Dit jaar geen exotische bestemming, maar wel een staycation of een trip naar een van onze buurlanden. Amsterdam en Berlijn beu? Wij tippen de minder bekende bestemmingen die een bezoekje waard zijn. Zo is het Duitse Hannover de ideale plek voor een fietstocht, lekker eten en een streepje cultuur.

Met meer dan 500.000 inwoners is Hannover een van de grootste steden uit Duitsland. Verwacht je vooral aan een rijke geschiedenis en cultuur, lekker eten én watersport. Hannover ligt in het Noorden van Duitsland (op zo’n vijf uurtjes rijden van Brussel), aan de Leine, en de rivier wordt vaak gebruikt voor (stand up)-peddeling, kajakken of andere watersportactiviteiten. En voor corona was het een stad met een heel mooi gevulde activeitenkalender: van een jazzfestival tot een gigantische wijnpicknick… In Hannover lijken de inwoners wel altijd iets te vieren te hebben. Maar ook zonder al die festiviteiten is Hannover meer dan een bezoekje waard.

1. Slapen in Hannover

Wij sliepen in het ‘Me & All Hotel’, dit nieuwe stadshotel heeft hippe kamers met een knipoog naar belangrijke Hannoveriaanse artiesten als ‘The Scorpions’. De lieve Natalia tipte ons enkele pareltjes in Hannover en stond telkens klaar om ons coronaproof te hulp te schieten.

De focus in het hotel ligt op ‘lokaal’. Je vindt er streekproducten als bier en zeep én de bekende koekjes van Bahlsen. Verder is het restaurant een must-do, lokale topchefs wisselen elkaar af en verlaten tijdelijk hun restaurant om in het hotel heerlijke streekgerechten te bereiden. In de gezellige bar maakt de barman de beste cocktails. Vraag een White Russian, hij staat niet vast op de kaart, maar is absoluut de moeite waard.

2. Volg de rode draad

Wij bezochten met stadsgids Tamara de belangrijkste plekjes in Hannover. Ga je liever zelf op pad, volg dan ‘The Red Threat’, de roodgeschilderde lijnen lopen 4,5 kilometer door de stad en laten je 36 belangrijke bezienswaardigheden zien. Bij het Toeristisch bureau krijg je een boekje waarin de uitleg staat bij al de belangrijke monumenten.

3. Huur een fiets

Hét vervoersmiddel bij uitstek is de fiets, in Hannover vind je overal goed aangelegde fietspaden en in de natuur is het heerlijk fietsen.

4. Bezoek de Herrenhaus Gartens

Tamara neemt ons mee naar Herrenhäuser Gärten. Hier ben je gemakkelijk een aantal uur zoet: van een gigantische fontein tot een gigantisch kasteel en een kleurrijke grot vol prachtige mozaïek.

5. eten & drinken in Hannover

Uiteraard geen reis zonder eten en drankjes. Op heel wat plekken vind je – hoe kan het ook anders? – worst. Hannoverianen zijn echte vleeseters. Toch zijn er ook hier al heel wat vegetarische opties. Zo vind je bij Stadtmauer (gelegen aan de Leine en mét prachtig uitzicht) lekkere salades en andere gezonde gerechten. Bij lieb.es vind je lekkere vegan en vegetarische gerechten.  Wij aten de lekkerste ijsjes (ja, we deden voor jullie een vergelijkingstest!) bij Frioli in het stadsdeel Linden. Wat dacht je van een ijsje met lavendel en wortelsmaak?

6. Drinken bij Beachclub

Zin in het strand, maar ook graag genieten van een mooi stadsuitzicht? Bij Beach Club combineer je de twee. Op de gezellige rooftopbar waan je je op het strand.

7. Met de kids in Hannover

Hannover Zoo is een van de grootste in Duitsland en daarmee goed voor uren pret met de kids. Daarnaast zijn er heel wat opties voor watersporten of vaartochten op de Leine.

Praktisch: 

Hannover bereik je het gemakkelijkst met de auto, je rijdt er ongeveer vijf uur over vanuit Brussel. Liever vliegen? Met KLM vlieg je van Brussel naar Hannover.

Meer tips voor een vakantie dicht bij huis: