Voor het tweede jaar op rij is Wenen verkozen tot meest aangename stad ter wereld om in te wonen. De lijst, de Global Liveability Index wordt opgesteld door het instituut Economist Intelligence Unit (EIU) en houdt rekening met verschillende factoren.

De Oostenrijkse hoofdstad had bijna perfecte scores voor stabiliteit, cultuur en omgeving, onderwijs, infrastructuur en gezondheidszorg. Op de tweede en derde plaats staan de Australische steden Melbourne en Sydney. Denemarken is de enige andere Europese stad in de top tien.

De 10 meest leefbare steden ter wereld:

  1. Wenen, Oostenrijk (99.1)
  2. Melbourne, Australië (98.4)
  3. Sydney, Australië (98.1)
  4. Osaka, Japan (97.7)
  5. Calgary, Canada (97.5)
  6. Vancouver, Canda (97.3)
  7. Tokio, Japan (97.2)
  8. Toronto, Canada (97.2)
  9. Kopenhagen, Denemarken (96.8)
  10. Adelaide, Australië (96.6)

140 steden

De onderzoekers vergelijken de steden aan de hand van verschillende indicatoren. Onder andere de levensstandaard, criminaliteitscijfers, vervoersaanbod, onderwijs, gezondheidsvoorzieningen en politieke en economische stabiliteit worden geanalyseerd. Dit jaar werd daar voor het eerst ook een parameter aan toegevoegd die rekening houdt met de effecten van de klimaatverandering op de levenskwaliteit. Onder andere New Dehli en Caïro zakten hierdoor. De minst leefbare steden? Dat zijn Karachi, Tripoli, Dhaka, Lagos en Damascus.

Meer over steden & landen: