Home Lifestyle Reizen Dé citytrip: Dublin
Dé citytrip: Dublin

Dat muziek lééft in Ierland is een understatement: geen pub zonder live-band en ambiance. Daarbij houdt een doorsnee Ier evenveel van folk en traditionele muziek ('trad') als van kleppers als U2, Enya of Sinéad O'Connor. En ze maken er een traditie van.

In Dublin is het grote trad & folk-muziekfeest Templebar Tradfest – mét een shot rock 'n' roll – aan zijn tiende editie toe. Van 28/1 tot 1/2 spelen Ierse en internationale artiesten – vaak gratis – in pubs en op prachtige historische locaties. Kijk uit naar The Undertones, Levellers, Hothouse Flowers, Eleanor McEvoy en andere Ierse beroemdheden. Maar struin vooral ook door Dublin om adressen met een knipoog naar muziek te ontdekken.

Tradfest

Templebar Tradfest.
Op verschillende locaties, Dublin.
28/1-1/2.

 

 

 

 

Ontdek de leukste muzikale adresjes in Dublin

Begin je bij de gedachte aan Ierland spontaan The Wild Rover of Whiskey in a jar te neuriën? Wij spotten voor jou de beste adresjes in Dublin waar muziek de toon zet.

The Dean

Muzikaal boetiekhotel

Het hipste boetiekhotel van Dublin opende in december de deuren: The Dean is jong, artistiek én muzikaal geïnspireerd. Wat dacht je van kamers die PunkBunk, ModPod of HiFi heten? Ze brengen allemaal hun eigen muzikale interpretatie met een klankinstallatie, vinylplaten, platenspelers, Marshall-versterkers (hét muzikantenmerk) of boeken van Tower Records. Er is ook een fantastische rooftop bar.

The Dean, 33 Harcourt Street.
Kamers vanaf € 100 voor 2 personen.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

The Clarence

Op bezoek bij Bono

Dat U2 de meest succesvolle band is die de Ierse hoofdstad heeft voortgebracht, zul je geweten hebben. Alles en iedereen verwijst vroeg of laat naar de band. Maak dus zeker een tussenstop in The Clarence, het hotel waarvan Bono en The Edge mede-eigenaars zijn. Het historische pand werd in een vlotte Shaker-stijl gerenoveerd en ligt vlak bij het bruisende hart van de stad. Je hoeft hier niet te logeren, spring gewoon binnen voor een vlotte hap in The Study Café of een frisse drink in de trendy Octagon Bar.

The Clarence, 6-8 Wellington Quay.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Old Music

Eten in een oude muziekwinkel

The Old Music Shop Restaurant is een nieuwkomer die alvast met zijn bijzondere interieur mag uitpakken: een klassieke Georgiaanse ruimte, waarin vroeger de grote muziekzaak Waltons was gevestigd. Toen zij verhuisden, werd de ruimte helder en eclectisch ingericht, terwijl het muzikale thema subtiel aanwezig blijft. In een rustige sfeer eet je hier prima Ierse en Europese specialiteiten. Ook heerlijke lunchsalades en sandwiches.

The Old Music Shop Restaurant/The Castle Hotel, Gardiner Row/Great Denmark Street.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Towers Records

Walhalla voor platen

Tower Records is een walhalla voor muziekliefhebbers: je vindt er niet alleen cd's, dvd's en games, maar ook vinyl, T-shirts, kunstboeken en biografieën van muzikanten. Het filiaal in Dawson Street heeft een casual Tower Café op de eerste verdieping.

Tower Records & Tower Café, Dawson Street.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

 

Walton

Doe-het-zelf

Als je het meent met Ierse muziek, haast je je naar Walton's New School of Music. Hier kun je als bezoeker een kennismakingsles Ierse muziek volgen. Kies voor bodhrán (een trommel) of de Ierse metalen fluit. Je moet wel minstens een dag vooraf boeken.

Walton's New School of Music, 69 South Great George's Street.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Fumbally

Swingend health café

Helder, trendy en vol gezonde lekkernijen. Op het eerste gezicht heeft deze place to be niet veel met muziek te maken. Maar de bezielers van The Fumbally hebben jaren rondgereisd om op festivals te koken. En bijna iedereen die in de zaak werkt, speelt in een band of ambieert een muzikale carrière. Af en toe organiseren ze zelfs optredens in dit coole health café. Ga voor koffie, ontbijt of een pittige lunch met falafel, porchetta of zuiderse salades.

The Fumbally, Fumbally Lane.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Liquor Rooms

Cocktails met vinyl

Met een knipoog naar tijden dat alcohol omgeven was met een waas van geheimdoenerij en luxe… The Liquor Rooms speelt daarop in met weelderig ingerichte ruimtes in een kelderverdieping met vintage, pluche, zwoele cocktails en nobele likeuren. En muziek: soms speelt er een ouderwetse piano, soms dans je op de tonen van een deejay die zweert bij vinyl.

The Liquor Rooms, 5 Wellington Quay. Cocktails vanaf € 5.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

M Arch

De beste Guinness in town

Merchant's Arch combineert de sfeer van een traditionele Ierse pub met de grandeur van een geklasseerd gebouw. Hier drink je én de beste Guinness én eet je de beste Ierse kost. Elke dag is er live Ierse 'trad' of rock. Mis de prachtige bierhal Brewery Lane op de eerste verdieping niet, met uitzicht over de gietijzeren voetgangersbrug Ha'Penny Bridge. Merchant's Arch is ook de toegangspoort tot de bekende Temple Bar-wijk in Dublin.

Merchant's Arch, 48-49 Wellington Quay.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Sky

Unplugged hostel

Hostels zijn tegenwoordig trendy ontmoetingsplekken waar je lang niet meer alleen lowbudget rugzaktoeristen tegenkomt. Je vindt er namelijk steeds vaker budgetvriendelijke tweepersoonskamers. Dat is bij Sky Backpackers niet anders. Bovendien heeft dit hostel een uniek verhaal: het was vroeger de opnamestudio Litton Lane, waar artiesten zoals The Cranberries, U2 (jawel),Van Morisson of David Bowie ooit kwamen. Goed voor een thematische inrichting en spontane unplugged-sessies in de gemeenschappelijke ruimtes.

Sky Backpackers, 2-4 Litton Lane.
> Ontdek hier een wegenkaartje