Home Lifestyle Reizen Dé citytrip: Reykjavik
Dé citytrip: Reykjavik

Schapenkop en haai op je bord? Wees gerust: deze ingrediënten van de IJslandse keuken laat de jonge generatie stilaan achter zich. Ze verrijken de kooktradities met andere ingrediënten die hun ongerepte omgeving te bieden heeft.

In de glasheldere wateren leeft Arctische krab, blauwe mossel, zalm en forel; op de groene heuvels grazen lammeren en groeit wilde tijm, lavas, zuring, engelwortel, kraaihei en paddenstoelen. Tijdens het jaarlijkse Food and Fun Festival in de hoofdstad Reykjavik nemen chef-koks het tegen elkaar op met al dat lekkers. Toch nieuwsgierig naar traditioneel IJslands eten? Op de voedselmarkt bij de haven hangen de gepekelde lamsballen en paardenworst naast zeewier en berkenkaas. Een deur verder zit de grootste vlooienmarkt van IJsland, met hippe Nordic kleding.

Icelandair brengt je vanuit Amsterdam in 3u naar Reykjavik. Vanaf € 345 h/t.
Food and Fun Festival, 25/02 t/m 01/03.

 

Koude nachten, warm eten

De winters mogen dan lang en donker zijn, in Reykjavik compenseren ze de kou ruimschoots met culinaire hoogstandjes. Tijdens het Food and Fun Festival kun je proeven van het allerlekkerste wat IJsland te bieden heeft.

dill

Lekkers van dichtbij

Dill is een van de beste restaurants in Reykjavik. Chef Gunnar Karl Gíslason was de pionier van de moderne Nordic food movement en introduceerde de nieuwe Nordic cuisine in zijn land. De gerechten zijn modern, maar waar het Gíslason vooral om gaat, is zijn band met lokale producenten. Zijn filosofie: al het lekkers komt van dichtbij. Dat proef je bijvoorbeeld aan zijn zelf gebrouwen berkenlikeur.

Dil, Hverfisgötu 12. Menu vanaf € 44.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Fiskmark

Sushi smullen

Wat is de som van superverse IJslandse vis en de Japanse keuken? Restaurant Fiskmarkadurinn, oftewel Vismarkt, gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad, tovert de beste sushi en sashimi van het land tevoorschijn. Net als in restaurants in Japan kun je dankzij de open keuken de chefs en hun kunsten volgen.

Fiskmarkadurinn, Aðalstræti 12.
Gerechten vanaf  € 13.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

grillid

Grillen tussen drijfhout

Chef Gústav Axel Gunnlaugsson zwierf maandenlang door IJsland op zoek naar de echte smaken van zijn land. Onderweg vond hij ook authentieke oude IJslandse bouwmaterialen, zoals golfplaat en drijfhout, dat hij recyclede voor het interieur van zijn restaurant Sjávargrillid. Sjávargrillid is geheel gewijd aan een van die andere IJslandse kookobsessies: grillen.

Sjávargrillid, Skólavörðustíg 14.
Gerechten vanaf € 15.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Marina

Infusies en stoofpotjes

Het eigenzinnige Marina Hotel is een uitstekende plek om je IJslandse culinaire tour te beginnen. Het fris ingerichte en zonnige restaurant Slippbarinn serveert de beste cocktails van de stad, zoals de T-Bird, gin met een infusie van engelwortel en de Pippi Gonzales, aquavit met dille. Het perfecte aperitief voor een maaltijd met lokale ingrediënten, zoals plat brood met gezouten kabeljauw of een stoofpotje van blauwe mosselen.

Slippbarinn, Myrargata 2.
Gerechten vanaf € 10.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

eldhus

Glossy masterclass

Een leuke manier om de nieuwe eetcultuur van IJsland te beleven is het volgen van kookles in Salt Eldhús. Eigenaar Tilefni Audur Ögn en diverse gastchefs leren je de kneepjes van traditionele en eigentijdse gerechten in een prachtig ontworpen klaslokaal, dat zo de show kan stelen in een glossy designmagazine. Halverwege de lessen, en om krachten op te doen voor de laatste kookronde, krijgen de studenten een hartverwarmende maaltijd van zelfgebakken brood en soep, geserveerd aan een enorme boerentafel.

Salt Eldhús, Þórunnartún 2 (Skúlatún).
De cursus begint om 11u en kost € 165 inclusief driegangenlunch.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

Fiskfelagid

Vis onder de brug

Een trip naar Reykjavik is niet compleet als je geen vis en zeevruchten hebt geproefd. Het knusse Fiskfélagid is gevestigd in de kelder van een oude brug en serveert alle soorten visgerechten uit IJsland en de wereld. Kunstenaar Hjörleifur Stefánsson slaagde erin om het restaurant een strak tintje te geven zonder de historie van het oude havengebouw aan te tasten.

Fiskfélagid, Grófin.
Menu vanaf € 35.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

grillmark

IJslandse elementen

Steen en water, dat is de essentie van de natuur van IJsland. In Grillmarkadurinn, oftewel Grillmarkt, zijn die twee elementen naadloos in het strakke interieur verwerkt. Op het menu staan andere essentiële IJslandse ingrediënten: vis en wild. Mocht je in een avontuurlijke bui zijn: chefs Hrefna Rosa Saetren en Gudlaugur Frímannsson kunnen ook een walvissteak of een rendierburger voor je grillen.

Grillmarkadurinn, Laekjargata 2A.
Degustatiemenu vanaf € 62.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

mar

Zonnige twist

In de up-and-coming oude haven van Reykjavik staat een restaurant met een zonnige twist. In MAR restaurant staan namelijk gerechten als ossenhaas met een glazuur van maderawijn en paddenstoelenrisotto met gebakken kreeft op de kaart. Voor de inrichting maakten designers Hafsteinn Júlíusson en Karitas Sveinsdóttir gebruik van oude houten panelen, trouw aan de oude havenhuizen in deze wijk.

MAR Restaurant, Geirsgata 9.
Gerechten vanaf € 12.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

frakkar

Jaws tussen je tanden

Chefs in Reykjavik serveren tegenwoordig nog maar zelden het meest beruchte gerecht van IJsland: gefermenteerde Groenlandse haai, die ruikt naar ammoniak. Als je het toch eens wilt proberen, is 3 Frakkar de plek. Het restaurant zit altijd bomvol met locals. Ook traditionele gerechten als paard, walvis, papegaaiduiker en zeehond vinden hier gretig aftrek, een herinnering aan de tijd dat IJslanders niet kieskeurig moesten zijn om te overleven.

3 Frakkar, Baldursgata 14.
Gerechten vanaf € 26.
> Ontdek hier een wegenkaartje

 

fish

Frietjes met dille

Nergens smaakt dé klassieker beter dan bij Fish and Chips, pal naast de zeehaven. De vis is er supervers en wordt meteen na de vangst gebakken in een beslag van spelt- en gerstbloem. Dikke frieten besprenkeld met gehakte dille, verse salades en dipsausjes van Skyr (zachte IJslandse plattekaas), een biologisch IJslands biertje erbij… Meer moet dat soms niet zijn.

Fish and Chips, Tryggvagata 11.
Gerechten vanaf € 9.
> Ontdek hier een wegenkaartje