blijven je darmen naar behoren werken.

7. Was je handen regelmatig

Heel belangrijk: was je handen regelmatig met water en zeep. Soms valt het wel eens voor dat je op vakantie niet de kans krijgt om je handen te wassen. Neem dan voor de zekerheid een flesje desinfecterende gel of doekjes mee.