In de zomer gaan we er graag even tussenuit en proberen we te ontsnappen aan de rush van het dagelijks leven. Het liefst doen we dat in het buitenland, maar dit jaar ligt dat iets moeilijker. Wees gerust: ook in België kan je volledig tot rust komen. Op zoek naar een combinatie van natuur, avontuur en ontspanning in een coronaproof jasje? Trek dan deze zomer naar een alleenstaande eco cabin te midden van de ongerepte natuur. 

Geheime locatie in the middle of nowhere

Voor de verjaardag van mijn petekind zoek ik een onvergetelijk cadeau. Geen nieuw skateboard of gezelschapsspel, wel een doe-avontuur. Want herinneringen blijven zoveel langer hangen dan spullen, toch? Dit jaar verras ik hem met een Slow Cabin-tripje. Met die originele formule laten we ons leiden naar een geheime plek midden in de natuur, nooit verder dan twee uur rijden van thuis, samen met de mensen die ons na aan het hart liggen. Dat topconcept is bovendien coronaproof, want je komt met niemand anders in contact. Zelfs de sleutel tover je uit een sleutelbox. Perfect voor een tripje met je bubbel van twee of vier! Op deze manier hoop ik dat mijn petekind ontdekt dat hij later niet altijd ver weg hoeft te reizen. Voor zijn generatie hopelijk geen massatoerisme. Ik ontdek graag samen met hem het plezier van een tripje met minimale impact op het milieu.

Het concept van de Slow Cabins is simpel en geniaal. Bedenker Xavier Leclair wil stedelingen de natuur in krijgen en losrukken uit de ratrace. Deze zomer staan er al een tiental cabins verspreid over de Benelux. Elke Slow Cabin staat in een andere streek, op een afgelegen plek, in the middle of nowhere. Of zo lijkt het toch voor mij en Lewis, zijn zusje Julia en hun mama. Het verrassingsaspect van het concept vinden we heerlijk. Pas twee weken voor ons weekend komen we te weten waar we juist naartoe zullen trekken. We krijgen een mail met uitleg over de omgeving, de exacte plek waar de cabin staat en tips over hoe we ons verblijf zo ecologisch mogelijk kunnen maken.

Back to the basics

Mijn geluk kan niet op als blijkt dat we naar de Vlaamse Ardennen gaan, een van de mooiste regio’s van ons Belgenland. Dat je het laatste stuk van de weg al wandelend moet afleggen, maakt het extra spannend. Elk met een eigen rugzak stappen we een kwartier richting onze magische slaapplek. Aan de eerste weide naar links, tien bomen verder naar rechts: dat zijn de aanwijzingen. Een echte speurtocht! Bij aankomst blijkt de cabin uit hout, met zonnepanelen op het dak. Ons microavontuur begint nu echt. Onze gsm’s gaan in de detoxbox die klaarstaat naast boeken en gezelschapsspelletjes. We koken buiten op open vuur. Ik vertel de kinderen dat het toilet hier geen water heeft maar zaagmeel, en dat we hier maar kort douchen, met ecologische badproducten.

Het duurt niet lang of we krijgen een heerlijk alleen-op-de-wereldgevoel bij die vergezichten op de velden vanuit de cabin. Zelfs vanuit bed, want de ramen komen tot op de grond. Het tjilpen van de vogels en het ruisen van de wind is de prachtige soundtrack tijdens ons tweedaags avontuur. Qua look-and-feel zou ons bleekhouten minihuisje perfect in een of andere uithoek van Scandinavië passen. Er zijn geen onnodige spullen, dus al onze aandacht gaat automatisch naar elkaar en naar de omgeving. Less is more zou hier uitgevonden kunnen zijn, en toch hebben we geen seconde het gevoel dat er iets ontbreekt. Onze focus uiteraard op buiten zijn, eindeloos babbelen en ravotten. Afsluiten doen we met marshmallows grillen op het vuur en een ‘fakkeltocht’ met lampjes die overdag zijn opgeladen door de zon, terwijl de horizon heerlijk roze kleurt. Let’s call it a day.

Het beste wat de natuur te bieden heeft

Elke cabin heeft een buitenvuur om op te koken, en er ligt steeds info klaar over waar je lokaal boodschappen kunt doen. Op ons plekje in de groene deelgemeente van Geraardsbergen is dat zelfplukboerderij Erwtjes en Knollen voor groentepakketten, en Hof Van Lier waar we versgebakken brood, zelfgemaakte pesto en huisgekweekte shiitake gaan halen.

De Vlaamse Ardennen zijn een echt wandelwalhalla, met meer dan 800 km wandelplezier. Een aanrader is het pad langs de windmolens van Pollare, Denderwindeke en Appelterre-Eichem.

Ook de Zwalmvallei is prachtig. In natuurdomein De Nuchten in Idegem wandel je over een nieuw houten wandelpad dwars door dit stiltegebied. Maar je kunt ook op eigen houtje een lusvormige wandeling maken van 7,5 km lang. Er zitten erg veel vogels. Met wat geluk zie je er een ijsvogel, roerdomp of blauwborst.

Je kunt je bestemming niet kiezen. Waar je naartoe gaat, blijft dus een verrassing. Je Slow Cabin ligt op maximum 2 uur rijden van bij je thuis en je logeert er 2 nachten met keuze uit 2 types cabins: Time for Two of Time for Family.

Een weekendje weg boek je vanaf € 350 voor 2 personen of € 380 voor 4 personen. Meer info vind je hier.

 

Meer staycation-tips:

Tekst en beeld door Marie Monsieur.