Dankzij deze tips slaap jij vanaf nu wél op het vliegtuig

Een vliegreis in het vooruitzicht? Alvast iets om naar uit te kijken. Maar huilende baby’s, weinig beenruimte en niet al te praktische stoelen kunnen roet in het eten gooien van je schoonheidsslaapje op het vliegtuig. Wil je slapen als een roosje? Lees dan zeker even deze tips vooraleer je aan boord gaat.

Je wilt je droomreis niet starten met een jetlag en slecht humeur. Je weet natuurlijk al dat je best een oogmasker en oordoppen meeneemt en praktische kleding aantrekt, weet je natuurlijk al. Maar ook deze tips kunnen je helpen om te slapen als een baby.

1. Kies een plaats aan het raam

Door op voorhand een plekje te selecteren aan het raam, kun je niet alleen naar buiten kijken. Het is gewoon ook praktisch om met je hoofd tegen te leunen zodat je beter kunt slapen. (Vergeet zeker geen kussentje mee te nemen.) Bovendien kun je zelf de lichtinval controleren. Kies ook voor een stoel met extra beenruimte als dat mogelijk is. Je slaapt beter als je je benen kunt strekken.

2. Zorg zelf voor comfort

Slapen gaat nu eenmaal beter als je je comfortabel voelt. Neem bijvoorbeeld een paar kousen mee om het gezellig te maken en kies kleren die echt lekker zitten. Bovendien kan een muzieklijst met je favoriete nummers helpen om tot rust te komen. 

3. Kruis je benen niet

Zorg dat je comfortabel zit, maar kruis je benen niet. Het knelt een been af en kan de bloedcirculatie verstoren. Het verhoogt het risico op bloedklonters. Volgens Alyx Brown, sportchiropractor, zit je best als volgt: “houd je benen recht en buig je knieën lichtjes. Als je klein bent kun je op je zij liggen en regelmatig wisselen met welke schouder je leunt tegen de vliegtuigstoel.”

4. Leun achterover

Zet de leuning van je stoel een beetje achteruit, het zal je helpen beter te slapen. Bovendien kan het lage rugpijn helpen voorkomen. Zit je toch rechtop? Gebruik dan een reiskussen of een opgerold jasje om achter je onderrug te plaatsen. Absoluut te vermijden: in slaap vallen terwijl je naar voren leunt zodat je geen enkele rugsteun hebt. Raar maar waar, ook je armleuningen gebruiken kan helpen om rugpijn te voorkomen.

5. Zet elektronica uit

Je weet natuurlijk al dat de blootstelling aan licht niet goed is als je probeert te slapen. Schakel dus smarpthones, tablets of laptops uit tijdens de vlucht. Ook de schermen om filmpjes te kijken in het vliegtuig schakel je liever uit.

6. Neem geen slaapmedicatie

Zeker als je alleen reist, is het af te raden slaapmedicatie te nemen. Zeker als je het nog niet nam en je dus niet weet welk effect het op je heeft.

7. Vermijd alcohol

Het is misschien verleidelijk om je vakantie in te zetten met een glaasje alcohol, maar het helpt je niet beter slapen. Je valt misschien gemakkelijk in slaap, maar dat effect duurt maar 3 à 4 uur. Daarna val je minder gemakkelijk terug in slaap. Bovendien is de kans groot dat je wakker wordt met hoofdpijn of een dorstig gevoel. Dat compenseer je dan weer door veel water te drinken, en veel bezoekjes aan het toilet maken het niet gemakkelijker om in slaap te vallen.

8. Eet niet te veel

Probeer twee uur voor je wilt slapen, niet te eten. Bovendien let je ook beter op wat je eet: je overeten of kiezen voor zware gerechten, zorgt dat je moeilijker in slaap valt. Je hart moet namelijk harder werken om bloed naar je maag en ingewanden te pompen. Bovendien heb je door vette gerechten meer kans op bloedklonters. Absoluut te vermijden dus.

9. Plan op voorhand om een jetlag te voorkomen

Vlieg je naar het oosten? Ga dan enkele dagen voor je trip 30 tot 60 minuten vroeger naar bed dan anders. Probeer 30 minuten vroeger op te staan zodat je slaaproutine lichtjes verschoven wordt. Vlieg je ’s nachts? Slaap dan de eerste helft van de vlucht. Ga je naar het westen? Vermijd dan licht gedurende de tweede helft van de vlucht, en probeer te slapen.

10. Verzet je horloge naar de tijdzone van bestemming

Doe – vanaf het moment dat je vertrekt – alsof je in de tijdszone van je bestemming zit. Heb je bijvoorbeeld zin in een kopje koffie? Vraag je dan af of je het ook zou drinken als je al in de andere tijdszone zat. Is het daar 22.00 uur, dan drink je dus geen koffie. Hoe sneller je gewend raakt aan de tijdszone van je bestemming, hoe beter je je voelt als je aankomt.

Meer tips voor je volgende reis:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content