Met deze grijze dagen lijkt de zomervakantie nog heel ver weg. Toch is het nooit te vroeg om al te dromen, zeker niet als je geld wilt besparen. Want wie op tijd tickets boekt, is vaak goedkoper gesteld. Maar wat is nu eigenlijk de beste periode?

Alles heeft te maken met de manier waarop maatschappijen hun prijzen bepalen. Die worden gekozen op basis van het consumentengedrag om zo een zo hoog mogelijke omzet te behalen. De prijzen veranderen continu, te lage prijzen zijn slecht voor de omzet, te hoge prijzen maken dat consumenten naar de concurrentie stappen. Een moeilijk proces dus. Boek je vroeg, dan is de prijs vaak nog laag omdat er veel zitjes vrij zijn. Daarna gaan de prijzen vaak omhoog.

Uit onderzoek van de vergelijkingsstie Tix.nl blijkt dat je de goedkoopste tickets boekt tussen oktober en januari. Na januari beginnen de prijzen te stijgen. Het onderzoek werd gespreid over drie jaar om een zo goed mogelijk beeld te hebben. Bovendien werden zakelijke reizigers uit de test gefilterd door enkel reizigers die met minstens 2 personen en voor minimum 5 dagen reisden.

Volgens  Jean-Pierre van der Rest, hoogleraar Bedrijfswetenschappen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, is er een logische verklaring voor. “Het gaat om producten met een beperkte levensduur. Net als bij tomaten die gaan rotten, heeft het verkopen van vliegtickets of hotelovernachtingen het nadeel dat de tijd verstrijkt. Iedere dag dat je niet verkoopt, is een dag minder om te verkopen”, legt Van der Rest uit. 

Snel boeken is dus de boodschap! 😉

Meer over reizen: