Het eiland van de Bourgondiërs, zo noemen de Denen hun zonnigste plekje. Bornholm, eeuwenlang de speelbal tussen Zweden en Denemarken, is vandaag een trekpleister voor al wie houdt van nordic cuisine, kliffen en stranden, artisanaal design en lange dagen.

Een levensecht sprookje

Als een Deense spion ligt Bornholm vooruitgeschoven in de Baltische Zee, tussen Polen en Zweden in. Ronde kerktorens en houten huizen met puntdaken zijn typisch, met een Scandinavisch strak interieur. Vele ervan zijn te huur als vakantiewoning. Het landschap is very instagrammable en gevarieerd. Een fotostop waard is de Echovallei in het woud, het Opaalmeer bij Sandvig, de waterval Stavehøl bij Melsted in de vallei en de Heiligdomsklif tussen Tejn en Gudhejm.

Bornholm

Het zuiden biedt duinen en zandstranden, de noordkust is rotsachtig, met spectaculaire kliffen. Daartussenin ligt het sprookjesachtige bos Almindingen, het grootste van Denemarken, met rotsen, meren en watervallen. Met een lengte van 40 km en een breedte van 30 km is het perfect doenbaar om dit eiland per fiets te ontdekken, over 150 km paden. De dorpen zijn stuk voor stuk pittoresk, met als allermooiste de havenstadjes Gudhjem, Svaneke, Nexø en het piepkleine, rustige Sandvig. Overal langs de baan bieden de locals in onbemande kraampjes hun groenten en fruit aan, eieren, zelfs huisgebreide vestjes en dekentjes; ze rekenen op je eerlijke betaling.

Bornholm

De ronde kerken, karakteristiek voor middeleeuws Scandinavië, zijn perfect intact gebleven op Bornholm. Oorspronkelijk deden ze dienst als verdedigingstorens in de 12de eeuw. De mooiste zie je in Østerlars. Aakirkeby ligt in het binnenland en is gebouwd rond de opvallende kerk met een dubbele toren. Nog een aanrader is de reusachtige vesting Hammershus. Deze ruïne dateert uit 1575 en ligt op een heuvel aan het water. Ook de rokerijen zijn bijzonder. Versgerookte haring kun je proeven in een van de rokerijen, er zijn er nog een twaalftal.

Van een picknick tot fine dining

Bornholm

Versgerookte haring kun je proeven in een van de rokerijen, er zijn er nog een twaalftal. In Hasle staat een van de laatste met hun bijzondere schouw, waar de haring op spiesen wordt gerookt boven elzenhout. Haring is populair op smørrebrød. Op Bornholm eten ze hem graag als Sol over Gudhjem, met gesnipperde ui, radijs, bieslook en rauwe eidooier op een snee roggebrood. Voor een snelle hap zit je goed in hippe eetcafés als Norresan in de oude haringrokerij van Gudhjem en Bay Frost boven de juwelier van Svaneke.

Bornholm

In toprestaurant Kadeau kunnen foodies een parade van verfijnde lokale combinaties proeven. Zoals tapijtschelpen met walnoten en vlier. Makreel met pickles en roggebrood. Oesters met bloemkool en zuurkool. Varkensvlees met paddenstoelen en rode vruchten. Bessen met room en rozenbottel. Bijzondere ijsjes op basis van fruit en groenten proef je bij Kalas in Sandvig. Dorst gekregen? Je kunt overal een lokaal biertje drinken op een van de vele terrassen.

Kunst, keramiek en glas

Alleen al voor de ligging aan de kliffen is het Bornholms Kunstmuseum een ommetje waard. Er hangt werk van de Bornholmschool en de architectuur is ook bijzonder: het is gebouwd op een bron en er stroomt water door het museum. In de herfst vindt er om de twee jaar de Bornholm Biënnale rond keramiek en glas plaats. De editie van dit jaar is door corona verzet naar 2021. Glas en keramiek zijn de specialiteiten van de ambachtslui op het eiland. In de ateliers in Svaneke, Nexø en Rønne kun je hun werk van topniveau bekijken en kopen. Zoals de ontwerpen in witte klei van Hejdesign en de ingetogen serviezen van Sarah Oakman. Handgeverfde wol ten slotte vind je bij Fredsminde Unika Design in Klemensker.

Logeren in Scandinavisch design

Veel van de kleurrijke huizen worden verhuurd als vakantiewoning. Binnenin zijn ze Scandinavisch strak en wit, zoals de woning in Bakkehøj (vanaf a 446 voor 6 personen per nacht), in Allinge (vanaf € 1.344 voor 8 personen) en in Sandkås (vanaf € 890 voor 6 personen). En bijna altijd ligt de kust op wandelaftand. Boeken kan via Feriepartner, Dansommer en Novasol. Designlovers slapen op twee oren in boetiekhotel Nordlandet in Allinge, met zicht op zee. Kamers vanaf € 2018 voor 2 personen.

 

Meer over reizen en weekendjes weg: