Al aan het nadenken over je volgende vakantie? Voor een citytrip hoef je het vliegtuig niet te nemen. Stap op een van de nieuwe nachttreinen en word met een gerust geweten wakker in de stad van je dromen!

1. Nightjet: In pyjama rechtstreeks naar Wenen

Nightjet

De Oostenrijkers zetten helemaal in op het spoor en waren de pioniers om weer internationale nachttreinen in te leggen. De lijn van Brussel naar Wenen is al sedert 2020 in voege en biedt drie keer per week een zorgeloze nachtreis aan, zonder overstap. Je kunt je pyjama aan, in een privécouchette met een echt bed en je eigen toilet en douche. Je krijgt een welkomstdrankje en kiest à la carte je ontbijt. Tussen 22 en 7 uur is het stil in de trein en word je niet gestoord. Sinds kort kun je ook van Amsterdam naar Zürich op deze manier. Je kunt ook doorsporen en later de trein nemen van Wenen naar Venetië of Rome bijvoorbeeld, voor twee citytrips in één klap.

  • Een ticket voor een couchette met douche en toilet koop je vanaf € 159,90 per persoon. Nightjet.com

2. GreenCityTrip: Uitgeslapen de stad in

Greencitytrip

De Nederlandse reisorganisatie GreenCityTrip specialiseert in duurzame en ontspannen citytrips met hun eigen trein. Die gaat altijd rechtstreeks, en biedt een comfortabele ligplaats in een slaapcoupé plus twee hotelnachten ter plaatse. Opstappen kan in Amsterdam, Arnhem, Utrecht, Rotterdam of Breda. Je bent vijf dagen weg, met twee nachten op de trein en twee nachten in de stad van je keuze. Verona, Venetië, Milaan, Innsbruck, Praag en Wenen liggen aan je voeten. Je bent wel gebonden aan vaste data, elke stad wordt een drietal keer per maand aangedaan. ‘s Ochtends kom je uitgerust aan op je bestemming; in hartje centrum, zonder wachtrijen op luchthavens en je hebt slapend ‘gewerkt’ aan het milieu. “Je bespaart gemiddeld 700 kilogram CO2 per trip”, zeggen eigenaars Henk Winkelman en Maarten Bastian.

  • Vijfdaagse citytrip vanaf € 232 per persoon, inclusief vervoer, bagagge en vier overnachtingen waarvan twee op hotel. Alleen de slaaptrein zonder hotel kan ook, vanaf € 172 per persoon, heen en terug. Greencitytrip.nl

3. European Sleeper: Berlijn in zicht

European Sleeper trein

Vanaf deze zomer kun je de nachttrein nemen van Brussel naar Berlijn en Praag. Initiatiefnemer Elmer van Buuren werkt samen met het Belgische team van Moonlight Express: “Veel mensen zijn door de coronacrisis gaan inzien dat reizen efficiënter en duurzamer kan en misschien ook wel moet.” De European Sleeper naar Praag stopt onderweg in Amsterdam, Dresden en Berlijn. Behalve een comfortabele slaapplek krijg je gratis internet, koffie en fietsvervoer. Ontbijt op bed kan ook. Verbindingen met Londen en Warschau zitten in de pijplijn voor 2023.

4. Arctic Circle Train: Sporen naar de poolcirkel

Arctic circle train

Zelfs de poolcirkel kun je vanuit een warme treincoupé bewonderen. Met de Zweedse slaaptrein (basic qua comfort) rij je vanuit Stockholm naar Kiruna in het Hoge Noorden, en ’s ochtends begint de mooie trip van drie uur de Noorse grens over met de Arctic Circle-trein tot in Narvik. Ideaal om het noorderlicht te zien en te sleeën met poolhonden ’s winters, of om ’s zomers te genieten van de middernachtzon en een walvissafari.

5. Caledonian Sleeper: Stijlvol naar Schotland met roomservice en eigen badkamer

Caledonian sleeper trein

Aan een citytrip Londen kun je makkelijk een trip naar Schotland koppelen. Je stapt in de Caledonian Sleeper, installeert je in je privécouchette ofte Club Room met roomservice, wifi, een keycard, toilet en douche, en zelfs een badlijn, plus een heerlijke Glencraftmatras, en je wordt de volgende ochtend wakker in de Highlands. Geheel in stijl pakken ze uit met een guestlounge voor hun reizigers in de stations en aan boord is er een club car met Schotse menukaart. Fietsen mogen gratis mee. Uitstappen kan in Aberdeen, Edinburgh, Fort William, Glasgow of Inverness. Zeker voor whiskylovers een troef: glaasje op, laat je rijden!

  • Club room vanaf  £ 175 / € 208 voor 2 personen, enkele reis. Classic room (zonder douche) vanaf  £ 120 / € 143 voor 2 personen. Sleeper.scot

6. Midnight trains: Boetiekhotel op wielen

Midnight trains

“Het begon allemaal omdat mijn vriendin niet wil vliegen”, vertelt Romain Payet, medeoprichter van Midnight Trains. “Wij willen duurzaam én comfortabel reizen. Helaas is het aanbod niet zo groot, dus schoten we in actie.” Deze veelbelovende nieuwkomer uit Parijs gaat twee gloednieuwe, mooie slaaptreinen inleggen met een stevige dosis comfort aan boord. Ook esthetiek is belangrijk, zodat de reis al een deel van je plezier wordt, maar toch niet al te duur. “Onderweg al genieten, is even belangrijk als op je bestemming”, vindt Payet. Het is nog wel even wachten tot deze ‘rijdende hotels’ af zijn en in 2024 vanuit Parijs richting Spanje en Italië bollen.

Praktisch

Je kunt je ticket online kopen, rechtstreeks bij de aanbieder van de trein
die je wilt nemen. Via de Belgische spoorwegen is helaas niet altijd de vlotste manier.
Verder zijn er organisaties en websites gespecialiseerd in treinreizen, zoals Incento, Raileurope, Railcc, The Trainline, Happyrail en De Treinreiswinkel. Voor een vakantie waarbij je veel standaardtreinen neemt in Europa, kun je de Interrail Pas kopen, geldig in 33 landen. Vanaf € 246 voor 4 dagen tot € 902 voor 3 maanden. b-europe.com, nsinternational.com, incento.nl, raileurope.com, thetrainline.com/nl, happyrail.comtreinreiswinkel.nl, interrail.eu.

Meer om van weg te dromen: