Home Lifestyle Reizen BLOG: Nu weer in Nice. Hoe stoppen we het terrorisme?

BLOG: Nu weer in Nice. Hoe stoppen we het terrorisme?

BLOG: Nu weer in Nice. Hoe stoppen we het terrorisme?

Weer zijn er onschuldige mensen gestorven. 84 in Nice. Gezinnen ontwricht, ondraaglijk verdriet. En voor iedereen: het nooit-meer-veilig gevoel. De vendetta stopt niet, dit is een vuile oorlog, waar mensen sterven die niets misdaan hebben. Zowel in Europa als in het Midden-Oosten. De haat groeit. De extremisten nemen wraak voor het onrecht dat het Westen en zijn bevriende regimes aanrichten in moslimlanden.

En Europa bombardeert extremisten, in de strategisch belangrijke olieregio’s. Nu nog vastberadener dan vroeger. Om dit wederzijdse moorden te laten ophouden, moet er iets aan de kern van de zaak gedaan worden. Want wij kunnen wel blijven bombarderen, en zij kunnen ons blijven terroriseren.

Waar het deep down om gaat, komt vaak pas later aan het licht. Tony Blair heeft pas zijn excuses aangeboden: de Golfoorlog tegen Irak had een drogreden. Het ging eigenlijk om olie. En de wortels van het huidige moslimextremisme liggen juist daar, erkent hij. Hoe shocking is dat? Olie, de daarmee verbonden geldstroom, is en blijft de kern van deze extremistische ellende. De reden voor zoveel machtsvertoon, en de oorzaak voor evenveel armoede en de bijbehorende godsdienstwaanzin buiten Europa. Oliestaten blijken immers niet zo goed in het verdelen van hun rijkdom onder de bevolking. Ze hebben geen democratie, geschoolde of werkende bevolking nodig, ze halen het geld gewoon uit de grond.  Armoede en frustratie blijken nu juist de ideale voedingsbodems voor godsdienstextremisme, dat vervolgens overwaait naar Europa en hier ook volgelingen vindt.

En dan blijkt er een wondermiddel te bestaan tegen al deze olie-gerelateerde ellende, als je logisch nadenkt. Geen geest uit een fles. Geen militairen op straat. Groene energie kan ons redden. Wind, zon, water en getijden die we zelf in Europa als energiebron gebruiken. Groen opgewekte elektriciteit, koolzaadolie en waterstof voor onze auto’s. Energie die we niet hoeven te importeren. Dan hoeven we niet meer bevriend te blijven met uiterst bedenkelijke olieregimes in het Oosten. Dan bombarderen we niet meer, toevallig enkel in strategische oliegebieden, en per ongeluk op onschuldige mensen. Dan kunnen we meer spenderen aan fairtrade en ontwikkelingshulp. Zo hoeven ook niet meer zoveel mensen hun armoede te ontvluchten naar Europa en te verdrinken onderweg. En dan hoeft niemand ons nog te haten.

Lees hier de vorige blog van Evy: hebben we straks een visum nodig voor een citytrip naar Londen?