Je kent het wel: je boekt last minute een voorjaarsreisje naar een zuiderse stad aan de kust in de hoop er een paar dagen een break te vinden van je hectische leventje thuis, maar vooral ook.. in de hoop er een beetje zon te vangen. (Oh hallo, vitamine D!) Je bent net gepakt en gezakt om een dagje op het strand door te brengen – uhu, de hele niets meer dan dag liggen, bakken, af en toe eens omdraaien en een boekje lezen – maar dan breken de sluizen van de hemel open.. Jep, de weergoden kunnen wat dat betreft al eens aardig wat roet in het eten van je zonvakantie sturen.

Maar geen nood, want precies op dat ongemak heeft het Italiaanse eiland Elba (jawel hoor, dat bekende eiland waar Napoleon zijn jaren van ballingschap doorbracht) iets gevonden. De toeristische sector op het eiland kwam namelijk op de proppen met een ‘rain refund‘: regent het op een bepaalde dag tijdens je verblijf meer dan twee uur aan een stuk tussen 10u in de ochtend en 20u ‘s avonds, dan krijg je je overnachting die nacht gratis aangeboden.

Is het zelfs zo dat je een week blijft, en het in die periode élke dag twee uur aan een stuk regent, dan krijg je gewoon je hele verblijf gratis. Aangenaam, toch?

Elba No Rain

De refund-regel werd bedacht door een aantal hotels op het eiland die hoopten het aantal toeristen dat een reisje naar Elba boekt, ook in het voor- en najaarsseizoen op die manier wat op te trekken. ‘Elba No Rain’ loopt dan ook nog gedurende heel de maand mei, verdwijnt dan voor de hoogzomermaanden, maar keert nog eens terug van 15 september tot eind oktober. Ook tijdens de wintermaanden is de regel niet van toepassing, maar ook volgend jaar in mei zal Elba zijn ‘rain refund’ opnieuw van stal halen.

Plots ook zin gekregen in een reisje naar het zonnige Elba? Geen slecht idee dus: Elba is het derde grootste Italiaanse eiland – vlak na Sicilië en Sardinië – en vermoedelijk blijft het aantal ‘regenuren’ op de plek dus vrij beperkt. Bovendien blijkt het eiland een prachtige vakantiebestemming: niet alleen is Elba gezegend met talrijke prachtige zachte zandstranden en terracotta-gerotste exemplaren, ook de zee is er azuurblauw en zuiver.

Napoleon en Toscane

Naast natuur, valt er ook heel wat cultuur op te snuiven: op Elba zelf zijn er heel wat historische pareltjes terug te vinden – onder andere twee musea rond persoon van Napoleon, gelegen in twee huizen waarin de ‘kleine Keizer’ vroeger zelf nog gewoond zou hebben.

Maar ook het mooie Toscane – met zijn vele prachtige historische steden – ligt slechts op een boogscheut varen. Zo zijn er verschillende ferry-routes die je van het rustige, afgelegen eiland helemaal tot in het hartje van de Italiaanse wijnstreek brengen. Bon voyage!

Lees ook:

SOURCE: Elle.com/uk