Je hoeft geen vliegtuig te nemen om het gevoel te hebben dat je op vakantie bent. De Waddeneilanden zijn de ideale bestemming voor een verandering van omgeving zonder Europa te verlaten.

 

De schoonheid van de Waddeneilanden

Dichter bij huis en exotischer dan de Nederlandse Waddeneilanden kun je het niet vinden. Gelegen tussen de Waddenzee en onze Noordzee, vormen de eilanden een natuurlijk landschap van buitengewone schoonheid. De vijf eilanden streven ernaar om in 2020 zelfvoorzienend te zijn qua energie en drinkwater. De bevolking zit er vol fascinerende verhalen over planten, vogels, zeedieren en de getijden. Maak een wandeling, al dan niet begeleid door een gids, door de uitgestrekte duinen om schapen, herten en zeehonden te spotten. Na je fietstocht, met de haren wapperend in de wind, neem je een aperitiefje in een van de strandbars en proef je er van de heerlijke verse vis die de eilanden te bieden hebben. Daarna hoppen we graag nog even naar het kleinere eiland Schiermonnikoog. Met een fantastisch boottochtje, hoe anders?

Wat je moet weten voor je trip naar de Waddeneilanden

  • De auto is niet toegestaan ​​op Schiermonnikoog en is gereserveerd voor inwoners van Vlieland.
  • Ga je voor het eerst naar een Waddeneiland, overnacht dan op de grootste van de vijf, Texel. Een uitstekende uitvalsbasis om de anderen te verkennen. Het Texelse boutique hotel is ideaal: het heeft moderne suites, een goed regionaal restaurant en een verfijnde spa.

  • Een meer rustiek adres vind je bij de strandcabines van Paal 15, ook op Texel. Dit strandpaviljoen biedt trouwens ook massages.
  • Voor meer verfijnde culinaire hoogstandjes ga je naar Gastropaviljoen XV aan de overkant.
  • Hou je van fietsen? Fiets in het weekend door Terschelling en zigzag over het fietsnetwerk naar Midsland, waar je leuke winkeltjes en een heerlijk gezonde foodbar — Pura Vida — te wachten staan.

  • Een cocktail drinken bij Kaap Hoorn Bar is een belevenis op zich, of je nu te voet, op de fiets of te paard komt.
  • Op Ameland vind je de hippe strandtent Sjoerd. Met zonnepanelen op het dak, een no plastic-beleid en gerechten op basis van seizoensgebonden ingrediënten is het beslist de meest duurzame kroeg van Nederland.
  • In het noordoosten van het eiland is het fijn wandelen over het brede strand, dat start bij het dorp Hollum.

  • Vlieland is een van de dunst bevolkte plaatsen van Nederland. We komen er dan ook voor zijn gemoedsrust. En de lange wandelingen op het strand, omringd door duinen. Ga erheen voor de magische zonsondergang.
  • Wil je niet meer terug naar Texel? Overnacht dan op camping Stortemelk en slaap er in een van de huisjes in de duinen.

Lees ook