Eigenlijk niet van plan om deze zomer op het vliegtuig te stappen? Misschien moet je daar toch nog maar eens over nadenken, want het gerenommeerde party-island Ibiza heeft wel erg veel troeven in de aanbieding. Waarom lifestyle-journaliste Anne Poelmans geen jaar rondmaakt zonder naar haar second hometown te trekken? Dat vertelt ze in haar travelbookI never believed in Love at first Sight until I saw Ibiza‘. Een paar niet te missen tips voor een tripje naar het Spaanse eiland op een rijtje.

1. Ibiza calma: zonsondergang vanop een bootje

Wat je zeker niet mag overslaan bij een retourtje naar het hippie-eiland, is een tochtje op zee met een van de charmante bootjes van Ibiza Calma. Dankzij de vele charmante baaitjes en de rotsachtige kustlijn is het eiland immers nóg mooier vanop het water. De houten bootjes kan je huren voor een dag, voor 4 uur of voor een sunset. Vooral dat laatste is een echte aanrader, want de zonsondergang op Ibiza blijkt een van de mooiste ter wereld.

Ibiza la Calma

Meer zin een all in party-formule trouwens? Ook dat is op Ibiza natuurlijk geen probleem: het water in te springen. Met de boten van Dreams and Sunsets Ibiza kom je op een boot van Belgen terecht en krijg je een unieke toer tijdens de sunset (3 uur) of boek je een dagtrip (7 uur), inclusief drankjes en aperitief.

Voor meer info neem een kijkje op de website van Dreams and Sunsets of op die van Ibiza Calma

2. Clubben aan het strand

Een andere grote troef waar Ibiza bekend om staat, is natuurlijk om zijn vele pittoreske strandjes én om de vele hippe, loungy beach bars die daar meestal bij komen kijken. Hoewel de hele kustlijn van het eiland rijkelijk bezaaid ligt met de charmante barretjes en hippere beach bars, moeten échte apero-liefhebbers blijkbaar toch vooral afzakken naar het westen van het eiland.

Ibiza beach club

Een plekje dat het hart van Anne Poelmans daar alvast zelf gestolen heeft, is Cala Escondida: een klein gezellig strandje met een superfijn barretje waar je basic kan eten en heerlijk aperitieven met wat tapas.

Voor meer info: neem een kijkje op de website van Cala Escondida

3. Ongerepte natuur én charmante dorpjes

Hoewel Ibiza bij het grote publiek nog steeds bekend zal staan als hét feesteiland bij uitstek, is dat lang niet alles waar de plek mee vereenzelvigd zou moeten worden. Ook niet-feestbeesten komen er zeker aan hun trekken. Zo zijn ook de ongerepte natuur en de vele charmante hippie-dorpjes alleen al absoluut een reden om naar Ibiza te trekken.

Duik het binnenland in en geniet van de landschappen, heuvels en (verlaten) stranden. Aan de Salinas (de zoutvijvers) heb je een natuurgebied waar het zalig vertoeven is. Heb je het eerder op zeerijke vergezichten begrepen: trek dan eens een avondje naar een van de vele desolate stranden van het eiland, of naar Cala Codolar een kleine, ruwe baai met wit zand, maar ingesloten door rotsen.

4. Stilteretraites en yoga

Ook de yoga-retreats zijn enorm populair op het eiland. De met hippie-cultuur doorspekte Ibiza-vibe heeft een grote invloed op je ‘zen-zijn’ en zorgt ervoor dat je alles even kan loslaten. Een zalige bestemming dus om even lekker alleen te herbronnen, of om samen met een paar vrienden en vriendinnen terug te keren naar de essentie.

Ibiza Buddha Beach House

Het gevoel dat je hoofd boordevol zit? Boek dan eens een ontspannend verblijf in het Buddha House Ibiza, het all-inclusive-retreat-concept van gastvrouw Ilona. De opzet? In een programma van slechts zeven dagen tijd zoveel mogelijk toxines verliezen en je hoofd en lichaam weer helemaal tot rust laten komen door verschillende yoga-sessies, meditatie, wandelingen en reflexologie.

Voor meer informatie: neem een kijkje op de website van Buddha House Ibiza

5. Betaalbare kunst en galerijen

Nog een goed bewaard geheim van Ibiza is dat je er ook heel wat kunst kan bekijken. Geen Kunst met de grote K weliswaar, maar in lijn met de vrije creatieve hippiecultuur die er heerst op het eiland, kan je er wel heel wat betaalbare en fijne werken van onbekende artiesten op de kop tikken.

Naast twee grote musea – eentje voor archeologie en eentje voor hedendaagse kunst – liggen er ook tal van kleinere kunstgalerijen op het eiland verborgen. Een galerij die je zeker niet mag overslaan, is de Club Dario de Ibiza: regelmatig worden hier allerlei culturele activiteiten georganiseerd.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van Club Dario de Ibiza.  

Meer inside tips voor een reisje naar Ibiza? Neem dan zeker een kijkje in Anne Poelmans’ boek ‘I never believed in love at first sight until I saw Ibiza.’ (€18,50 – Borgerhoff & Lamberigts). Koop het hier

Meer lezen over reizen en zomer: