Je hoeft geen dertien uur op een vliegtuig te zitten om het gevoel van vakantie te krijgen.  De Waddeneilanden zijn de ideale vakantiebestemming om er even tussenuit te zijn zonder Europa te verlaten.

Bovennatuurlijke schoonheid

Op zoek naar een exotische bestemming dichtbij huis? Een meer exotische bestemming dan de Nederlandse Waddeneilanden ga je niet vinden. De eilanden liggen tussen de Waddenzee en onze Noordzee en vormen een natuurlijk landschap met een bijna bovennatuurlijke schoonheid.

De vijf eilanden streven ernaar tegen 2020 zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en drinkwater. Het strandzand onthult fascinerende verhalen over planten, vogels, zeedieren en getijden. Wij raden aan een wandeling te maken, wel of niet onder de begeleiding van een gids, over de uitgestrekte duinen. Je kan er herten, schapen en zeehonden spotten. Maak daarna een wind-door-de-haren-fietstocht en kom tot rust terwijl je aperitieft in één van de strandbarretjes waarna je er een vis eet die diezelfde ochtend nog gevangen werd. Het kleinste eiland van de vijf, Schiermonnikoog, is ook zeker een bezoekje waard. De Waddeneilanden roepen zeer zeker een vakantiegevoel op, een gevoel dat al aanzwelt tijdens de boottocht ernaartoe.

Tips

  • Op het eiland Schiermonnikoog zijn auto’s niet toegelaten, enkel de bewoners mogen er met hun wagens rondrijden. Je bent hier dus aan het juiste adres voor kalmte en rust.
  • Als je voor de eerste keer de Waddeneilanden bezoekt, breng je best je nachten door op het grootste eiland van de vijf: Texel. Vanuit dit eiland is het makkelijk om de andere eilanden te ontdekken. Boutique Hotel Texel is een ideale overnachtingsplaats met moderne suites, een goed regionaal restaurant en een verfijnde spa.

  • Wil je rust op het strand? Rust verzekerd in de strandcabines van Paal 15 op het strand van Texel. In het paviljoen van Paal 15 kan je een lekkere hap eten of een kalmerende massage boeken.
  • Ben je niet bang van een fietstochtje? Passeer tijdens het weekend Terschellingen en zigzag langs het fietspad naar Midsland, waar je charmante boetiekjes en de gezonde foodbar, Pura Vida, vindt.

  • Een cocktail drinken in strandpaviljoen Kaap Hoorn is een ervaring op zich, of je nu te voet, met de fiets of per paard gaat.
  • Het eiland Ameland herbergt de leuke strandbar, Sjoerd, die de meest duurzame bar van Nederland moet zijn. Zonnepanelen prijken op het dak, plastic wordt gemeden als de pest en op je krijgt er enkel en alleen seizoensproducten op je bord gepresenteerd.
  • In het noord-oosten van het Ameland, kan je mooie wandelingen maken vanuit het dorpje Hollum.

  • Vlieland is één van de minst bevolkte regio’s in Nederland. Hier ga je naartoe voor de rust en de strandwandelingen doorheen de duinen. Neem je tijd om de zondsondergang te bewonderen, hij is er magnifiek.
  • Geen zin om terug te keren naar Texel? Spendeer de nacht op camping Stortemelk. Niet om er te kamperen, maar om te overnachten in één van de traditionele duinhuisjes.

Lees meer reistips: