Reizen, dus ook skiën, gaan we nog een tijdje bij voorkeur ver weg van de massa doen. Het Zweedse Åre past perfect in dat plaatje. De betoverende vergezichten, het noorderlicht, de vederlichte sneeuw en de stijlvolle hotels maken het gebied helemaal picture perfect.

Amper 1.420 meter? De Åreskutan – Åre’s hoogste bergtop – wekt mijn argwaan. Als doorgewinterde sneeuwliefhebber ben ik veeleisend en zo is het Scandinavische skigebeuren lang buiten mijn selectie gebleven bij mijn jaarlijkse wintertrek. Tot ik me laat overhalen om onze sneeuwhorizon naar het Hoge Noorden te verleggen. Wat ben ik de overtuigingskracht van mijn vrienden dankbaar, wanneer ik op een februari-ochtend de ski’s aanklik en me, verrukt door de onmetelijke schoonheid van de omgeving, in soepele bochten naar beneden laat glijden.

 Schitteringen in de sorbetsneeuw

De zon heeft zich boven de einder losgerukt en hult het landschap in een gouden gloed. Langgerekte schaduwen tekenen zich af over de witte vlakte. Een korte klim met een sleeplift en het uitzicht is verbluffend, tot kilometers ver, over de grens met Noorwegen. Aan de voet van de helling schittert het meer Åresjön met een bovenaardse helderheid. Alleen al dit buitengewone plaatje maakt een Scandinavische skitrip bijzonder.

Vanuit het lifthok klinkt een hippe beat. Een witblonde jongedame helpt skiërs op de lift. Alhoewel skigebied Åre populair is bij de Zweden zelf, tref je er buiten wat Noren, Russen en een verdwaalde Engelsman of Nederlander, nagenoeg geen buitenlanders aan en is het er heerlijk rustig skiën over de goed besneeuwde en perfect onderhouden hellingen.

Toegegeven, een duizelingwekkende ‘mur Suisse’ of een halsbrekende ‘Franse zwarte’, hoef je hier niet te verwachten. Maar op de top van de Åreskutan wacht het betere werk. In 2019 werden de wereldkampioenschappen alpineskiën in Åre gehouden, dat zegt genoeg. De kabelbanen zijn bedekt met een dikke laag rijm die zich als schuim aan de palen klit. Het is de vochtige zeewind die voor dat fraaie tafereel zorgt. De ingang van de bergstugan, een Zweedse versie van een ‘stübe’, valt amper te ontwaren en tekent zich af als een trollenhuis tegen de straalblauwe hemel. Het bergmassief van Jämtland is ondanks zijn geringe hoogte door zijn noordelijke ligging sneeuwzeker tot halverwege mei.

De sneeuw knispert onder mijn latten en stuift bij elke zwenk in een fijne wolk uiteen. ‘Sorbetsneeuw’ laat ik me vertellen. In het prille voorjaar kleuren sportievelingen bij voorkeur buiten de randjes van de skipistes en is spoortrekken in de droge luchtige poedersneeuw er een lieve lust.

Van houten hutje tot designlodge

In de Timmerstugan aan de voet van de piste, letterlijk ‘houten huisje’, heerst de gezellige winterse sfeer van een berghut. De inrichting is een mix van oud en nieuw, zowat het handelsmerk van de Scandinaven. Een kop hete chocolade met een flinke geut aquavit en calorierijke dot slagroom doet mijn bloed weer stromen. Ondanks het middaguur kleurt de hemel reeds rozerood en zakt de zon langzaam achter de einder. ’s Winters gaan de liften al tussen drie uur en half vijf dicht, maar dat compenseren de Zweden met avondski. Er rest me net de tijd om voor het donker Copperhill Mountain Lodge te bereiken. Dat stijlvolle designhotel, aan de rand van het skigebied, is een fraai staaltje van geïntegreerde architectuur.

Ondanks zijn afmetingen valt het hotel, gebouwd op de terreinen van de oude kopermijnen, in een sobere combinatie van hout en glas, op een afstand nauwelijks te onderscheiden. Binnen in de enorme hal zetten de torenhoge granieten schouw en een in het oog springende koperen wand meteen de toon. De kamers zijn allemaal genoemd naar metaalsoorten, met een knipoog naar de mijn. Voor ons goud of brons, graag! Het oogt robuust zoals je van een berglodge mag verwachten, maar niet zonder raffinement. Eames, Starck, Dixon, en nog een rist Scandinaven en Italianen, zijn er onverbiddelijk op het appel in het decor.

Hoewel de verlichte hellingen uitnodigend fonkelen, moet de avondski het voor ons afleggen tegen een uitgebreide saunabeurt in de Level. Ook hier laat het skiresort zijn mondaine kant zien, zij het niet met krullen en frullen maar met de kracht van de Scandinavische eenvoud. Het weldadige effect van de natuur en de elementen staan voorop. Met zicht op de besneeuwde hellingen, fruit en sapjes à volonté, een hete saunabeurt en een uitstekende verwensessie door een ranke blondine, ben ben ik weer helemaal gecenterd en klaar voor een diepe nachtrust.

