Zin om erop uit te trekken deze zomer? Ga dan met de camper op reis. Wij zetten enkele belangrijke adviezen op een rijtje voor een geslaagde motorhomevakantie.

1. Kies een camper die bij je past

Hoe ver ga je rijden? Hoeveel mensen gaan er mee? Hoeveel comfort wil je? Dat zijn allemaal factoren waar je goed over moet nadenken alvorens je een camper huurt. Lijst alles op en ga dan op zoek naar de juiste motorhome.

2. Oefening baart kunst

Een camper is geen auto. Rijden met een motorhome is als rijden met een groot busje: groter, zwaarder, minder vinnig en vooral kwetsbaarder dan een personenauto. Daarom oefen je best even vlak voor je vertrekt. Test de remmen, parkeren en wen aan hoe de camper reageert. Veiligheid boven alles!

3. Hier naar links?

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Stippel daarom ruim op voorhand de route uit die je wil volgen tijdens je motorhomevakantie. Wil je een mooie route? Snelle route? Binnendoor of via de autosnelweg? Bovendien doe je er waarschijnlijk langer over dan de GPS aangeeft. Calculeer dus altijd extra tijd in.

4. Slaapplaats gezocht

Als je toch op zoek bent naar een goeie route, hou dan meteen ook rekening met camperplaatsen. Waar mag je staan? Waar kun je overnachten? Zijn er ergens op de route campings? In Europa vind je vaak staanplaatsen voor motorhomes met speciale voorzieningen (aansluitingen etc.) Tip: Zet je camper met de neus in dezelfde richting als de andere. Zo slaan je deuren niet open aan dezelfde kant als die van je buur.

5. Tijd en moeite gespaard: huur bij aankomst

Erg handig is bij aankomst in je vakantieland een camper huren. Daar kun je ineens potten en pannen en linnen bij reserveren. Verhuurders zoals Travelhome bieden campers in 25 landen binnen en buiten Europa, van Italië tot Nieuw-Zeeland.

6. Van thuis uit: rekening houden met alles

Vertrek je van bij je thuis, dan voorzie je zelf je camper van keukengerei en bed- en badlinnen. Je kunt overal in Vlaanderen een professionele verhuurder vinden. Reken vanaf zo’n € 70 per dag voor een comfortabele camper, de luxemodellen kosten snel € 100 of meer per dag. Hou ook rekening met je benzine- en tolkosten onderweg, die hoger liggen dan voor een auto.

Huren kan o.a. op urbanoverhuur.be, vanomobil.be, antwerpmotorhomes.be, dicar.be  

7. Toch eentje kopen?

Ben je fan geworden en wil je een motorhome kopen, dan is het nuttig je licht op te steken van 21 tot 25 oktober op Mobicar, de jaarlijkse beurs voor motorhomes en caravans. Je ziet er motorhomes in alle soorten, van basic vans tot superdeluxe motorhomes met eilandbed, douche, toilet, keuken, airco en zonnepanelen.

8. Ready, set… relax!

De allerbelangrijkste tip die we kunnen meegeven is: geniet! Een campervakantie is bedoeld om te profiteren van de natuur en mooie plekken te ontdekken. Laat de stress van je afglijden en geniet met volle teugen van je eigen vakantiehuis op wielen.

Leuke gadgets voor een roadtrip in stijl

Speaker

Marshall Stockwell, € 149. Shop hem hier

Travel kit

Aesop departure travel kit, € 53. Shop het hier.

Handige toilettas

Juttu, € 34,99. Shop hem hier. 

Houten strandstoel

Weltevree, € 198. Shop hem hier.

Beach bag

Samsoe Samsoe, € 59,95. Shop hem hier.

Houten handspiegel

Zone, € 13,95. Shop het hier. 

Parasol met bloemetjes

HK Living, € 295. Shop hem hier.

Zonnebril

Ace And Tate, € 100. Shop hem hier. 

Survival kit

Gentlemen’s Hardware, € 19,95. Shop het hier. 

Lantaarn

Rivièra Maison, € 139. Shop het hier. 

Fototoestel

Fujifilm Instax, € 129. Shop hem hier.

Plaid

Malagoon, € 49,95. Shop het hier.

Ultieme playlist

Indie Rock Road Trip, via Spotify.

Door Evy Van Elsacker, Hanne Vlogaert en Margot Pinceel.

Meer lezen over reizen: