Net als eten en wonen heeft reizen een impact op het milieu. Gelukkig zijn er veel manieren om je ecologische voetafdruk minimaal te houden. En dat kan ook als je van luxe houdt.

1. Zomer zonder vliegen

Het elektrische vliegtuig bestaat al: de Pipistrel Alpha Electro is geluidsarm en produceert nul CO2-emissie. Helaas is het nog lang wachten op de commerciële versie. Tot dan is vliegen erg milieubelastend. Op een tripje naar Zuid-Spanje produceer je een half ton CO2, wat gelijkstaat met 5.251 keer de wasmachine opzetten, 1.802 douchebeurten van 10 minuten en 1.915 dagen tv-kijken. En dat terwijl de vluchtfrequentie van vakantiegangers elk jaar met zo’n 10% stijgt, vooral door verre vluchten. Met slimme apps zoals Greenseat.nl bereken je vlot je CO2-uitstoot en kun je evalueren welk transportmiddel het CO2-zuinigst is voor je volgende reis. Onder de 1.000 km zal de auto of de bus vaak een milieuvriendelijkere keuze zijn.

Vlieg je toch, dan is een directe vlucht de beste keuze, zonder tussenstops. De milieuschade kun je beperken door een bescheiden som te storten aan een organisatie die CO2-opname regelt. Voor een vlucht naar Zuid-Spanje heen en terug is dat 18 euro. Daarmee plant Treecological bomen die (weliswaar over een groeitijd van 20 jaar) het CO2 absorberen dat jouw reis met zich meebracht. FlyGreen compenseert je uitstoot zelfs gratis, het volstaat via hen vliegtickets te kopen.

Bij sommige touroperators, zoals Askja, Sawadee en SNP zit de CO2-compensatie al in de prijs van je reis. Doe je liever zelf iets? Je kunt uit eigen initiatief je aantal vluchten beperken. Helemaal niet vliegen zoals Bond Beter Leefmilieu aanraadt. Of de ene zomer wel, de andere niet. Met de uitstekende test van Milieu Centraal kun je je reis compenseren door je gedrag thuis te veranderen en een aantal weken met het openbaar vervoer naar je werk te gaan, bijvoorbeeld. Of thuis andere CO2-besparende maatregelen te nemen. Ook de Belgische app For Good helpt je feilloos CO2 te besparen.

GREENSEAT.NLTREECOLOGICAL.BE FLYGRN.COMASKJA.NLSNP.NLSAWADEEREIZEN.BEMILIEUCENTRAAL.NLFORGOOD.ECO

2. Puur op natuurkracht

Genieten kan perfect zonder motor. Op eigen kracht, gebundeld met die van de natuur, beleef je de mooiste momenten. Een wandelvakantie met logies in charmehotels en stops in lokale restaurantjes boek je o.a. in Toscane, Bourgondië of Marokko, met Anders Reizen. Met e-bikes door de heuvels bij Alicante of fietsen langs rijstvelden in China doe je met Eigenwijze Reizen. Koersen door de valleien van de mooie Yorkshire Dales kan met Ecktiv.

De Franse Belambra Clubs leren je stand-up paddlen in de Landes, surfen in Baskenland of duiken in Corsica. Bij Club Med zijn ook volop sportieve mogelijkheden in de prijs inbegrepen, onder meer in de vernieuwde Club Da Balaia met ecopool in Portugal. Adrenalinekicks krijg je van wildwaterraften, parapente of canyoning met X-adventure in de Pyreneeën.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Luxelovers gaan aan boord voor een zeiltocht naar bloemeneiland Jersey met Offshore Yacht Charter. Je kunt een eigen zeilboot charteren of gewoon meevaren. Sardinië is ideaal om aan te leggen in luxejachthavens en schitterende baaien te ontdekken met Zeilnet (€ 780 per week zonder transport). Of je kunt inschepen op een gulet van SCIC-sailing langs de Turkse kust. Zelfs cruiseschepen kunnen ecologischer varen als de zeilen opengaan van de vier- of vijfmasters van rederij Starclippers. Of wanneer de zeilen gehesen worden van Le Ponant of de Club Med 2, waarmee je de elegantie van een privézeiljacht ervaart op de Middellandse Zee.

ANDERSREIZEN.BEEIGENWIJZEREIZEN.NLECKTIV.NLBELAMBRA.BECLUBMED.BEX-ADVENTURE.BEOFFSHORE-YACHTCHARTER.COMZEILNET.NLPONANT.COMSCICSAILING.EUSTARCLIPPERS.COM

3. Plastic, pas chic

Die plasticsoep in onze zeeën en woestijnen is ook voor de toerismesector een drama. Gelukkig bannen steeds meer landen en hotelketens wegwerpplastic. Rietjes, plastic bestek en wegwerpborden zijn in de Europese Unie verboden vanaf 2021. In Aruba is een verbod op wegwerpplastic ingegaan. Kenia heeft plastic zakken verboden, met straffen tot 4 jaar gevangenis of 40.000 dollar boete.

Ook hotelketens zoeken alternatieven. De Iberostar Group, met 114 vier- en vijfsterrenhotels in 17 landen op 3 continenten, bant overal rietjes en wegwerpzakken. De 5.400 InterContinental Hotels bannen plastic lepeltjes en rietjes.

Badkamerproducten ontspringen de dans voorlopig. Gelukkig vind je in steeds meer hotels een tapsysteem aan de wand voor zeep en shampoo. Je eigen producten meebrengen is ook een goed idee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Flesjes en bekertjes zijn nog een groot probleem. Daarom neem je best zelf je waterfles mee, zoals de Dopper. Gefilterd Vero-water wordt al gebruikt in luxehotels en Michelinsterrenrestaurants wereldwijd. Ook de cruiseschepen van Regent Seven Seas serveren het aan boord.

ARUBA.COMMAGICALKENYA.COMIBEROSTAR.COMINTERCONTINENTAL.COMDOPPER.COM VEROWATER.COMRSSC.COM

Nog meer eco-tips ontdekken? Koop dan zeker hét eco-nummer van Feeling. Nu in de winkel.

Nog meer duurzame tips: