Zin om België nog wat beter te leren kennen? Ook veel kleinere steden hebben heel wat moois te bieden. Vandaag ontdekken we het pittoreske Kortijk.

Er beweegt wat aan de Leie. In Kortrijk, het hart van de textielstreek, zijn veel genietersadressen bij gekomen, prettige pauzes wanneer je de stad bezoekt. De verlaagde Leieboorden vormen een nieuwe hotspot, omsingeld door het mooiste wat de stad te bieden heeft. Je hebt er zicht op de Broeltorens, die ooit de stad beveiligden en nu iconische stadsmonumenten zijn. Maar ook een belfort, een begijnhof, het vlasmuseum Texture, en herinneringen aan de Guldensporenslag; het is er allemaal. Je loopt van de ene kant van de Leie naar de andere over de Broelbrug uit 1385. Op het Buda-eiland tussen de twee armen van de rivier waai je uit en ontdek je eigenzinnige kunst in BuBox en de Budafabriek.

De beste adressen in Kortrijk volgens local Véronique

Véronique Peenen runt de luxueuze bed & breakfast Broel 4 en geeft haar gasten graag tips.

Troef: “Kortrijk is een stad op mensenmaat, en biedt een ideale mix aan kuieren, winkelen en cultuur snuiven. Deze zomer beleef je in Kortrijk bijvoorbeeld het kunstproject Paradise, een gratis interactieve expo.”

Lekkers: “Restaurant Vier is gastronomisch en betaalbaar. Ook het kader is tof: een hip ingerichte oude kloostergang. Op weekdagen zit je goed in De Garage. Daar mag je eenvoud met een ziel verwachten.”

Beeld: Restaurant Vier

Mooie B&B’s: “Wij zijn met volle goesting verhuisd naar een stukje erfgoed, de geklasseerde brouwerij Tack. Daar bieden we nu vier boetiekkamers aan in de vorm van B&B Broel 4, aan de verlaagde Leieboorden in de schaduw van de Broeltorens. Onze gasten voelen zich direct thuis. Dat komt natuurlijk ook door de tuin, en het zonneterras aan de Leie.”

Beeld: Broel 4

Place to be: “Aan de Leieboorden valt altijd wel wat te beleven, te eten of te drinken. Je kunt er zalig kuieren langs het water. In de zomer zit je met je tenen in het zand op Buda Beach langs de Leie. Om te shoppen zit je goed in winkelcentrum K in Kortrijk, maar zeker ook in de verkeersvrije straten, zoals bij Oes en Byttebier. In de Doorniksewijk vind je topmodeboetieks zoals Enfin, conceptstore Joanne Vanden Avenne en schoenenparadijs Victor Victoria. Voor mannen is er moois in de Leiestraat.”

Beeld: Enfin

Zeker zien: “Volg de ZieMie-route. Twintig beeldjes aangevuld met poëzie brengen je in onverwachte hoekjes van de stad.”

Uitwaaien: “Ten zuiden van Kortrijk, rond Bellegem, ligt een mooi en rustgevend heuvellandschap. Daar gaan wij graag wandelen en fietsen. Een aanrader is de wandelroute Omer vander Ghinste van 9 km, met vertrek en aankomst aan de brouwerij. Wil je graag varen op de Leie? Wij verhuren met Bboat luxe motorjachten; je vertrekt uit Kuurne.”

Meer info hier.

Door: Evy Van Elsacker.

Meer uitstapjes: