Eco-trippen: 10 tips voor een reis met een lage impact op het milieu

Anne Drake

Of je het nu wil of niet, duurzaam leven is het nieuwe normaal. De meesten onder ons willen echt wel hun steentje bijdragen om hun ecologische voetafdruk te verlagen maar vragen zich af: “hoe doe je dat, kost dat niet veel geld of moet je daar niet veel tijd insteken?” In haar nieuwe boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ geeft Anne Drake tips om milieuvriendelijker door het leven te gaan. En de titel verraadt het al: neen, je hebt geen geitenwollen sokken nodig. Aan Feeling verklapt ze 4 dagen lang enkele van haar beste tips. Vandaag leert ze ons hoe we kunnen reizen met een lage impact op het milieu.

Hoe reis je op een ecologisch verantwoorde manier?

 

De meest ecologische reis is de reis die je niet maakt. Dat is niet echt wat je wilde horen, ik weet het. Reizen en ontdekken is een vast onderdeel van ons leven geworden. En eens je stukken van de wereld hebt ontdekt, smaakt dat natuurlijk naar meer. Geen nood: met deze tips maak je je trip zo duurzaam mogelijk!

Het mes snijdt trouwens aan twee kanten: als we niet meer op reis gaan naar het buitenland, dan is er minder CO2-uitstoot door minder transport. Dat is goed voor het milieu, maar veel landen leven van toerisme. Het is vaak de belangrijkste bron van inkomsten en dankzij het ecotoerisme hebben heel wat landen de mogelijkheid om de plaatselijke natuur en cultuur beter te beschermen. (Een belangrijk detail: massatoerisme ≠ ecotoerisme.)

10 tips voor een reis met een lage impact op het milieu

  1. Ecologisch reizen begint thuis, net voor je vertrekt. Vermijd sluimergebruik en trek alle stekkers uit het stopcontact. Ga je in de koele periode op vakantie, zet de verwarming dan op het minimum en sluit de waterhoofdkraan af om lekken te voorkomen. Haal je ijskast leeg. Hoe minder erin zit, hoe minder energie ze verbruikt.
  2. Kies bestemmingen die minder ver zijn. Voor een week platte rust in de zon hoef je niet naar de Caraïben, maar kun je evengoed naar Zuid-Spanje. Ook dichter bij huis valt er veel te ontdekken en beleven.
  3. Stort per vliegtuigreis een CO2-compensatie. Via greentripper.org steun je met je donatie (een democratisch bedrag) een duurzaam project in een ontwikkelingsland of groeiland.
  4. Maak zo weinig mogelijk tussenstops met het vliegtuig. Elke tussenstop verbruikt meer kerosine en betekent dus meer broeikasgassen in onze lucht.
  5. Logeer in een ecologisch hotel, camping of gasthuis. Deze accommodaties gaan duurzaam om met water, energie en afval. Ze steunen de plaatselijke bevolking en werken met lokale producten en bouwmaterialen, én zorgen voor werkgelegenheid. Check het uit via greenkey.global.
  6. Eet en koop lokaal. Ga voor meer beleving door je onder te dompelen in de plaatselijke cultuur en eet in lokale eettentjes in plaats van in internationale ketens. Koop geen ‘made-in-China’-souvenirs, tenzij je in China bent. Hoeveel leuker en origineler is het om iets van de lokale bevolking te kopen? (Uiteraard koop je geen zeesterren, schelpen, koraal, ivoor of tanden van roofdieren – just to be sure.)
  7. De kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in je hotelkamer zorgen voor bergen plastic afval. Hoe verfrissend ze er ook uitzien, weersta de drang om ze te gebruiken en zo de productie ervan te blijven stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met je eigen verzorgingsproducten.
  8. Doe alsof je thuis bent: wees op vakantie even zuinig met energie en water, en gebruik je handdoek meer dan één keer.
  9. Leave no trace, ofte: laat niets achter buiten je voetsporen.
  10. Minder ‘eco’, maar daarom niet minder belangrijk: wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen. Ga niet naar shows met dieren, maak geen olifantenrit of ga niet op de foto met een aapje. Het lijkt onschuldig, maar helaas gaat aan deze activiteiten veel dierenleed vooraf. (Hier lees je er meer over.)

Meer over reizen:

Partner Content

Gesponsorde content