Online coördinator Robine ging voor het eerst op cruise: “Heerlijk om slapend van bestemming naar bestemming gevaren te worden”
Feeling.be-coördinator Robine was tot voor kort een cruisemaagd, tot ze daar met cruisemaatschappij MSC verandering in besliste te brengen. Ze trok per cruiseschip naar verschillende Canarische eilanden en Madeira. Van Tenerife over Gran Canaria en Fuerteventura tot Funchal, Robine neemt je mee op haar eerste cruise.
De een was jaloers op mijn nakende eerste cruise-ervaring, de ander moest giechelen bij de gedachte alleen al aan een dertigjarige tussen een veelvoud van den OKRA (Vlaamse vereniging voor senioren, red.) en ik was voornamelijk benieuwd. Afgezien van flarden die ik erover zag in De Verhulstjes (die in het vijfde seizoen op cruisereis trokken met MSC, red.), wist ik helemaal niet wat te verwachten toen ik het vliegtuig opstapte richting Tenerife, de startplaats van onze cruisereis. En zo neem ik jullie ook mee in mijn ervaringen als first time cruiser, vol onwetend enthousiasme.
De een was jaloers op mijn nakende eerste cruise-ervaring, de ander moest giechelen bij de gedachte alleen al aan een dertigjarige tussen een veelvoud van “den OKRA”.
DAG 1: aankomst in Santa Cruz de Tenerife
Ik had er nog niet bij stilgestaan, maar het is heel gebruikelijk om een vliegtuig te nemen naar de vertrekplaats van je cruisereis. In ons geval was dat het Canarische eiland Tenerife. Bij aankomst ben ik meteen gigantisch onder de indruk van hoe groot het schip is. En toch verzekert een van de MSC-medewerkers me dat we ons op een van hun kleinste cruiseschepen bevinden. Met een lengte van 275 meter en meer dan 2600 passagiers aan boord, leek de MSC Opera mij een gigantische gust, maar het is dus slechts een kleine garnaal in de wereld der cruiseschepen.

De hoeveelheid indrukken die die eerste dag op een cruiseschip op je afkomen, zijn moeilijk te verwoorden. De rondleiding op het schip moet gemakkelijk twee uur in beslag genomen hebben. Passeerden de revue: heel wat restaurants, bars, lounges, een fitnessruimte, kinderopvang, wellness, massage-, kap-, manicure- en pedicuresalon, verschillende zwembaden, een theaterzaal, casino, verschillende winkels waar je tijdens het varen duty free kan shoppen, een pizza- en smoothiestand, hamburgerkraam, een minigolf op het dek van de twaalfde (!) verdieping... om nog maar te zwijgen van de meer dan duizend kajuiten waar de reizigers in slapen.

Ervaren cruisereizigers lachen hier vast eens mee, maar zo’n cruiseschip is voor mij een eersteklas doolhof. Ik verdwaalde elke dag minstens drie keer – ik wou dat dit overdreven was – en zelfs de vele plattegronden in de gangen konden er geen beterschap in brengen. Wie bang is op zo’n cruiseschip weinig beweging te krijgen: inclusief verdwaalsessies valt het reuze mee. Mijn stappenteller klokt elke dag af op rond de 8000 stappen. Na ons eerste diner in een van de vele à-la-carterestaurants, zet het schip koers richting Las Palmas de Gran Canaria.

DAG 2: Las Palmas de Gran Canaria
’s Morgens vroeg meren we aan op Gran Canaria, al heb ik die aankomst zelf niet bewust meegemaakt. Pas toen ik mijn weg naar het ontbijtbuffet aan het zoeken was, merkte ik dat we plots in een andere omgeving waren. Heerlijk, zo van bestemming naar bestemming gevaren worden zonder dat je het goed en wel beseft, laat staan er iets voor moet doen. Na het uitgebreide ontbijt (met echt álles wat je buikje maar kan begeren) vertrekken we naar onze eerste excursie op Gran Canaria.

Onze bijzonder enthousiaste gids vertelt uitgelaten over de geschiedenis van de stad en de vele monumenten die Gran Canaria rijk is. Vooral de imposante Parroquia de San Juan Bautista in Arucas laat een geweldige indruk na... en ook de Basiliek van Teror die Virgen del Pino, de patroonheilige van het eiland, vereert is de moeite waard. Al moest die laatste bijna de duimen leggen voor de papas arrugadas con mojo rojo (gezouten krielaardappeltjes met een soort pikante looksaus, red.) die we nadien op een plaatselijk terrasje in Teror bestelden. 😉 Ik kocht meteen een potje mojo rojo in de supermarkt als souvenir.

Deze excursie hield enorm veel rekening met mensen die wat minder goed te been zijn – er werd telkens gezegd hoeveel meter we zouden wandelen als we een stop maakten – wat de gemiddelde leeftijd van de excursisten ook meteen een stuk verhoogt. Het is weleens fijn om niet van hot naar her te moeten lopen en een eiland aan een rustig tempo te ontdekken, maar ik kijk toch al uit naar het jeepavontuur dat ons morgen te wachten staat. Na nog wat vrije tijd aan boord, is het alweer tijd voor de apero en een uitgebreid diner in een van de restaurants. ’s Avonds vertrekken we naar het volgende eiland: Fuerteventura.
Mijn favoriet moment van de dag? De papas arrugadas con mojo rojo die we op een plaatselijk terrasje in Teror bestelden.
DAG 3: Puerto del Rosario in Fuerteventura
Vandaag staat er een avontuurlijke jeeptocht in Puerto del Rosario op de planning. En om eerlijk te zijn keek ik wel uit naar een dag vol prachtige uitzichten die geen uitleg van een gids behoeven. Na een stevig ontbijt vertrekken we naar wat de mooiste panorama’s van de hele reis zullen worden – afgezien van de nachtelijke uitzichten vanuit mijn kajuit. De tour neemt ons mee op een avontuurlijke jeeprit door het ruige landschap van Fuerteventura. Vooral Playa del Aguila, een prachtig strand in de vorm van een adelaarsvleugel, laat een enorme indruk achter. Het is niet aangeraden om de tocht met een huurauto te doen omdat de ondergrond niet al te vriendelijk is voor reguliere autobanden. De jeep is dus welgekomen!

We vertrekken vandaag iets vroeger dan gewoonlijk uit de haven van Puerto del Rosario. Waar ik de afgelopen nachten als een blok in slaap viel en amper besefte dat we aan het varen waren naar de volgende bestemming, voel ik me nu een beetje licht in het hoofd tijdens het diner. De misselijkheid blijft achterwege, die krijgt geen kans op zo’n gigantisch schip, maar ik voel wel dat ik sneller moe word dan de vorige avonden. Tijd om mijn kajuit op te zoeken! De derde en laatste nacht aan boord sliep ik alweer als een roos.

DAG 4: Funchal, Madeira
Tijdens het ontbijt zijn we nog steeds aan het varen en ondertussen is mijn lichaam er helemaal aan gewend. De klop van de hamer die ik gisteren kreeg, is helemaal verteerd. We komen aan in de haven van het Portugese eiland Madeira. Tijd om uit te checken en naar de laatste uitstap te vertrekken!

Deze panoramische tour begint bij het uitkijkpunt Pico da Torre, gevolgd door een rit naar Cabo Girão, de op één na hoogste zeeklif ter wereld. De durvers kunnen er zelfs over de glazen vloer wandelen, een uitzonderlijke ervaring. In Ribeira Brava, een charmant stadje in het zuidwesten van Madeira, is het dan eindelijk zover: na enkele lokale winkeltjes te bezoeken, bestellen we een pastéis de nata bij onze koffie. Het lokale gebakje kan uiteraard niet ontbreken nu we ons op Portugese grond bevinden. De ideale afsluiter van mijn eerste cruise-ervaring!

Elke dag afsluiten met een heerlijk driegangendiner was een waar feest. Eend, ceviche, pompoenrisotto... We kregen telkens een andere menukaart voorgeschoteld.
Een deel van mijn vooroordelen over cruisereizen heb ik met veel overtuiging overboord gegooid. Ik had helemaal niet het gevoel dat er alleen maar bejaarden aan boord waren en ik heb elke dag beslist meer beweging gehad dan op een doordeweekse dinsdag. En terwijl ik mijn voeten de eerste avond met niet al te hoge verwachtingen onder tafel schoof, heb ik elke dag bijzonder lekker gegeten.

Het allergrootste voordeel? Zonder twijfel de waanzinnige uitzichten en het slapend naar nieuwe bestemmingen gevaren worden. Het minpunt bij uitstek? Voor iemand die héél erg veel van mooie interieurs houdt, is er geen inspiratie op te doen in de MSC Opera. Het schip is slechts twintig jaar oud, maar werd wel à la Titanic ingericht. Lees: gouden details, oubollige tapis-plains en schreeuwerige meubels... een aparte interieurstijl die dan weer wel bijdraagt aan de totaalervaring. En ik moet je natuurlijk niet vertellen dat een reis op een cruiseschip mét twee vluchten een zware impact heeft op je ecologische voetafdruk.
Let’s talk about food
En dan is er nog een zéér belangrijk aspect dat ik tot het einde gehouden heb. Iets dat zich als een rode draad door al mijn vakanties wurmt, is het lekkere eten. Een vakantie is pas écht geslaagd als ik er heb kunnen genieten van de lokale lekkernijen. Omdat we in een paar dagen tijd op verschillende eilanden voet aan wal zetten, heb ik heel wat lekkers naar binnen kunnen spelen. Van de fantastische lokale pimientos de padrón en papas arrugadas con mojo rojo tot de verplichte pastéis de nata op Portugees Madeira, die lokale lekkernijen maakten van mijn eerste cruise-ervaring ook meteen een culinaire reis.

En ook op het schip was het mateloos genieten in de vele restaurants aan boord. Voor het ontbijt kan je à la carte (eggs benedict met een portie zalm on the side!) in een van de restaurants de voeten onder tafel schuiven of naar hartenlust opscheppen aan het verzorgde ontbijtbuffet. ’s Middags maakte ik doorgaans een salade deluxe van het lunchbuffet en als ik nog een klein hongertje had, durfde ik weleens een cheeseburger te bestellen als vieruurtje. Elke dag afsluiten met een heerlijk driegangendiner was een waar feest. Eend, ceviche, pompoenrisotto... We kregen telkens een andere menukaart voorgeschoteld. Van een beperkte kaart, een van mijn vooroordelen, was er absoluut geen sprake. Én er wordt 24/24 verse pizza gebakken in de steenovens aan boord! Ja hoor, een foodie als ik komt aan zijn trekken tijdens zo’n cruisereis.
Praktisch
Ontdek hier meer over de MSC-cruisereizen naar de Canarische eilanden en Madeira en bekijk alle cruises op msccruises.be.
Meer reistips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier