Home Lifestyle Reizen Dé uittip: Week van het Bos
Dé uittip: Week van het Bos

Goudgele, vuurrode en feloranje bladeren, paddenstoelen en mos, kastanjes, noten… Een wandeling door een herfstbos blijft onklopbaar. Dit jaar voeg je daar nog een extra troef aan toe. Van 12 tot 19 oktober vindt in Vlaanderen namelijk de jaarlijkse Week van het Bos plaats. Die staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Want zelfs in de natuur zijn er sporen van 100 jaar oude gevechten terug te vinden: bommenkraters, bomen vol granaatscherven of bunkers waarin nu vleermuizen wonen. De hele week kun je begeleide wandelingen maken vol spannende historische verhalen of meegaan op speurtochten naar paddenstoelen. Toch niet helemaal jouw ding? Laat je dan leiden door onze selectie mooie bossen, waarin heel bijzondere adresjes verscholen liggen.

Week van het Bos, 12-19/10

Onze aanraders

  • 12/10 vanaf 10u: groot kick-off event in het Mastenbos in Kapellen (Antwerpen) met o.m. een performance van Stijn Meuris.
  • 12/10 vanaf 14u: klanken en kleuren, optredens en vertellingen in het Stadsbos van Deinze.
  • 12, 18 en 19/10: eerst verken je met een ranger de WO I-site op de Mechelse Heide in Maasmechelen, daarna is er een kortfilm met verhalen uit de oorlog.
  • 14 en 19/10 om 14u: tijdens een ervaringswandeling leer je in Dilbeek anders naar het bos kijken, luisteren en ruiken. Ook stiltemomenten, meditatie, poëzie en humor.
  • 19/10 om 9u30: dat bossen 's morgens hun eigen sfeer hebben, ontdek je op deze ochtendwandeling in het Silsombos in Erps-Kwerps.

Uittip

Ontdek 6 bossen met een plus

Gastronomie in Meerdaalwoud

Vroeg of laat moet je naar het Meerdaalwoud bij Leuven. Dit eeuwenoude woud is het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen. Goed voor duizend eiken met een omtrek van meer dan 2,5 meter, sommige halen zelfs 5 meter. Tussen de elzen, beuken en lorken kun je bij schemering reeën spotten of hoor je bonte spechten tegen het hout hameren. Dineer daarna in stijl bij Restaurant Spaans Dak aan recreatiepark Zoet Water. Dit 16de-eeuwse landhuis is een eigentijds restaurant in een heldere designstijl. De inventieve keuken is pure klasse.

Spaans Dak, Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee.

Blokhutromantiek in de Ardennen

Met dichte bomen, steile hellingen en panorama's die je naar adem doen happen, geven de bossen in de Ardennen je altijd een instant vakantiegevoel. Doe daar nog een kronkelende rivier, herten en everzwijnen bij… Tot je een romantische blokhut met trendy inrichting tegenkomt. Bij Ardennes Etape kun je zo'n magisch vakantiehuisje voor twee reserveren. Het royale bed lijkt op een nest. De precieze locatie van dit boshuisje is geheim om je privacy te garanderen. Een tip: Houffalize is in de buurt. Je moet eerst een stukje te voet gaan om bij het huisje te komen. Spannend!

Chalet 105736-08 (2 pers) vanaf € 229 voor twee nachten (weekend), vanaf € 319 voor vier nachten (midweek).

>>Reserveer nu

Feesten in Ter Kamerenbos

Het Ter Kamerenbos is een fijne uitloper van het Zoniënwoud. Een groene oase vol fiets- en wandelwegen, die uit een bosgedeelte en een park in Engelse stijl bestaat. Vooral in het weekend is het Ter Kamerenbos genietbaar, omdat het dan grotendeels verkeersvrij is. Toch voel je hier altijd het bruisende hart van Brussel kloppen. Probeer zeker brasserie Chalet Robinson die je alleen met een overzetbootje kunt bereiken. Of pik de spetterende feestjes in The Wood mee, een trendy bar in een van de oudste erfgoedgebouwen van het park. Hippe internationale deejays zorgen hier voor zwoele nachten.

The Wood, Jachtkoppelweg 1, 1000 Brussel, wo-za vanaf 23u30.

Kunst kijken in Mariemont

Het bos van Mariemont is een Henegouwse parel. Uniek in Wallonië, omdat je er naast beukendreven en eikenlanen, ook veel zwarte elzen vindt. Door het bos lopen tal van stroompjes en je komt er lieflijke waterbronnen tegen. Vleermuizen en zeldzame salamanders voelen zich hier thuis. Net als de royals vroeger en kunstliefhebbers nu. In het prachtige Domein van Mariemont vind je namelijk een indrukwekkend museum, dat zelfs een Tripadvisor Certificate of Excellence wegkaapte. Het moderne Koninklijke Museum van Mariemont toont dan ook een indrukwekkende verzameling Doorniks porselein, kunstschatten uit het oude Egypte, Griekenland, Rome, China en Japan. Ook de tijdelijke tentoonstelling over symbolistische kunstenaars zoals Félicien Rops, Max Klinger enAlfred Kubin is een aanrader.

Koninklijk Museum van Mariemont, Chaussée de Mariemont 100, 7140 Morlanwelz.

Lekker eten in het Muziekbos

Muziekboszo'n naam spreekt tot je verbeelding. 'Muziek' komt echter niet van het geluid van de ritselende bladeren, maar van het oud-Keltisch woord 'muz' of moeras. In dit fraaie bos domineren statige beuken. Bovendien ben je hier in de Vlaamse Ardennen, dus je klimt wat af tijdens je wandelingen. Gelukkig kun je na al die sportieve inspanningen uitblazen in De Boekzitting aan de rand van het bos. Deze frisse bistro serveert vooral vis- en wildspecialiteiten, en taart en pannenkoeken in de namiddag. Dappere buitenmensen kunnen zelfs een picknick reserveren.

De Boekzitting, Boekzitting 26, 9600 Ronse.

Luxespa in het Zoniënwoud

Misschien wel het oudste en zeker één van de grootste bossen van ons land is het Zoniënwoud. Deze klassieker ten zuiden van Brussel staat vooral bekend om zijn oude beukenaanplantingen. Hier zorgen de rijzige bomen voor een wonderlijk kathedraaleffect: alsof je wordt beschermd door hoge gewelven. In het Zoniënwoud zijn ook parken, kastelen en kloosters te vinden. Maar vergis je niet, dit is een volbloed bos met eekhoorns, reeën, haviken, vleermuizen en zelfs (schuwe) everzwijnen. Stiekem vinden wij het vooral zalig dat Hotel Dolce La Hulpe hier ligt met de fantastische Spa Cinq Mondes. Daar kun je je je schandalig laten verwennen met bad- en beautyrituelen uit de hele wereld, ook als je er niet logeert.

Spa Cinq Mondes in Hotel Dolce La Hulpe, Chaussée de Bruxelles 135, 1310 La Hulpe.