Aaah, de zomer. Tijd voor bikini’s, cocktails én verre reizen. Want eindelijk heb je tijd om lang op vakantie te gaan met je gezin, wat een luxe! Maar zijn die lange reizen eigenlijk wel een goed idee? Maken ze je wel gelukkig? Psychologen Daniel Kahneman en Patrick van Hees vertellen welk type reis je het beste boekt.

Kort gelukseffect

“Of we gelukkig worden van een vakantie heeft te maken met hoe we ons die periode herinneren,” legt Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman uit. Hij doet onderzoek naar herinneringen van mensen en ondervond dat de menselijke psyche uit twee delen bestaat. “Het ene deel focust zich op de ervaring zelf en leeft in het moment. Het andere deel kijkt terug op wat je hebt beleefd.” Deze tweedeling gebruikt de psycholoog om vakantieherinneringen uit een korte en lange vakantie met elkaar te vergelijken.

Wat blijkt? Een lange reis is niet per se beter. We onthouden volgens Kahneman namelijk enkel unieke momenten. Onderzoeker Patrick van Hees legt uit hoe je die momenten nog beter kan beleven. “Het gelukseffect van een vakantie duurt vaak kort, maar door bewuster te genieten kan je het gelukseffect wél rekken,” zegt van Hees. Hij raadt aan om ‘geestelijke foto’s’ te maken op vakantie, waarbij je elk detail opneemt. Ook ervaringen met anderen bespreken helpt om je achteraf iets beter te herinneren, en een leuke herinnering maakt je automatisch gelukkiger.

Beleef de ‘voorpret’

“Wat verder belangrijk is, is het plezier dat je beleeft aan de vakantie boeken of ernaar uit te kijken,” zegt Kahneman. Voorpret’ is enorm positief want het geeft je een doel, iets om naar te verlangen. Net zoals herinneringen, heeft dat plezier vooraf niets te maken met de lengte van de vakantie,” zegt van Hees.

Van Hees raadt dan ook aan om regelmatig kort op vakantie te gaan in plaats van één lange reis te plannen. Zo krijg je veel verschillende herinneringen en kun je vaker genieten van die ‘voorpret’. Let wel: als je de eerste dagen écht nodig hebt om tot rust te komen en te de-stressen, is een lange vakantie wel aangeraden. Al is het natuurlijk altijd beter om doorheen je dagelijkse leven ook al te leren omgaan met stress en vermoeidheid. Dan maar een citytrip boeken?

De leukste citytrips