Met nagenoeg 11 maanden lockdown achter de kiezen, heb je alle interessante straten, pleinen, verborgen parels en andere bijzondere plekken in je nabije omgeving wel gezien? Guess again: deze 5 apps laten je zelfs je bloedeigen stad (of een andere naar keuze natuurlijk) weer van een compleet andere kant zien.

Wandelen in de stad: 5 x apps voor een originele route

1. Op zoek naar street art

In zowat elke grote stad die ons kleine landje rijk is, liggen tal van prachtige street art parels verborgen. Op goed geluk door de stad trekken in de hoop een paar graffiti- en andere verf- en spraywerken tegen het lijf te lopen is een optie, maar je kan je zoektocht naar kunst vanaf nu ook wat gerichter aanpakken. Met de Street Art Cities app bijvoorbeeld: die biedt een mooi overzicht van alle street art werken in je buurt – of in een andere stad naar keuze natuurlijk.

Aan de hand van de interactieve kaart kan je een route uitstippelen en dankzij alle informatie over kunstwerk en maker die de app bevat, krijg je de gids er gratis bij. Leuke extra: eens de grenzen weer opengaan kan je deze app trouwens ook gebruiken in pakweg Londen, Berlijn, Amsterdam en Hong Kong.

Download de app gratis in de App Store of via Google Play.

2. Take-away walk in Leuven

Ben je eerder een culinaire fijnproever of een gezelligheidswandelaar? Dan moet je ook in coronatijden in Leuven zijn. Daar gidst de stadswandeling je elke zaterdag en zondag langs de lekkerste take-away adresjes van de stad. Alle hapjes en drankjes die je onderweg aangeboden krijgt, koop je aan de democratische prijs van €5. Onderweg krijgen jij en je bubbel ook nog een paar leuke opdrachten, weetjes en quizvragen voorgeschoteld. Goed voor een namiddag coronaproof plezier. En wat beweging natuurlijk.

Om drukte te voorkomen, is er een inschrijvingslimiet: per weekend kunnen maximaal 60 bubbels deelnemen. Snel zijn en reserveren is dus de boodschap. 

3. Architectuur en barok-muren spotten in Antwerpen

Fans van historische kunst of van prachtige moderne landmarks en andere architecturale hoogstandjes, kunnen hun horizonten dan weer verruimen met behulp van de Antwerp Museum App. De is onderverdeeld in verschillende categorieën – denk bijvoorbeeld: ‘Beeld in de stad’, ‘Expo 2018’, ‘Street art in Berchem’ of ‘de architectuurroute’ – en gidst je langsheen tal van kunstwerken in de openbare ruimte.

Terwijl de architectuurroute je meeneemt op een tocht langs wereldberoemde klassiekers, verborgen parels en verrassende stadsontwikkeling, toont ‘Baroque Murals’ hoe Yvon Tordoir samen met een drietal andere graffitikunstenaars de muren in de stad een moderne barok-make-over gaf. De gedichtenroute brengt je dan weer langs vijf muurgedichten van Antwerpse dichters: onder meer Wannes Van de Velde, Gust Gils en Paul van Ostaijen zijn te lezen.

Download de app gratis in de App Store of via Google Play

4. Jeneverwandelen in Hasselt

Je schuwt een geestrijk drankje en een paar fabrieksgebouwen met aardig wat geschiedenis niet op je wekelijkse wandeltocht? Dan is de bruisende (of moeten we zeggen ‘borrelende’) Jenever-route in de Hasseltse binnenstad misschien meer jouw ding. De wandelroute stuurt je langs tal van gebouwen, monumenten en locaties die getuigen van de rijke jenevergeschiedenis. Dankzij de app ontdek je niet alleen de gevels, maar ook de luisterrijke verhalen erachter: die over de oude stokerijen en over jenever zelf natuurlijk.

Download de app gratis in de App Store of via Google Play

5. Wandelen met locals in Gent

Tot slot, niet echt een app maar wel een supertof initiatief met een online luikje: Walk Local. Het concept is bijna even simpel als geniaal: voor elke ‘aflevering’ werd een bekende Gentenaar gevraagd naar zijn of haar ‘hidden gems’. Hun favoriete plekjes, gebouwen, verborgen parels en andere adresjes in Gent die de stad uitstraling en karakter geven. Op die manier ontdek je de stad op het ritme van iemand die haar zélf mee vorm en kleur geeft. Onder meer muzikante Charlotte Adigéry, artiesten-koppel Mathieu Terryn en Marie Wynants en lingerieontwerpster Murielle Scherre geven hun geheimen prijs.

Download alle wandelingen gratis op de website van Walk Local. De route wordt er stap voor stap beschreven en geografisch uitgestippeld op een handige map van de stad. 

Openingsbeeld: @antwerpmuseumapp / @destadswandelingleuven / @streetartcities.

Meer lezen over wandelen en cultuur in coronatijd: