Weinig contact en extreme efficiëntie zijn het nieuwe normaal. Hightech hotel A-Stay in Antwerpen is daar een mooi staaltje van. Het bewijst dat wat je zelf doet, een beetje ingewikkelder, maar soms écht beter kan zijn.

A-Stay: doe-het-zelf hotel in Antwerpen

Na een stressvolle periode was een weekendje weg exact wat we nodig hadden. En dus trokken we naar centrum Antwerpen, om er te overnachten in het A-Stay, helemaal hot, happening en hipster.

‘Hip’, dat houdt, behalve instaproof pur sang, ook in: voorzien van de laatst nieuwe technologische snufjes. Lees: geautomatiseerd en vrijwel volledig op basis van zelfbediening. Want hoe minder personeel, hoe minder kosten die je de klant moet aanrekenen – wat ineens ook de zachte kamerprijzen verklaart. En dus checken we niet in aan een bemande balie, maar aan een touchscreen-computer, waar een scanner het unieke patroon van de aders in onze handpalm leest. Ons aderpatroon zal voortaan als sleutel werken bij de scan aan onze kamerdeur. Win-win in onveilige virustijden: geen risico’s op besmetting via veelgebruikte sleutels. Met een soort James Bond-vibe als surplus. Het lukt allemaal zelfs relatief vlot (net geen boomers, wij).

De hightech loopt als een rode draad doorheen ons verblijf. In onze kamer – clever compact op een sfeervol bedje van duurzaam design – steek je niet zomaar de lichten aan, en rol je ook niet zelf de gordijnen naar beneden; dat doen voorgeprogrammeerde ‘moods’ voor je, die je inschakelt met de afstandsbediening of met je geconnecteerde smartphone. Heel futuristisch, dat wel, al voelt het soms wat vergezocht. En als ik plots in het donker onder de douche sta omdat mijn +1 op ‘relax mood’ heeft geklikt, is het toch vooral van Dr. No.

Het hotel (op-en-top Belgisch, trouwens) ligt aan het einde van een lange entree, waarvan de muren met gigantische pelikanen beschilderd werden door Antwerps kunstenaar Charlotte De Cock. Een statement: A-STAY gaat voluit voor interactie met de gemeen- schap. Het wil lokale artiesten wezenlijk deel laten uitmaken van het DNA en stelt de ruimte die ze in de stad bezetten ter beschikking van gasten én van buurtbewoners. Op de Playground kun je dan ook vergaderzalen huren of met je eigen bubbel een plek reserveren. En in de fotogenieke stadstuin willen wij ook wel eens een avond doorbrengen; dat is voor volgende keer, bij beter weer.

Het hotel is ideaal gelegen, met winkels, resto’s en expo’s vlakbij en op wandelafstand van het Centraal Station. Je kunt er zo met de trein geraken, en je vindt er makkelijk openbaar vervoer en taxi’s die je eender waar naartoe brengen. Dat is trouwens precies wat het hotel wil; dat je, al dan niet op elektrische deelscooters, ‘the city unfold’, zoals hun slogan het verwoordt, en van daaruit op avontuur gaat om lokale parels te ontdekken – afhalen inbegrepen. Check hun app en laat je inspireren.

A-STAY, PELIKAANSTRAAT 86, 2018 ANTWERPEN.

Nog meer contactloze check-ins

De Heirloom-hotels in Gent: huiselijk met butler

Het beste van vijfsterrenhotels gecombineerd met een huiselijke sfeer, in prachtige historische panden. Dit zijn selfhostinghotels zonder fysieke receptie, maar met virtuele butler voor mocht je iets nodig hebben.

KAMERS VANAF € 82 VOOR 2 PERS. HEIRLOOM.BE

SWEETS hotel in Amsterdam: bij de brugwachter

De 28 verschillende brugwachtershuisjes verspreid langs de Amsterdamse grachten werden
getransformeerd tot minisuites voor twee personen. Ze zijn elk uniek en apart ingericht. Maar één ding hebben ze gemeen: de receptie op afstand en een smartphone-app als kamersleutel.

KAMERS VANAF € 100 VOOR 2 PERSONEN. SWEETSHOTEL.AMSTERDAM

Slim slapen bij Sweet Inn, van Berlijn tot Tel Aviv

‘Rent an apartment, be treated like a hotel guest’, luidt het Sweet Inn-motto. Inchecken in je ‘slimme appartement’ doe je via de app, waarmee je ook de rest van je verblijf virtueel beheert.

KAMERS VANAF € 52 VOOR 2 PERSONEN. SWEETINN.COM

Meer uittips