Van groene bossen tot opmerkelijke watervlaktes en fietspaden op grote hoogte: 5 natuurparels in Limburg die je niet wil missen.

5 x de natuur opzoeken in Limburg

1. Dwars door de boomtoppen

In Bosland zijn er ontelbare mooie plekken waar je tot rust kan komen of in een hangmat kan luisteren naar het ruisen van de wind door de bomen. Bosland is ook de thuishaven van ‘Fietsen door de Bomen’. Aan knooppunt 272 trap je door de kruinen van de bomen, tot 10 meter hoog! Een sensationele fietsbeleving die al je zintuigen prikkelt. Je beleeft het bos vanuit een ander perspectief. En dat dankzij een iconische cirkelvormige brug die geleidelijk stijgt. Maak zeker een leuke foto en post hem met #FDDB.

2. De vallei van de Zwarte Beek in Beringen

De natuur heeft een helende kracht. Dat voel je in dit bijzonder stukje Limburg. De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt daarna doorheen Beringen naar Lummen. Naast een beek die roestbruin kleurt door een ijzerrijke ondergrond, herbergt de vallei ook tal van authentieke landschappen. Op de flanken van de vallei vind je kleurrijke weides, akkers, knoteiken en houtkanten. Onderaan de vallei is het landschap vochtiger, met als resultaat een arsenaal aan hooilanden en moerasbossen. Samen vormen die soort van reuzenspons van wel 8 meter dik: een unicum in Vlaanderen én in heel West-Europa trouwens.

3. Uitkijken over plassen en savanne

Ook in Lommel kan je terecht voor een uitzicht vanop grote hoogte. Pal tussen de bossen en plassen van de Lommelse Sahara, staat er een 30 meter hoge uitkijktoren. Wie tot boven geraakt heeft een prachtig zicht op de omliggende zandduinen, het stilstaand water van het opmerkelijke natuurgebied en dat van tal van andere omliggende plassen.

Een fervent ruiter? Dan is deze regio in Noord-Limburg zeker iets voor jou: er loopt immers een uitgebreid ruiter- en menroutenetwerk door de streek. Naast een aantal locaties waar je paarden kan huren zijn er ook tal van paardvriendelijke cafés en logeerplekken die je trouwe knol met liefde een nachtje op stal zetten.

4. Wilde riviernatuur in de Maasvallei

Pal op de Belgisch-Nederlandse grens drijft de indrukwekkende regenrivier De Maas een wig tussen beide Limburgen. De grillige rivier zorgt er voor een gevarieerd landschap van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindwallen. Die worden aan elkaar gelapt door een mooi en uitgebreid snoer van Maasdorpen. De vele watervlaktes en plassen die er liggen zijn een lieve lust voor water- en trekvogels.

Naast natuurliefhebbers, komen trouwens ook kunstfanaten er aan hun trekken: in samenwerking met Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur – zullen verschillende kunstenaars de Maasvallei de komende jaren ontdekken en er onder het mom van ‘kunst in de open ruimte’ een werk neerzetten dat perfect blend met de omgeving. Het thema van dat project: ‘de verbindende Maas’.

5. Bondi Beach in Terhills

Zegt de laid-back vibe en de ontspannen mentaliteit van het gebronzeerde surfersvolkje in Australië je wel wat? Dan moet je in Cablepark Terhills zijn. Je kan er immers niet alleen urenlang de ongerepte natuur van het Nationale Park intrekken, of een drankje nuttigen aan de sferige strandbar: je kan ook het water óp voor een rondje waterskiën of wakeboarden. De leuze van Terhills is ‘Feel the heartbeat of nature’. Want hier beleef je elk moment, elk avontuur op het ritme van je eigen hartslag.

Meer lezen over staycation en natuur:

Openingsbeeld: Terhills