Last van vliegangst? Geen tijd om te genieten van het mooie landschap onder je voeten dus. Het enige waar je aan denkt, zijn gruwelijke rampscenario’s met bad endings tot gevolg. Want wat als er een exotische vogel in de motor vliegt of alle stewardessen undercover vliegtuigkapers blijken te zijn? Horror. Gelukkig kunnen we je met één ding alvast sussen en dat is met het volgende feitje.

Wat je allereerst kan doen om jezelf gerust te stellen? Onder je vliegtuigstoel kijken voor je opstijgt en wel om deze belangrijke reden.

Exit anyone?

Wat als… per ongeluk één van de exit doors openvliegt in volle vlucht? Gho, wil je niet meemaken, zou je denken. Maar terwijl je jezelf al door het gat ziet slingeren, dood ziet vriezen of neer ziet storten, stellen we je graag op je gemak…

Website Travel + Leisure was even benieuwd naar de gevolgen van een open vliegtuigdeur en ging op de thee bij luchtvaartexpert Jason Rabinowitz. Hij vertelde het volgende: “Het is onmogelijk dat zo’n deur opengaat in volle vlucht. Als je op grote hoogte vliegt, zorgt het drukverschil tussen de buitenkant en de binnenkant van het vliegtuig ervoor dat de deur gewoonweg niet open kan.”

Explosieve decompressie

Moest één of andere supergetalenteerde vliegtuigsaboteur er toch in slagen de deur te openen, dan zou zich het fenomeen van explosieve decompressie voordoen. Do not panic, het is héééél uitzonderlijk, maar in 1988 is het een keertje gebeurd toen het dak van een vliegtuig openbarstte. Een van de bemanningsleden werd naar buiten gezogen maar de piloot kon het toestel een kwartiertje later gelukkig aan de grond zetten zodat er niet nog meer slachtoffers vielen.

Kort samengevat: dankzij de gecontroleerde luchtdruk in het vliegtuig kan een deur onmogelijk opengaan in volle vlucht. Als er zich een noodsituatie voordoet en de deur moet wél uit het slot, dan zal de piloot dalen tot op een hoogte waar die gecontroleerde luchtdruk wegvalt zodat de crew de deur veilig kan openen. Have a nice flight!

Meer vliegtuig-weetjes