Op vakantie met de auto: 6 x aan deze dingen moet je denken

Nu de zomermaanden weer in volle gang getrapt zijn, denken veel mensen aan vakantie. Gezien de omstandigheden, voltrekken die vakantieplannen zich voor de meeste mensen dit jaar met de wagen. Om pech onderweg en andere ongemakjes te vermijden kijk je daarvoor best op voorhand wel een aantal dingen na. Of het nu een retourtje Côte D’Azur of een ritje door de Oostenrijkse bergen wordt: deze dingen breng je best in orde voor vertrek.

Autovakantie: 6 x dingen waar je aan moet denken

1. Controleer je banden op slijtage

De meeste mensen denken bij een vakantiecheck wellicht niet direct aan de banden, terwijl die essentieel zijn voor een veilige rit. “Rijden met versleten banden kan namelijk heel gevaarlijke situaties met zich meebrengen”, zo zegt Sofie Detaille, Trade Marketing Specialist bij Goodyear. “Te weinig profieldiepte verhoogt de kans op aquaplaning en zorgt voor een langere remweg. Ligt de profieldiepte van je banden lager dan 2 millimeter, dan is het wellicht tijd om je banden te vervangen.”

Controleer je banden zeker ook op mogelijke beschadigingen, zowel op het loopvlak als op de flank. “Als je twijfelt over de staat van de banden, raadpleeg dan zeker een bandenspecialist bij jou in de buurt”

2. Check je bandenspanning

Vooraleer je op reis vertrekt, controleer je best ook de bandenspanning. “Bij een te lage bandenspanning treedt er immers meer weerstand op tussen de band en de weg, waardoor je meer brandstof zal verbruiken. Een bijkomend nadeel is dat de band onregelmatig zal slijten: dit heeft onder andere een negatieve invloed op zowel de levensduur als de remprestaties van de band”, zo legt Sofie uit.

“Let erop dat je de bandenspanning ook niet te hoog zet, want dan heeft de band minder contact met de weg (enkel in het midden van het loopvlak). Dit heeft eveneens een impact op de remweg en de slijtage.” Even checken of jouw bandenspanning nog in orde is? Vaak staat op de binnenzijde van het klepje van de brandstoftank (of aan de binnenkant van de bestuurdersdeur) wat per band de juiste bandenspanning moet zijn. Ook is dit terug te vinden in het instructieboekje van de auto.

3. Ben je (voldoende) verzekerd in het buitenland

Check voor je vertrekt ook zeker goed of je voldoende verzekerd bent voor deze reis. Neem een kopie van je reisverzekering en leg die in de wagen. Neem ook zeker altijd de groene verzekeringskaart van de wagen mee. Deze kaart krijg je ieder jaar van de verzekering als je polis wordt verlengd of als je een nieuwe polis hebt afgesloten. Op de groene kaart staat precies in welke landen de autoverzekering geldig is. Als de auto door pech uitvalt, is pechhulp in de meeste gevallen niet inbegrepen in de autoverzekering. Daarom is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten voor vervangend vervoer of pechhulp in het buitenland.

4. Controleer de koelvloeistof

Zeker bij autovakanties naar warme, zonnige landen is het belangrijk dat de motor goed gekoeld kan worden. Met een oververhitte motor kan je je reis namelijk niet verder zetten. Zorg daarom voor genoeg koelvloeistof in de radiator en neem eventueel een flesje koelvloeistof mee voor onderweg.

5. Controleer het oliepeil voor vertrek

Ook het oliepeil van je motor is van groot belang. Een te laag oliepeil zorgt voor verminderde smering van de bewegende onderdelen en kan in slijtage en in het ergste geval in een kapot motorblok resulteren. Check dus zeker even je oliepeil voor je aan een lange rit begint.

6. Gevarendriehoek & veiligheidshesjes

Mocht je met deze tips toch nog pech onderweg hebben, dan is het handig om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto te hebben liggen. Zet de auto aan de kant, zet de waarschuwingslichten aan, trek een veiligheidshesje aan, zet de gevarendriehoek op dertig meter achter de auto neer, en ga zelf op een veilige plek staan (achter de vangrail). In de meeste Europese landen is het verplicht om voor alle inzittenden van het voertuig een veiligheidshesje mee te hebben. Daar kunnen zelfs boetes op staan. Doe het dus voor je eigen veiligheid, en voor je portemonnee!

Meer lezen over vakantie houden deze zomer:

Openingsbeeld: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content