Zipping en stripping

Åre is een perfecte uitvalsbasis voor de wintersporter die niet elke dag willens nillens op de latten wil en kiest voor meer afwisseling op zijn wintertrip. Wie het even gehad heeft met ski, snowboard, langlauf, telemark, carving, of wie zelfs parapente en heliski even niet kan bekoren, kan zich beroepen op de Scandinavische klassiekers als sneeuwmobiel en hondensleden, of een rustiger plan B met wandelen, loungen, wellness en shopping in de hippe boetiekjes van het bergdorp. Ik val echter voor zipping! Een sportief ogende jongeman hijst me in een korset van riemen en klemmen en voor ik het goed en wel besef, zoef ik aan een stalen kabel tussen de dennenbomen.

Åre bezit de langste zippingbaan op Europese bodem met acht platforms. De eerste sprong is een makkie, maar hoe verder het parcours vordert, hoe meer mijn adrenalinepeil de hoogte wordt ingejaagd. Als ik ten slotte ondersteboven en achterstevoren langs de boomstammen scheer, gaat mijn hartslag helemaal door het lint, echter met een overweldigende WAW-Erlebnis als resultaat.

Dat enige buitenissigheid de noorderlingen niet vreemd is, getuigt Åre’s levendige nachtleven. Ondanks de vrieskou moeten skipak en winterkleding het ’s avonds afleggen tegen niemendalletjes en stiletto’s en zijn Abba-lookalikes  populairder dan ooit. Show en zang zitten nu eenmaal ingebakken in de Zweedse cultuur. Dat blijkt ook tijdens ons spektakel-etentje. Een stelletje leuk ogende kelners verwelkomt de gasten en ze leiden ons naar een feestelijke dis met glanzende luchters. Niets ongewoons op het eerste gezicht, tot de knappe kelners zich plots, tussen de soep en de patatten – of iets geraffineerdere gerechten – uit hun jasje bevrijden en hun stevig gebouwde torso ontbloten. The show is on!

Wat volgt, is een wervelende opeenvolging van dans, zang en hilarische persiflages met kleurrijke kostuums en settings, afgewisseld met een garnalensoufflé en een hertengebraadje. Al mijn vooroordelen ten spijt, geniet ik met volle teugen van het originele spektakel en de puike performers die, eigen aan Zweden, met hun verfrissende kijk op de wereld het leven verrassend aangenaam weten te maken.

Nog zoveel meer winterwonderlijks

Behalve glijden in de sneeuw is er nog veel anders te zien en te doen in Jämtland, de regio rond Åre.

  • De Åre Chocladfabrik maakt al 30 jaar zalige pralines gevuld met lokale ingrediënten zoals bosbessen, bramen en geitenkaas. arechokladfabrik.se
  • Met sledehonden de omgeving verkennen, kan natuurlijk ook. Vanaf € 93 voor een trip van 16 km. aresleddog.se
  • Avonturiers kunnen snowbiken, op snowmobile- safari of heliskiën. campare.se
  • Aan de langste zipline van Europa zoef je door de lucht met snelheden tot 70 km per uur op 60 meter hoogte aan de Black Line. Mag het wat minder adrenaline zijn, kies dan de Green Line. campare.se/en_GB/zipline

Skiën in Zweden: praktisch

ZO KOM JE ER

SAS brengt je vanuit Brussel via Stockholm naar Östersund in 4 uur vanaf € 294 heen en terug. Vandaar rij je in 1u20 naar Åre per trein of huurwagen.

Hotels, restaurants en bars zijn open in Zweden (maximum 8 gasten per tafel).

Bij het ter perse gaan was dit deel van Zweden code oranje en reizen erheen toegelaten, mits de nodige waakzaamheid. Of je in quarantaine moet bij terugkeer in België, hangt af van je gedrag ter plaatse (zelfevaluatie met het Passagier Lokalisatie Formulier). Check voor vertrek het advies van Buitenlandse Zaken.

flysas.com, diplomatie.belgium.be

SKIËN TOT IN MEI

Het skiseizoen in Åre loopt van half december tot half mei. In december en januari zijn de dagen er kort; daarna lengen ze sneller dan bij ons. In februari zijn de skipistes open van 9u tot 16u30, met daarna avondski van 18u tot 23u.

Er zijn in totaal zo’n 90 km pistes van alle skiniveaus. Een skipas kost € 52 per dag en geeft toegang tot de pistes van Åre, Duved en Björnen.

skistar.com, wintersport.be/skigebieden/are

STIJLVOLLE LODGES EN DESIGNHOTELS

De regio rond Åre was lang een kopermijngebied en graaszone voor rendieren. Met de aanleg van de spoorweg in 1882 kwamen ook de eerste toeristen afgezakt om er te genieten van de zuivere lucht en jachtpartijen. Rond 1900 ontwikkelde het zich tot een skistation en verrezen de eerste stijlvolle grand hôtels en berglodges. Tal van restaurants zijn ondergebracht in historische boerderijen en jachthutten, die betoveren met de typische Zweedse charme.

Ons favoriete hotel is de Copperhill Mountain Lodge, een erg comfortabel designhotel aan de voet van de piste. Het luxehotel beschikt over een restaurant, een spa en wellness. Skiverhuur ter plaatse.

Kamers vanaf € 142 voor 2 personen, copperhill.se

info: aresweden.com en visitsweden.com

Tekst: Kat De Baerdemaeker. Foto’s: Kat De Baerdemaeker e.A.

Meer lezen over reizen in 2021: