Home Lifestyle Reizen De top 10 te bezoeken steden
De top 10 te bezoeken steden

Hoog tijd dus om je volgende citytrip te plannen maar je weet niet waarheen? Laat je inspireren door de Lonely Planet top 10 van te bezoeken steden dit jaar

 

1. San Francisco, VS
Dit jaar vierde San Francisco de 75e verjaardag van zijn wereldberoemde Golden Gate Bridge. Tevens is de multiculturele stad aan de Amerikaanse westkust gastheer voor de 34e America's  Cup, 's werelds oudste zeilwedstrijd.

2. Amsterdam, Nederland
Een citytrip naar Amsterdam mag in je agenda niet ontbreken. Met tal van jubileums als 400 jaar grachten, 125 jaar Concertgebouw, 175 jaar Artis en de heropening van het Rijksmuseum is het dit jaar in de Nederlandse hoofdstad één groot feest.

3. Haiderabad, India
Haiderabad was ooit de hoofdstad van de gelijknamige staat Haiderabad, een superrijke onafhankelijke prinsenstaat binnen Brits-Indië. Na de onafhankelijkheid van India verloederde de stad compleet, maar de laatste jaren is er hard gewerkt om het oude centrum in zijn eer te herstellen. Zo hebben verschillende paleizen al een flinke oppoetsbeurt gekregen. Een ervan is het Falaknumapaleis dat nu is omgetoverd tot een schitterend luxehotel.

4. Londonderry, Noord-Ierland
De Noord-Ierse havenstad Londonderry, kortweg Derry, draagt dit jaar de titel van culturele hoofdstad van Groot-Brittannië. Dat wordt uiteraard gevierd met tal van evenementen, waarvan het 10 dagen durende Ierse festival 'Fleadh Cheoil' wellicht het belangrijkste is. Ook niet te missen zijn het jaarlijks terugkerende Jazz Festival en Earhart Festival.

5. Peking, China
Ook al behoren de Olympische Spelen van 2008 voor de meesten van ons tot een ver verleden, Peking is en blijft een hippe en trendy bestemming. De vele architecturale pareltjes, waaronder het spectaculaire nationale stadion, zullen ook dit jaar miljoenen bezoekers naar de Chinese hoofdstad lokken. Voeg daar nog de nieuwe sneltreinverbinding naar China's grootste stad Shanghai aan toe en je hebt een reden meer om oostwaarts te trekken.

6. Christchurch, Nieuw-Zeeland
Na de verwoestende aardbevingen van 2010 en 2011 is Christchurch nu bijna helemaal terug. Het puin maakt stilaan plaats voor nieuwe restaurants, innovatieve kunstwerken en plekjes waar live muziek wordt gespeeld. Wil je getuige zijn van de wedergeboorte van de 'tuinstad van Nieuw-Zeeland', dan moet je hier zeker heen.

7. Hobart, Tasmanië, Australië
Ooit was het Australische eiland Tasmanië een roemruchte strafkolonie. Vandaag is zijn hoofdstad Hobart, gelegen aan de voet van de majestueuze berg Mt Wellington, goed op weg om een cultuurstad van wereldformaat te worden. Zo werd in 2011 het Museum for Old and New Art (MONA) geopend waar dit jaar een aantal interessante tentoonstellingen worden verwacht. Voeg daar nog culinaire hoogstandjes aan toe en je bezoek kan niet meer stuk.

8. Montréal, Canada
Montréal is niet alleen een van de meest trendy steden van Noord-Amerika, de stad verwierf ooit ook een plaatsje in de top 10 van meest gelukkige (Lonely Planet, 2010) en meest hippe (New York Times, 2011) steden ter wereld. Onlangs nog kreeg Montréal een eigen city beach en dit jaar staat onder meer de opening van het Rio Tinto Alcan Planetarium op het programma.

9. Addis Abeba, Ethiopië
Addis Abeba werd ruim honderd jaar geleden gesticht. Vandaag de dag is de hoofdstad van Ethiopië niet alleen het diplomatische centrum van Afrika, maar ook een hippe en welvarende metropool.

10. Puerto Iguazú, Argentinië
Puerto Iguazú is waar je moet zijn als je een van de zeven nieuwe natuurwonderen wil aanschouwen. De Iguazú watervallen vormen met hun ca. 300 watervallen over een lengte van 2,7 kilometer het grootste complex van watervallen in Zuid-Amerika. Adembenemend!