Omringd door de machtige Alpen behoort Turijn tot de mooiste steden van Italië. Met zijn prachtige architectuur en Italiaanse gastronomie kronen we Turijn als de elegantste citytrip. Droom alvast weg met deze reistips.

In de spotlights dankzij Måneskin

Rome, Napels en Milaan gaan doorgaans met alle aandacht van toeristen lopen, maar dankzij Måneskin staan de Italiaanse schijnwerpers dit jaar op een stad die het flink verdient, Turijn. Bekend van Fiat, denken velen dat dit een saaie industriestad is, maar niets is minder waar. De oude fabrieken zijn omgetoverd tot shoppingcentra, musea en woonwijken. Van oudsher is Turijn sierlijk, dynamisch, gevarieerd en authentiek, een van de mooiste steden van Italië. Je kunt er minstens even goed winkelen als in Milaan, onder 18 kilometer aan indrukwekkende gaanderijen. Snel erheen voor iedereen ziet hoe mooi het is!

Oog voor schoonheid

Het oude centrum bulkt van de elegante palazzo’s en parken. Turijn is de rijke hoofdstad van Piemonte en was trouwens ook de allereerste hoofdstad van de Italiaanse staat. Die grandeur is te merken als je door het centrum kuiert. Historische gaanderijen en grandioze pleinen geven de stad uitstraling; net als fantastische parken en barokke gebouwen zoals het Palazzo Madama en Palazzo Vernaria, bijgenaamd het Italiaanse Versailles. Van de Romeinse stadspoort Porta Palatina tot het Museo dell’Automobile vol zeldzame modellen, ze delen één ding: oog voor schoonheid. Daar geniet je ook van in logies met allure zoals het Turin Palace Hotel met dakterras (vanaf € 191 voor 2) of de vintage B&B via Stampatori (vanaf € 125 voor 2). Het kunstmuseum van de Agnelli’s zit op het dak van de oude Fiat-fabriek bij de testbaan in Lingotto. Genieten van het panorama daarboven en joggen op het dak kan ook als je in het NH hotel logeert.

Topadressen: Spektakel en aperitivo’s

Turijn is bekend als heimat van designicoon Fiat 500, maar ook van koffiebranderij Lavazza en van de verfrissende Martini ofte Vermouth di Torino. Hét symbool van de skyline is de Mole Antonelliana, de spitse toren priemt als een speld de hemel in. Nu huist daarin het Museo Nazionale del Cinema, over de Italiaanse filmindustrie. Probeer zeker ook een ticket te bemachtigen voor een ballet- of operavoorstelling in het gerenoveerde Teatro Regio di Torino, waar je je nestelt in een roodfluwelen zetel onder witte stalactieten voor een perfecte akoestiek.

Chocoholics flippen in de heimat van de gianduia. Een voltreffer ontstaan in de strijd tegen Napoleon: door het gebrek aan cacao werden er gemalen hazelnoten toegevoegd en dat was meteen een voltreffer. Nu kun je kiezen tussen vele vormen ervan: een reep vers afgesneden van een blok gianduia 1865 bij bedenker Caffarel, of de gianduiotto-pralines bij chocolatiers als Guido Gobino, of een kopje bicerin (warme choco in laagjes met melk en koffie) bij Pfatisch.

Leuke restaurantjes vind je in de charmante wijk Quadrilatero, zoals Casa del Barolo waar je een zwartetruffelmenu met uitstekende Piemontewijn kunt kiezen.  Er zijn tientallen markten vol geuren en kleuren, waaronder de grootste van Europa op Porta Palazzo. Voor gezellige jazzbars en een aperitief op z’n Italiaans (met een hapjesbuffet inbegrepen) zit je goed aan de Piazza Vittoria Veneto. Voor (window)shopping bij de luxemerken zijn de Via Roma en Piazza San Carlo de places to be. Meer winkelen en terrassen kan in de getransformeerde industriewijk waar nu het Parco Dora zit, met streetart en skatepark.

Doen rondom: hiken en paleizen bewonderen

Relaxen in het groen kan aan de oevers van de Po, in het uitgestrekte Parco del Valentino met daarin de prachtige fontein Dodeci Mesi en de hippe bar Fluido. Aan de overkant van de rivier schittert de  Superga-basiliek, de enige die uitsteekt boven het vlakke Turijn, met hikingroutes erheen. Ook de Villa della Regina, gebouwd voor de koninginnen van Savoie, is een geweldige plek om in het groen rond te struinen, op een heuvel met panoramisch uitzicht op de stad en de rivier.

Rondomrond liggen natuurgebieden. In de zuidelijke vlakte ligt het vroegere jachtdomein, nu natuurpark Stupinigi rond een rococopaleis met weergaloos rijkelijke plafonds en luchters. In het noordoosten is er het rustgevende groene gebied waar de Po en de Stura samenvloeien, met groene eilandjes. In het noordwesten grenst de stad aan het immens grote, ommuurde La Mandria-park.

Meer info via turismotorino.org

Lees ook:

Tekst: Evy Van Elsacker